Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost Fidorky

Od: clayman® odpovědí: 34 změna:
Dobrý den,
Dnes se mi po letech dostala do ruky Fidorka. Složení jsem nezkoumal, na chuť si nestezuji. Jen mám neodbytny pocit, že je snad poloviční než dříve.
Dnes váží 30g. Nemá doma někdo starý obal s původní gramáží?
Že se vše zmenšuje je patrno a nechci, aby to bylo předmětem této otázky. Díky

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Určitě jo zmenšili, když jsem byl děcko, byla větší než moje dlaň. Teď je menší.. ;)
halamus

Já měl dlaň menší, když jsem byl děcko.

Výborně, jdem rád, že vám to došlo. ;)

kmet
hodnocení

2x

Vrchol byl v této souvislosti před mnoha lety marketingový tah kdy u disko sušenek hlásili "nyní o X% více náplně" a zjistilo se, že jen zmenšili průměr sušenky.

ttt

no.. a stejne piskoty. (to byla pred lety take afera). To je proste Mondelez

novinky.cz/...

gg*
hodnocení

2x

Tak v roce 2010 měla 30 gramů.

bezpecnostpotravin.cz/...

hodnocení

2x
Minimálně osm let se váha nezměnila tady je fotka z roku 2016 ferpotravina.cz/...

hodnocení

2x

Všechno se časem zmenšuje. My, páni, to bohužel známe moc dobře :(

hodnocení

0x

Ale samozřejmě, že se zmenšila stejně jako vše. Jde pouze o snížení nákladů a maximalizaci zisků.

Krok 1/ Cena zůstává, pouze velikost se smrskne.

Krok 2/ Firma se chválí, že nezdražila a zmenšení omlouvá něčím jako "vhodné na cesty, méně cukru a tuku" a dalšími reklamními klamavými frázemi.

Krok 3/ Firma se vymluví na inflaci a všudypřítomné zdražování, se kterým nemůže nic dělat, takže zdraží.

Krok 4/ Firma ušetřila na výrobě, ale vydělala na zdražení.

Nic nového, pouze staré známé osíračské metody. TADY máte seznam 50 výrobků, které za poslední 2-3 roky postupovaly navlas stejně.

Přeji krásný den.

priklad

Určitě taky Tatranky, Jizerky a tuk Ceresit

Kdybyste reagoval a diskutoval pozorněji, Tatranky a dalších 50 produktů uvádí i v tom seznamu, který jsem dal do prvního komentáře.

Místo Tatranek kupuji Horalky... ty mají pořád poctivých 50g.

A to tam jeste chybi, kolik to vazilo za socíku...

Ono ne vždy to jsou jen výmluvy a hon za ziskem. Můžu ti dát příklad od nás z firmy která snížila gramáž po 15 letech a to až jako poslední možnost.
V létě 22 kdy energie vyletěly nahoru tak nás to dělalo 7 milionů za elektřinu a 3 miliony za plyn měsíčně nahoru. První co tak se snažili najít nový trh, ale vzhledem k tomu že naše továrna má pokryté už v podstatě vše tak kromě 3 státu v jižní Americe už nebylo kam, dále se u nás každému každý rok zvyšuje plat a to nechtějí zrušit. Pak přišlo mírné zdražení výrobní ceny, ale výš už jít nemohli protože dodavatele a obchody už by odmítly zboží nakupovat. Takze museli sáhnout po snížení váhy aby těch 130m ročně částečně pokryli.
Na druhou stranu js jako řadový zaměstnanec snížení váhy beru protože stejně je to složením v podstatě jenom cukr

hodnocení

0x

Všude nalézám gramáž 30g. Nicméně předchůdce Fidorek, oplatky Capri vážily 33g. Je tedy dost možné, že i původní Fidorky měly tutéž gramáž. Pokud se tedy zmenšily, tak o zanedbatelné 3g.

Narozdíl třeba od Studentské pečeti a jiných.

Shodou okolností jsem fotku s gramáží oplatek Capri nalezl zde, na poradně... poradte.cz/...

Co se týká největší Fidorky (tu ale nikde nekoupíte), tak vážila 19.8 kg...

dobryden.cz/...

Předchůdce Fidorek už za předchozího režimu se i tehdy jmenoval Fidorka.

@satam A tvrdím snad něco jiného? Vím, že tu Fidorky byly už před "sametem"... Ale když jsem hledal info ke gramáži, narazil jsem na informaci (tady na poradně), že se Fidorky dříve jmenovali Tartalettes. Byly též zmíněny oplatky Capri (jako předchůdce), ale je možné, že se vyráběly současně.

@gotrekzagary: Ano tvrdíte. Oplatky Capri, o kterých tvrdíte, že jsou předchůdcem Fidorek, nikdy tím předchůdcem nebyly. Koncem 20. let 20. století začala firma Fiedor (Theodor Fiedor, s.r.o.) vyrábět TZV. tartalletes, které dnes známe pod názvem Fidorky. Ty se pak jmenují po zakladatelích firmy Kašparu a Amálii Fiedorových, firma vznikla po roce 1840. Přesný rok, kdy byly Fidorky takto pojmenovány, se mi nepodařilo zjistit. Třeba se to povede vám.

