Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si zařídit místo u okna v letadle?

Od: ljuba odpovědí: 14 změna:
Dobrý den za týden odlétáme s přítelem na naši první dovolenou. Chtěla bych se zeptat, jak to udělat, když bych chtěla sedět u okna a pritel hned vedle mě? Jelikož poletíme poprvé tak budeme vše dělat osobně tam, nic online. Na dovolenou letíme přes cestovni kancelář, ta nám pouze poslala takový přehled o limitu zavazadel, příletu a odletu. Chtěla bych nějaké dobré místo u okna, abych měla výhled, Nevím ale v jaké části letadla by to bylo ideální. A ani nevím, jak letiště vypadá kam jít jako první a kde si o to místo požádat , Děkuji za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Staci prijit vcas k odbaveni a pozadat o misto u okna. Nikdy nebyl problem. Ani v Praze nebo jinem letisti. Pokud prijdete na posledni chvili, tak asi nic uz nebude. Na letisti to funguje jako na nadrazi, velka cedule s prilety a odlety a sledujete az vyskoci cislo prepazky k odbaveni zavazadel.
ljuba

Ano, máme v planu byt na letisti drive o 2-2,5 hodiny

hodnocení

4x
Je zajímavé, že při záběrech z leteckých nehod třeba když hoří motor, tak lidé sedící u okýnka často zatáhnou roletku, aby se na to nemuseli dívat.
Jinak samozřejmě z míst u okna se nejhůře dostává k nouzovému východu. Tedy krom těch míst u únikových otvorů nad křídly plných paliva.
No a pak něco běžnějšího a praktického, není nad to, když se okénku nacpe někdo, kdo pak 3x za let musí na malou a ostatní kvůli němu musí vstávat.
To jen abyste promyslela všechny aspekty. :)
ljuba

Letime dve hodinky, a to si myslim ze se da vydrzet:D

bramburka
hodnocení

3x

Zjistete si typ letadla a uz doma si muzete na PC prohlednout planek letadla a vybrat si priblizne misto. Napr. sedadlo u okna primo za kridlem vam je nanic, protoze nic neuvidite. Nevim, jak dlouhy let vas ceka, ale v pripade dlouheho letu je lepsi misto v ulicce, kde si muzete natahnout nohy.
O misto pozadate na check-ingu. Kdyz budete mezi prvnimi, vyhovi vam.
Dam vam jeden tip (ale v zadnem pripade vas nechci strasit). Vzdycky je dobre, si spocitat rady pred vami nebo za vami, ktere vedou k nouzovemu vychodu. V pripade nehody nebo pozaru na palube muze mit tento tip opravdu za cenu zivota.
Preji vam prijemnou dovolenou.

molly
hodnocení

2x
Jediný jistý způsob jak mít místo u okna je zaplatit si seating. To jste měli řešit v CK. Stojí to pár stovek. Jinak jako bezdětný pár můžete sedět s partnerem přes uličku. Tedy oba do uličky, každý na konci "trojky"
ljuba

Já ani nevedela, ze je mozne si o misto rict uz v cestovce. Jak jsem psala, letime poprve a vlastne poprve je to nejaka ,,dovolena,, a to jak s CK nebo bez. VZdycky jsme jezdily jen na vylety a byly max na welness pres slevomat. Vybraly jsme si dovolenu na internetu a jen prisly na pobocku, pani nam jeste neco malo rekla, ze je to dobry vyber, sjednaly jsme pojisteni a rekla nam jaky kufr (ccca jakou velikost) si muzeme vzit, pak jsme to zapaoltily a dostaly k tomu papir, na nem ale není ani uvedemo ze s jakou spolecnosti letime. Takze pak jsem si pres portal Čedoku našla, ze to je Smartwings. Ale prave ty mista me zajimaly. Vim ze az poletim treba zpet, nebo priste nekam jinam, tak to misto tolik resit nebudu a klidne radsi usetrim, ale doopravdy na muj prvni let chci byt o okenka a mit sveho pritele hned vedle sebe. Tak snad budou hodni a vyhovi nam.

mathew
hodnocení

1x
Chtít můžete, ale takové věci se řeší v čas a ne až minuty před odletem. Já taky nevím jak to tajné letiště vypadá, ale asi bych začal přečtením instrukcí od cestovky, případně se jich zeptal...
ljuba

Podklady jsem prošla, a budu se muset se obrátit přímo na cestovku, nikde se nic o místech v letadle nepíše.

dbcooper
hodnocení

0x

A víš že u okna tě tomu že v případě poruchy vycucnout oknem ven? Radši do uličky

nox®
V případě poruchy? Takže když třeba vysadí motor, tak vás to vycucne oknem ven? Kolik takových případů se děje měsíčně, že je to třeba řešit při první cestě letadlem na dovolenou?

plavest
hodnocení

0x

Je to jak psal clas. Píšu z Turecka, odlétali jsme v neděli a zeptali se, zda si můžem vybrat sedadlo. S úsměvem nám bylo odpovězeno že můžeme. My si vybrali vepředu. Dobré sedadlo je u nouzového východu, je tam více místa pro nohy.

hodnocení

0x

Je to závislé na letecké společnosti. U některé si můžete vybrat místo dopředu zdarma, u některé se za to platí, někde to nejde.

Například já dnes letím do Tuniska s německou Lufthansou. Zdarma jsem si předem mohl vybrat místa v zadní části letadla, místa uprostřed a u nouzových východů (více prostoru) jsou za příplatek.

Zeptejte se na to jaké jsou možnosti v CK přes kterou letíte.

mll
hodnocení

0x

Nejsem nijak zkušený letecký cestovatel, letěl jsem dohromady 3x a když bych počítal vzlety a přistání, stačily by mi možná prsty jedné ruky. Ale pamatuju si, že u odbavení se ptali, jaké místo chceme. A když se odbavení dělalo online, tak zase tam byla možnost si místo vybrat. Některá místa byla za příplatek, třeba u nouzových východů (kromě naděje na rychlejší únik při katastrofě je tam víc místa pro nohy).

Co jsem slyšel zkušenosti, tak hlavně ne u vrtule, je tam větší rámus (dneska už letadla nemají vrtule) a hlavně ne u křídla, protože celou cestu budete koukat na křídlo. Tak minimálně dvě řady za křídlem, to je výhled na křídla i dolů. Tím teda jsem se při tom online check-inu řídil a myslím, že jsem neprohloupil.

Některé nízkonákladovky prý mají ale i tohle za poplatek, i to když chcete sedět spolu (a schválně vás rozesadí daleko od sebe). Je to způsob, jak vytřískat nějaké další peníze z pasažérů. A nedělají to jen letecké společnosti, takové rychlovlaky v Itálii taky chtějí za určení místa 3€ jinak je místenka normálně zadarmo k jízdence (jel jsem jím asi tolikrát jako jsem letěl letadlem, nějak si nevedu statistiku, ale taky to asi jsou 3 zpáteční cesty) ale aspoň vás posadí k sobě. (No vzhledem k tomu, že místenky jsou v Itálii pro parádu, kromě toho, že jsou povinné, nemělo by to žádný efekt).

Jinak kam jít a tak, to vám na letišti řeknou, jsou tam zařízení na lidi, co vidí poprvé v životě letiště. Ani jsem neměl pocit, že by byli nějak nepříjemní, jako se to stává na nádraží.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]