Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oxidace margarínu (tuků)

Od: vlassak odpovědí: 4 změna:

dobrý den, jím často margarín a nedávno jsem zjistil že tuky oxidují pokud sou na vzduchu, svetle, teple.

Platí to i pro margarín? Beru to jako chemickou věc plnou konzervantů. Jím poslední dobou dost pečivo s margarínem (rama) a přemýšlel sem co může za mojí aktuální možnou hormonální nerovnováhu muž a co jsem za poslední dobu změnil že se to stalo.

Nechával sem margarín venku otevřený až byl skoro zkapalněný, a pak sem ho konzumoval. Mohl sem si tím škodit?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano škodíte si stím! několikanásobně lepší je obyčejné máslo nebo sádlo a pokud budete konzumovat přiměřeně tak i prospěšnější zdraví!

hodnocení

2x

Tuky samozřejmě nesmí být dlouho přechovávány na vzduchu, protože oxidují (žluknutí). I když je fakt, že margarin se moc nekazí a žlukne méně než oleje. To co děláte je tedy blbost a zdraví to neprospívá (neprospívá nadměrná konzumace jakýchkoli tuků). Ale že by žluklé tuky způsobovaly nějakou hormonální nerovnováhu, to jsem neslyšel a nejspíš nic podobného nezpůsobují. Pokud jste začal přibírat, tak za to spíše může nadměrná konzumace tuků než jejich kvalita.

pohanka
hodnocení

1x

Potvrzuji - Máslo, sádlo, anglickou, škvarky, vajíčka, tučný tvaroh, kefír jsou top. Pokud chcete roztíratelný tuk, kupte si 3-4 Madety Jihočeského másla a v hrnci přepustíte na ghí (přepuštěné máslo), které si necháte venku, protože se nekazí.

Bramboráky, cuketáky, řízky, buchty mají potom báječnou chuť - ghí se nepřepaluje.

Všechny ty vysoké cholesteroly a mizerná imunita je z nekvalitního a chemického jídla. Jíte vlastně umělou hmotu.

Nedávno jsem viděla test - máslo versus tuk. Na másle mravenci a na tuku jeden chudák a ještě k tomu přilepený.

Zdravotní následky viz odkaz.

Počtěte si : ostrava-online.cz/...

hodnocení

0x

Tož já nerozumím v první řadě té potřebě vůbec tyto pseudotuky konzumovat. Je to ta nejhorší "potravina".

Podívejme si, co tvrdí odborníci na výživu:

Negativní vlivy:

Transmastné kyseliny: Starší margaríny mohly obsahovat transmastné kyseliny, které vznikají při procesu ztužování rostlinných olejů. Tyto tuky zvyšují hladinu LDL ("špatného") cholesterolu a snižují hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu. To může vést ke zvýšenému riziku srdečně-cévních onemocnění, jako je infarkt nebo mrtvice.

Nasycené tuky: Některé margaríny, zejména ty pevnější, obsahují nasycené tuky, které také přispívají k vyššímu riziku kardiovaskulárních problémů.

Přídatné látky: Některé margaríny mohou obsahovat chemické přísady nebo umělé konzervanty, které nemusí být pro tělo ideální.

Je důležité vybírat si margaríny, které neobsahují transmastné kyseliny a mají vyšší podíl zdravých tuků. Ideální je také střídat tuky, například konzumovat i kvalitní rostlinné oleje nebo máslo v přiměřeném množství. Pokud člověk jí příliš mnoho margarínů s nezdravými tuky, může to vést k vyššímu riziku srdečně-cévních chorob a zvýšené hladině cholesterolu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]