Zdravím, chtěl bych se informativně zeptat, kdo nemá nárok na nemocenskou v pracovní neschopnosti od stlátu. Je to nějak redukované počtem odpracovaných let? Nebo může dostat nemocenskou i ten co nepracuje ani rok, ale jen pár dní? Popřípadě, kdo tedy nárok na nemocenskou nemá a za jakých podmínek.
Prvních 14 dní nemoci ti platí zaměstnavatel náhradu mzdy. Od 15. dne dále platí stát nemocenskou.
V den, od něhož je dávka (nemocenská) přiznávána, musí trvat účast na nemocenském pojištění nebo ochranná lhůta a v posledních dvou letech před tímto dnem musí trvat účast na nemocenském pojištění po dobu aspoň 270 dnů.
Obecně nárok na nemocenskou mají lidé pracující na HPP. V případě, že si OSVČ platí dobrovolné nemocenské pojištění, má nárok na nemocenské dávky, a to od 15. dne nemoci. V případě práce na DPČ musíš odvádět nemocenské pojištění, takže mít příjem měsíčně nad 4 000 Kč, u DPP to je hranice nad 10 000 Kč.
boreas
Takže někdo kdo odpracoval míň jak 270 dní, nemá nárok na nemocenskou? Nebo se počítají i dny co jsem studoval? Ptám se protože jsem čerstvě po škole, pracuji od srpna a zlomil jsem si nohu před týdnem a jsem v pracovní neschopnosti.
Nenechte se zblbnout. Těch 270 dnů platí pro ženy po porodu ("mateřská"). Vy jako muž asi rodit nebudete. Pokud to chcete opravdu JEDNODUŠE, tak pokud pracujete od srpna na HPP na plný úvazek, tak dostanete za prvních 14 dnů nemoci náhradu mzdy za směny, které jste měl naplánované a nemohl jste je odpracovat z důvodu nemoci (platí zaměstnavatel). Od patnáctého dne budete dostávat nemocenskou za kalendářní dny (platí ČSSZ). Samozřejmě předpokládám, že máte oficiální pracovní neschopnost (tedy lékařem řádně uznanou a nahlášenou). Pokud chcete podrobnosti, tak se ptejte. Nebo studujte třeba zde cssz.cz/... , vyberte ŽIVOTNÍ SITUACE - NEMOC a máte vše přímo od zdroje.
boreas
Děkuji, teď už to chápu, samozřejmě jsem zaměstnán na HPP a mám řádně vystavenou neschopenku od lékaře a v práci nahlášenou, jen jsem byl zmatený z těch 270 dnů, ty ještě odpracované nemám, tak jsem se bál, abych měl nárok na nemocenskou a nezůstal jsem bez příjmu.
Rádo se stalo. V tom mém odkazu najdete i odkaz na kalkulačku, kde si můžete orientačně spočítat výši nemocenské. A opravdu si to prostudujte, beztak nemáte co dělat . V životě se Vám to může hodit, nenecháte se pak zmást.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.