Nejste přihlášen/a.
Zjistete si typ letadla a uz doma si muzete na PC prohlednout planek letadla a vybrat si priblizne misto. Napr. sedadlo u okna primo za kridlem vam je nanic, protoze nic neuvidite. Nevim, jak dlouhy let vas ceka, ale v pripade dlouheho letu je lepsi misto v ulicce, kde si muzete natahnout nohy.
O misto pozadate na check-ingu. Kdyz budete mezi prvnimi, vyhovi vam.
Dam vam jeden tip (ale v zadnem pripade vas nechci strasit). Vzdycky je dobre, si spocitat rady pred vami nebo za vami, ktere vedou k nouzovemu vychodu. V pripade nehody nebo pozaru na palube muze mit tento tip opravdu za cenu zivota.
Preji vam prijemnou dovolenou.
Já ani nevedela, ze je mozne si o misto rict uz v cestovce. Jak jsem psala, letime poprve a vlastne poprve je to nejaka ,,dovolena,, a to jak s CK nebo bez. VZdycky jsme jezdily jen na vylety a byly max na welness pres slevomat. Vybraly jsme si dovolenu na internetu a jen prisly na pobocku, pani nam jeste neco malo rekla, ze je to dobry vyber, sjednaly jsme pojisteni a rekla nam jaky kufr (ccca jakou velikost) si muzeme vzit, pak jsme to zapaoltily a dostaly k tomu papir, na nem ale není ani uvedemo ze s jakou spolecnosti letime. Takze pak jsem si pres portal Čedoku našla, ze to je Smartwings. Ale prave ty mista me zajimaly. Vim ze az poletim treba zpet, nebo priste nekam jinam, tak to misto tolik resit nebudu a klidne radsi usetrim, ale doopravdy na muj prvni let chci byt o okenka a mit sveho pritele hned vedle sebe. Tak snad budou hodni a vyhovi nam.
Je to závislé na letecké společnosti. U některé si můžete vybrat místo dopředu zdarma, u některé se za to platí, někde to nejde.
Například já dnes letím do Tuniska s německou Lufthansou. Zdarma jsem si předem mohl vybrat místa v zadní části letadla, místa uprostřed a u nouzových východů (více prostoru) jsou za příplatek.
Zeptejte se na to jaké jsou možnosti v CK přes kterou letíte.
Nejsem nijak zkušený letecký cestovatel, letěl jsem dohromady 3x a když bych počítal vzlety a přistání, stačily by mi možná prsty jedné ruky. Ale pamatuju si, že u odbavení se ptali, jaké místo chceme. A když se odbavení dělalo online, tak zase tam byla možnost si místo vybrat. Některá místa byla za příplatek, třeba u nouzových východů (kromě naděje na rychlejší únik při katastrofě je tam víc místa pro nohy).
Co jsem slyšel zkušenosti, tak hlavně ne u vrtule, je tam větší rámus (dneska už letadla nemají vrtule) a hlavně ne u křídla, protože celou cestu budete koukat na křídlo. Tak minimálně dvě řady za křídlem, to je výhled na křídla i dolů. Tím teda jsem se při tom online check-inu řídil a myslím, že jsem neprohloupil.
Některé nízkonákladovky prý mají ale i tohle za poplatek, i to když chcete sedět spolu (a schválně vás rozesadí daleko od sebe). Je to způsob, jak vytřískat nějaké další peníze z pasažérů. A nedělají to jen letecké společnosti, takové rychlovlaky v Itálii taky chtějí za určení místa 3€ jinak je místenka normálně zadarmo k jízdence (jel jsem jím asi tolikrát jako jsem letěl letadlem, nějak si nevedu statistiku, ale taky to asi jsou 3 zpáteční cesty) ale aspoň vás posadí k sobě. (No vzhledem k tomu, že místenky jsou v Itálii pro parádu, kromě toho, že jsou povinné, nemělo by to žádný efekt).
Jinak kam jít a tak, to vám na letišti řeknou, jsou tam zařízení na lidi, co vidí poprvé v životě letiště. Ani jsem neměl pocit, že by byli nějak nepříjemní, jako se to stává na nádraží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.