Nejste přihlášen/a.
Mám zahrádku na okraji Prahy v zahrádkářské kolonii. 15 minut autem od Vyšehradu (čili centra).
Běžně tam za den zavolám na dva až tři sousedy "dobrý den" a oni mi odpoví stejně. Jenže já jsem celkem společenský a komunikativní a kdybych na ně nezavolal, tak na mě taky volat nebudou. Není to tak, že by tam po mě pes neštěknul, sousedovic psi mě pozdraví vždycky a pak si jdou po svém. Někteří sousedi tam normálně bydlí celoročně, jiný občas zajedou na pár hodin, ale kdo chce svůj klid, tak se něčeho jako společenského života nemusí účastnit vůbec. Ani zdravit sousedy.
Parcely s chatičkama se tam prodávají celkem běžně, je tam elektřina, místy i celoroční voda a všude signál a internet.
Určitě se najdou i opuštěnější místa.
Svobodu získáte, když budete sama vlastnit kousek půdy, třeba i chatičku a uživíte se. K tělu si pustíte jen toho, koho budete chtít. Hezky napsané - kdosi. Ano, to je svoboda.
Zdravím.
Myslíš asi obytnou dodávku a nebo obytbé auto (RV).
Karavan se musí tahat za autem, ženská neumí ani připnout obyčejný lehoučký vozík za auto
To všechno, co jste napsali, to se mi líbí. Jen mi řekněte, kde ta svoboda je? Z čeho a jak bude platit všechny složenky, všechny poplatky, za benzin, pojistku atd atd. Musela by pracovat a být pečlivá v docházce do práce a třeba ještě pečlivý šéf? Kdepak je ta svoboda? Když chce velikou svobodu, musí se zříci všeho, co civilizace přináší. Tak si to myslím? Moc blbě?
@denny276 v lese? Ty už nebydlíš u cesty, kde vam tam tobě matce a tvému chlapovi parkuje soused?
Holt od určitého data narození lidé nejsou schopni řešit problémy, já vůbec nechápu, na co se tazatelka ptá?
Buď problém v komunikaci, nebo problém s komunikací, nebo trol či AI )
Podle mého názoru také většina lidí nechápe, co je to svoboda, se všemi důsledky.
Každopádně zajímavé spojení, tobě vadí že někdo využívá veřejný prostranství který není tvoje, třeba on chce svobodu a k tomu funguje jednoduše, že vlastník si musí koupit okolní pozemky, stejně to udělal kellner stejně to udělala lucka Vondráčková, stejně to udělá každý kdo má všech 5 pohromadě.
Tvoje svoboda končí tam, kde začíná svoboda jiného Takže jestli ti vadí že někdo někde parkuje, tak holt musíš ten pozemek získat, případně oplotit. Pokud někdo parkuje na cizím, tak jak se říká, houby ti je potom.
Většina lidi Má skutečně v hlavě vygumováno, problém s komunikací, a proto se dneska dobře živí spekulanti, na YouTube u se chlubí, jak koupili za 30 000 a prodali za 600 000, proč? No protože lidé mají problém s komunikací a proto jsou lidé, kteří komunikovat umějí A právě přišli na to, jak tuto dovednost proměnit na peníze
Koupit malý domek v nějaké zapadlé vsi v Jižních Čechách. Je tolika vesniček, odkud se lidé stěhují pryč. I když je člověk samotář, nebo chce být člověk sám, tak stejně je dobré mít na blízku někoho, na koho se může obrátit.
Jako malá jsem viděla film Zálesák. Sám opuštěný muž, kteý si ale dokázal v divoké přírodě postavit srub, lovit, chytat zvěř a občas po řece si dojet pro nezbytné zásoby. A zároveň prodat kůže.
V televizi šel minulý týden první díl detektivky seriál Černá voda.
Koprodukce Švédsko, Dánsko, Německo.
Kromě jiného jsou tam záběry, jak žije v tamní oblasti skupina lidí odmítající civilizaci.
Vlastně označovaní jako sekta. Vzít to jako náhled a poznání.
Není lehké se o sebe postarat, člověk si neuvědomuje, co všechno potřebuje k životu, navíc žena se psem.
I bezdomovci se sdružují zvláště kvůli bezpečnosti, osamocený člověk je magnetem pro jiné kriminílní živly, kdy chudák okrade chudáka.
