Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duchodce,daně a dpp

Od: chlum odpovědí: 9 změna:
Od 1.6.2024 jsem ve starobnim důchodu, kdyz jsem pracoval, dělal mi daně kamarád,takže za prvních letosnich 5 měsíců je bude příští rok dělat znovu. Teď nepracují, ale od října budu na dpp, zřejmě do 10000 Kč a podepíšu růžový papír, daně nebudu odvádět, ale jak se to promítne do odvodu daně, co mi bude kamarád dělat za normální pracovní poměr. Děkuji moc

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pracovní poměr i dohody jsou závislé činnosti. Když budete mít návazně u obou zaměstnavatelů podepsané prohlášení, tak zúčtování daně provedou oni. Z popisu není jasné, co vám kamarád dělá. On je váš zaměstnavatel nebo máte ještě nějaké jiné příjmy?

chlum
hodnocení

Já jsem byl normálně do 31.5. zaměstnaný a nikdy mi v minulosti nedělal podnik vyúčtování daní, ale kamarád. Takže za prvních 5 měsíců letosniho roku, kdy, jsem pracoval, bude kamarad příští rok dělat daně. Teď jsem v důchodu, ale od října chci pracovat na dpp do 10000.

Kamarád vám nemůže dělat zúčtování daně. To dělá zaměstnavatel. Kamarád vám může dělat daňové přiznání, to je však zbytečné, pokud máte příjmy jen ze závislé činnosti (§6). Záleží na vás, jakou formu zvolíte.

chlum
hodnocení

Děkuji, já jsem celou dobu myslel daňové přiznání.
Tzn, že nemusím vůbec dělat daňové přiznání, když jsem 5 měsíců byl v HPP , pak jen důchod a od října budu na DPP?
Všude to samozřejmě daní oni, TO daňové přiznání se dělalo, protože jsem si odečetl příspěvky na charitu a penzijní pojištění. To teď nemám.
Dekuji

Ano. Roční zúčtování daně provádí zaměstnavatel hromadně za všechny zaměstnance. Je to jistý ekvivalent daňového přiznání. Vyúčtování pak také provádí zaměstnavatel, nikoli finanční úřad. Když nebudete mít jiný zdanitelný příjem a budete mít průběžně podepsané prohlášení, tak se nemusíte o nic víc starat.

chlum
hodnocení

Jste velmi laskav, ale v práci věděli, že podavam daňové přiznání sám, dali mi potvrzení o prijmech a na základě toho kamarád vše vyplnil. Takže možná za mě to roční vyúčtování nedělali a ja budu muset udělat daňové přiznání za rok 2024?
Moc se omlouvám, je to pro laika velmi složité.
Dekuji

V tom případě si i od druhého zaměstnavatele vyžádáte potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách a obojí zanesete do vlastního přiznání. Můžete použít interaktivní mojedane na portálu Finanční správy. Tam je chyba prakticky vyloučená.

chlum
hodnocení

Děkuji moc za ochotu, jste opravdu znalec.
Já bych jen doplnil:
Na začátku roku 2025 si od obou zaměstnavatelů (HPP i DPP) vyžádejte potvrzení o příjmech za rok 2024 a vyplňte+podejte daňové přiznání za rok 2024. V DP si totiž uplatníte celoroční slevu na poplatníka (na kterou máte nárok dle zákona) a s velkou pravděpodobností dostanete nějaké peníze od FÚ zpět (jednalo by se o přeplatek na dani a záleží na tom, jak velké výplaty jste měl na HPP).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]