Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zastavení exekuce u starobního důchodce, jak na to?

Od: lily odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

mám za souseda starého pána (77 let), který má problém. Zaplatil exekuci za syna, kterému byl ručitelem na půjčku a teď mu naběhla další exekuce ze stejného důvodu. Když jsem prošla papíry, je jasné, že částky neúměrně vzrostly z té původní, kterou syn dlužil. Pán je osamělý, ráda bych mu pomohla. Existuje možnost požádat exekutora o zastavení exekuce z důvodu stáří, špatného zdravotního stavu anebo něco podobného? Jistě, že se pán měl nějak bránit dříve, ale jeho věk a tudíž i nevalná orientace v právních záležitostech ho v tomto ohledu hendikepuje. Je mi ho hrozně líto, je to hodný člověk a je to smutný příběh jeho života. Asi by měl mít kklidnou aspoň jeho závěrečnou fázi. Ráda bych pro něj něco udělala.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

8x

Tady se asi vyplatí investovat do právníka. Jsem laik, ale myslím si, že když někomu ručí na půjčku a on nesplácí, tak teda bohužel musí zbytek splatit za něj, ale proč by měl platit ještě exekuci? A navíc vlastně dvě jak píšete.

lily
hodnocení

Děkuji Vám, vím, že to bylo nejlepší, ale u právníka zaplatíte i za to, že vezmete za kliku. Pán na to nemá a já též ne, jsem na mateřské. Nicméně kdybych pracovala, nejspíš bych za pána klidně konzultaci zaplatila, protože vím, jak se věci seběhly a jeho syna znám. :( Vaše odpověď je jedna z mál slušných, jsem Vám za ni vděčná.

znalec
hodnocení

7x

Zaplatil exekuci za syna, kterému byl ručitelem na půjčku...

Pokud byl ručitelem, tak ručil myslím společně a nerozdílně, tzn. zaplatil za sebe. Měl(i) zaplatit už pravomocný rozsudek A nikoliv vyčkávat až na exekutora!

Pokud tvrdí the že ze stejného důvodu, že platí něco co už zaplatil, tak se podává návrh na zastavení exekuce s doložením, že už zaplatil.

Pokud ovšem se jedná o jiný dluh, nebo nedoplatek nebo,... No tak to má smůlu.

Oni tyhle staříci toho navykládají, ... A půlka z toho není pravda. No, jak Syna vychoval, tak nyní sklízí...

Je potřeba si vyžádat exekuční titul a porovnat, komu ručil za co ručil jestli je to pravomocný a tak dále...

A pokud ano, no tak jedině zaplatit, nebo vstoupit do insolvence nebo umřít... A exekutorce pak zahojí na dědictví, Zeptejte se ho, proč lidé neplatí své dluhy, ručitel přece odpovídá za dlužníka! Takže jsi na málo řezal nebo proč neplatí?

doplněno 18.09.24 11:52:

Jestli pro ně něco chcete udělat, tak dluhy zaplaťte.

Předtím si zjistěte jak to je, zaprvé chtějte pravomocný rozsudek, zadruhé chtějte od exekutora, co vlastně vymáhá. Oboje dostanete s plnou mocí od vašeho souseda nebo když si s vaším sousedem dojdete na tyto orgány, tzn. na soud do podatelny, na základě plné moci nebo osobní přítomnosti ručitele, vlastně i u exekutora, můžete nahlížet do spisu...