Začínám si myslet, že největší anonymita a odstup od lidí je právě tam, kde je hodně lidí. Na vsi nebo na samotě se vždycky najde někdo, kdo se snaží nakukovat do postele a do talíře. Ale v paneláku, kde bydí desítky rodin, nikoho nikdo nezajímá. Občas se najde někdo, kdo na schodech pozdraví a tím to končí. Navíc jsem přesvědčená, že ta svoboda není v okolí a v prostředí, ale je v člověku. Je třeba si to v hlavě tak nastavit.
Houmlesáctví? Tam je řešení. Nahlásíš trvalé bydliště na radnici, opustíš byt, vezmeš psa, najdeš starý kočárek, do něho naskládáš všechen svůj majetek a buď najdeš komunitu bezdomovců nebo budeš sólo. Tak jednoduché to je!
To dost záleží na tom, co považujete za svobodu. Kdosi kdesi napsal, že nejsvobodnější si připadal ve vězení. Takže je to individuální.
Za svobodou? Odkud, zdrháš z ženské věznice nebo o co ti jde?
ps: Nebo se jedná o případ, kdy ženská se maluje, vezme si minisukni, prostě si zvyšuje ego, jako když jde na lov, a pak se diví, že vzbuzuje pozornost? Kdyby chtěla klid a ne vzbuzovat pozornost, vezme si kalhoty, brejle, uváže si šátek ... A dopamin si doplňuje jinak, a ne vzbuzováním pozornosti
Ale je a ne málo.. Ale když člověk zjistí že tam není voda, elektřina a skoro ani signál tk už to tolik neláká.
Dexolus, to není o zjištění a útěku, to je to pravé! Žádné měřáky, žádné platby, žádné omezování. Svoboda! Kolik si vody z potoka nabereš nikoho nezajímá. A vodárny už vůbec ne. Možná se mýlím, ale takhle to mají bezdomovci. Když chtějí, jsou s ostatními pod stanem na okraji lesíka nebo spávají tam, kam je nohy zanesou. Psy mívají a láskyplně se o ně starají. Jsou konečně svobodní! Je to jednoduché. Je to jejich volba a jejich zodpovědnost. Pomoc lidí mohou nebo nemusí přijmout. Nikdo je k ničemu nenutí. Občas cajti mají řeči, ale to se dá přežít.
Babko, v ČR je nelegální stanovat vyjma vyhrazená místa! Je to z důvodu, že lidé většinou neuvedli místo do původního stavu tak, jak bylo před jejím kempováním. Smí se pouze bivakovat, a to jen na pozemku státu/obecním? Maximálně na pozemku právnických osob, ale ty se mohou jenom procházet - volný průchod krajinou.
Neříkám,
Kvituji výstup z komfortní zóny, neboť jen ten vás někam posune, nicméně pro introverta je to přesně pravý opak, jít mezi lidi a komunikovat s lidmi
"Takové místo už na téhle celé planetě není..." - cooo?
Já si myslím, že většina obyvatelné pevniny je neobydlená, liduprázdná anebo tam žijou třeba 3 lidi na 100 km²
@ggf: To by mě zajímalo, kde ty neobydlené oblasti s max. 3 lidmi/100km2 jako mají být. On je důvod, proč nikdo v těch rozlehlých oblastech Ruska, Kanady, Číny, Brazílie, Afriky a možná i té Argentíny nežije.
babkazov: ...nechat si to napsat do občanky,...
a kde v dnešní době potřebuješ občanku .? Snad už jen na poště když si jdeš pro důchod
Jsi zbytečně zlomyslný. Na co na poštu, když existují konta v bance? Škoda, že se nedožiju toho, až ty budeš zápasit s úřady, lékaři, bankami, kartotékami, policií, s dopravci atd. Bez občanky ani škrt!
babkazov: zápasit s úřady, lékaři, bankami, kartotékami, policií, s dopravci atd. Bez občanky ani škrt!
Zápasit s úřady nemusím. I na pracáku jim stačí průkaz ZTP - je tam fotka,datum narození...,,u lékaře se ukazuje OP .? vždycky jsem jen u prvotní registrace ukázal kartičku pojištěnce a ostatní si lékař načte z ,,Karty života,,.,,v bance jako takové jsem byl poprvé a naposledy před mňógo lety založit účet,,kartotéka - co tam .?,,s policií problém nemám a i kdyby,tak mají přístup do databáze,,dopravci mi dávají zásilky do zásilkovny atd.