@satam Omlouvám se, že jste mě špatně pochopil... info o tom, že Capri byly předchůdcem Fidorek jsem čerpal z odpovědi zde na poradně (odkaz hned v prvním příspvěku. Nicméně jsem nikdy neřekl, že Fidorka je porevoluční věc. Něco takového by mne ani nenapadlo... vzhledem k tomu, že si Fidorky pamatuji z dětství a o to jsem prožil ještě před sametem.

hodnocení

0x
Za mě ne. Za mě se nezměnily.

ttt
hodnocení

0x

Fidorku vyrabi Modelez (© 2024 Mondelez Europe Services GmbH)

jako vsechny cukrovinky od Mondelez obsahuje pouze cukr a ne chut. Uz nekupuju zadne veci od Modelezu.

Přesně. Mondelez chuťově i složením zabil téměř vše, co vyrábí. Vyhýbám se mu už roky. To stejné cola a později pepsi.

Jo, kdyby cukr. Náhražkový sirup. Cukr je drahý. A palmový tuk. :(

bida
Nimha: nelži, ve fidorkach je cukr.

mll
hodnocení

0x

Podívám se do archivu, určitě někde najdu starý obrázek nebo tu nálepku. Fidorku jsem už dost dávno neměl, takže na stole už to mít nebudu.

Pokud jde o to zmenšování, tak v relativně nedávné době (2-3 roky) to bylo až absurdní. Odjakšiva, co svět světem stojí byla čtvrtka másla 250 gramů. A najednou se objevilo 200 nebo 190 gramů. Plato vajec, co svět světem stojí bylo půl kopy tedy 30 vajec. Najedno uzačlo být 25 nebo dokonce jen 20. Samozřejmě obojí za vyšší cenu. A bylo toho daleko víc. Vyžadovalo to značnou obezřetnost při nakupování.

Letos před cestou do Itálie jsem si říkal, jak to tam asi bude, ale skutečnost příjemně překvapila, žádné 195 gramové máslo, normálně 500, 250 nebo 125 gramů jako celé roky předtím (existence půlkilového a osminkového balení je pro nás nezvyklá, ale tam to normálně mají). A díky zdražení u nás už ani ten přepočet na koruny nevycházel tak vražedně (byť tam to nikdo z nás radši nepřepočítává, to bychom se zbláznili).

Co ale v itálii překvapilo byl cukr. Mají ho tam nějak sladčí, do čaje stačila jen poloviční dávka a pořád to bylo moc. To vůbec nechápu, jak může být sladčí cukr, to snad nejde ničím napančovat. (Že tam mají všechno sladší (zmrzliny, jogurty, ovoce) je normální a dá se to chápat, ale sladčí cukr...)

nov

Italové zřejmě umí vypěstovat bulvy řepy cukrové s vyšší cukernatostí. Proto je jejich cukr sladší.;)

hodnocení

0x

Zmenšuje se Fšecko. Vzpomínám na kdysi tatranky za 1,50 Kčs /modré/ a Horalky za 1,20 Kčs. /fialové/. Dneska jsou daleko menší. Zmenšují se třeba i jogurty.

Jen mi nejde do hlavy, jak naváží v továrně 5 gramů. Jsou třeba jogurty o gramáží 145 g. I některé pišingry mají 5 g na konci. Nechápu, jak toto množství 5 g navážejí. To musí být opravdu dokonalá váha. Jen by mě zajímalo, v čí prospěch. *bzum* Jaga.

Surovinu davkuje masina a masina se nastavuje.
Pokud nekdo masinu nastavi na davkovani 145g, masina se strojovou presnosti navazi 145g.
Jinak mam doma vahu, co vazi na setiny gramu. Zadna novinka...
Zahada rozlustena.
Preji krasny vikend.
runner2

Každý jogurt se během své výroby samozřejmě neváží. Plnicí stroj je řízen programovatelným PLC automatem a ten má nastaveno jak dlouho má tryskami plnění do kelímků probíhat. Čas plnění je vyladěný při rozběhu stroje. K tomu probíhají pravidlné kontroly v průběhu výroby nejen hmotnosti a čas plnění může podle toho být korigován. Změřit hmotnost kelímku s přesností na desetiny gramu zvládne i domácí váha.

fram
hodnocení

0x

Sice se to nemá zveřejňovat, ale sojový suk poletuje v původním obale sem a tam za cenu 10 Kč z původních 3.50Kč. Mám z toho zmenšení velkou citovou újmu.

makk
hodnocení

0x

Někdo si zvětšuje zisk zdražováním, někdo zmenšováním výrobků a někdo obojím. Jediná obrana proti tomu je nekupovat to, ale není to tak jednoduché, protože to dělá skoro každý.

vandinav
hodnocení

0x

mívala 150 a pak 100 g

Co? Fidorka? Nikdy nebyla takhle veliká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]