Zastavit exekuci na základě toho že někdo hodný nebo že vám jeho líto, asi moc smysl nedává, protože exekutor má za úkol vymoci dluh pro věřitele od neplatiče.

lily
hodnocení

Pane "znalče", nepřála bych Vám se ocitnout v takové situaci, jako tento pán. Nic o tom nevíte, ale potřebuje kydat hnůj. Vaše arogance je vaší vizitkou a to, co jste napsal, jste si klidně mohl nechat. Máte nějaké problémy, že potřebujete být tak zlý? Nejspíš nejste v život spokojený, když máte potřebu takto reagovat a urážet lidi v internetových diskuzích/poradnách. Přeji Vám i tak pěkný den. A pokud napíšete cokoliv dalšího (ať už to bude urážka nebo ne), nestojíte mi za další odpověď.

znalec

Dostala jste řešení, reagujete jak jsem předpokládal, nechce se vám dělat nic (než vypisovat od stolu a radit přes plot).

Takhle to ale nefunguje. Nezasloužíte další rady a že už jsem zastavoval spoustu exekucí A s exekutorem jednal naposledy dnes.

Sbohem.

hodnocení

4x

Zastavení exekuce z důvodu stáří, špatného zdravotního stavu anebo něco podobného neexistuje. Přestože vám pána může být líto, zkuste se na to podívat ze strany poškozeného věřitele. Věk 77 let není tak vysoký, aby si pán neuměl přečíst smlouvu, urgenci, předvolání k soudu, rozsudek, korespondenci od exekutora a další, kterou dostal. Můžete s ním zajít do bezplatné dluhové poradny. Dluh by se mohl snížit v případě, kdyby požádal o oddlužení a některé položky by insolvenční správce popřel.

Přesně tak. Urychlená OSOBNÍ návštěva bezplatné dluhové poradny s MAXIMEM PODKLADŮ je v případě tazatelky a jejího známého ta nejlepší rada, jakou zde může dostat.

freemoney
hodnocení

1x

Jéje to bych nabral na babču co nic nemá ranec a pak šel exekutorovi plakat že je stará a nemá peníze a tak ať jí ten dluh odpustí ...

lily
hodnocení

Pán nejde nikam plakat, tvrdě a poctivě splácí. Nepřišel ani s tím, že by nechtěl dále splácet. Znám jeho situaci a vím, že prostě chtěl pomoci synovi a ten ho vypekl. Jestli si chcete vzít něco na babču, nic Vám nebrání. Pokud nechcete poradit, nevím, proč reagujete. Vtipné to není. Poradna poslední roky ztrácí úroveň.

hodnocení

1x
Ako na to?
1. Nepocuvat dristanie starcov.
2. Verit len faktom na papieri.
3. Tie papiere si prejst s pravnikom.

lucie3
hodnocení

1x

Kontaktujte organizaci Člověk v tísni, ať se na to podívají. Kolikrát věřitelé natáhnou dluh neúměrně vysoko, nemají morální zábrany vymáhat i to nač nemají právně nárok. Věřím, že pomohou a starý pán bude moci dožít v klidu. clovekvtisni.cz/...

bramburka
hodnocení

0x

A proc to nevyrizuje jeho syn?

znalec

Nejspíš tvrdě maká aby mohl splácet :)

Jak říkám, tihle staříci si často vymýšlí, jako ženské, chtějí si postěžovat aby je někdo litoval, pomoc ve skutečnosti nechtějí, to poznáte úplně jednoduše když ho vezmete na ten soud nebo k exekutorovi jak se ne/bude ošívat...

Asi tazatelka v tom evidentně nemá praxi - takže těžko říci co by svedla. Takže jako poslední štaci až bude mít ty dokumenty nakopírované, no tak se můžou stavit v dluhové poradně.

Pokud stařík s ní nebude chtít někde jezdit, no tak bych to neřešil, ať si to vyřeší doma ;) Ono je šance tak 50 na 50, že si chce že sousedkou jenom popovídat a najít nějaké téma hovoru

lily
hodnocení

Proč to nevyřizuje syn? Myslíte, že když nechal otce ve štychu, že se bude starat o to, co s ním je?

dede

Lili - Myslet znamená ho... vědět?

Podle vás někdo, kdo ještě před 5 lety měl chodit do práce, nemusí platit dluhy - protože je starej nebo bl... nebo proč?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]