Naposledy jsem vlastně potřeboval OP když jsem si byl vyzvednout úmrtní list manželky a potom u notáře.Ostatní řeším přes DS a i toho je moc málo.Schválně jsem ho byl hledat (OP) - ještě půl roku platí. nemusím na ouřad
Bene, doplním vás: Zlostný, zlomyslný komentář, který nepomůže ani tazateli, ani babce z Ostravy. Vzpomínáte, jak je to rčení o perlách? Má to i druhý díl. . . . otočí se a pokoušou vás.
@mnd - a kde v dnešní době potřebuješ občanku .?
Budete se divit - třeba v lékárně. Už se (nejen mně) párkrát stalo, že recept na mobil nedorazil, tak vydali na OP.
Zdravím-hezký den.
V této problematice bych viděl,že nevíme co je to svoboda, jak si ji představovat. Pokusme se tento problém definovat . Definovat především, že člověk je společenský tvor, žije v nějaké společnosti, kterou si sám nezvolil a má zcela určitě nějaké povinnosti k existenci a přežití druhu a nejen naplňování svých osobních představ.
Není třeba "svoboda " také v poznání potřeb společnosti a podle nich žít, řidit se a konat. V opačném případě může být svoboda jednotlivce - člověka, omnezována a třeba i sankcionována.
-miro : Zdravím
Vidím, že vaše představa svobody je, že kvůli vašim řečnickým cvičením ostatní musí držet hubu a krok a plně se podrobit cizí vůli.
To si aplikujte sám na sebe, ale nám to nevnucujte, my vám otročit nebudem.
Omlouvám se p.čí pí. "kdosi", pokud jsem byl takto pochopen. Neříkám, že máme držet ústa a krok. Ke změně je potřeba využít nejdemokratičtější možnost a to jsou volby. Zde máme prakticky možnost a účinně tzv.nedržet ústa a krok, protože si máme možnost vybrat z nabízených alternativ, které považujeme za nejvhodnější. Pokud k volbám nejdeme, nebo volíme jen podle velkorysích " nabídek", naš nesouhlas vyjádřený nedržení huby a nedržení kroku jsou neúčinná, jeliklož jsme ponechali těm, kteří k volbám přisli rozhodnout za nás.. To proto,že většina, která k volbám přišla rozhodla, jak bude společnost fungovat.
A ještě k problematice svoboda. Každý z nás byl vychován rodiči, naučit se orientovat ve světě - školou, zdravotní péčí a pod, to jsou velké investice. Neni alespoň morální povinností se společnosti, která do nás investovalka nemalé prostředky, byť symbolicky odvděčit?
- hezký den -miro
"Demokracie je, když dva vlci a jehně hlasují co bude k obědu. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně o některých věcech prostě odmítne hlasovat."
Pokud si definujete pojmy jako jejich pravý opak (třeba svobodu jako povinnost), tak vám pak těžko bude někdo rozumět a těžko s vámi půjde rozumně debatovat.
Svobodu nehlasovat máš přece i v demokracii. K tomu nepotřebuješ být dobře vyzbrojený. Problém je jinde. Svoboda každého končí tam kde začíná svoboda jiného. Což je ve společnosti doslova na každém kroku. Ti co se nejvíc ohánějí svobodou, si ji často pletou s anarchií. Pokud musí dodržovat nějaká pravidla (včetně těch s kterými nesouhlasí, nebo o nich nehlasovali), není to podle nich svoboda. Pokud tedy bude svoboda nejen nehlasovat ale ani neřídit se společnými pravidly se kterými nesouhlasím, pak daně asi moc lidí platit nebude. Podobně maximální rychlost na silnici, na dálnici se budou prohánět závodníci, po městě taky každý jak uzná za vhodné. Parkování, přednost zprava, i to omezuje svobodu. Možná se to vyřeší tím, že bez daní ani ty silnice nebudou. Po pozemku, zahradě, ti budou trajdat cizí lidi.. Z toho vyplývá že ve společnosti úplná svoboda neexistuje. Vždy je nějak omezena svobodou jiných a z toho vyplývajícími konflikty, a tedy nějak nastavenými společnými pravidly. Takže za svobodou jedině na nějaký dosud neobjevený ostrov.
I na úplně opuštěném ostrově si fyzikální zákony prosadí svou
Jasně, že totální svobodu tady člověk nedosáhne, ale to ještě neznamená, že pojem svoboda je zaměnitelný s pojmem povinnost, nebo jiným. Pořád má smysl poměřovat míru svobody v různých situacích. Víc svobody bude mít člověk na své samotě kdesi v hlubokých lesích, než třeba na vojně, kde se bude tísnit s desítkami cizích, nebude mít žádné soukromí a celý den ho bude někdo buzerovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.