Nejste přihlášen/a.
Čágo belo, šílenci,
chystám se na společenskou událost, kde bude, dost možná, víc ukrajinců (kteří nebudou umět česky), než čechů. Nevím, jestli s nimy mluvit anglicky, nebo se snažit dorozumět lámanou ruštinou..? Moc toho o jejich lingvistice nevím.. liší se ruština a ukrajinština hodně? Mohli by se urazit?
Samozřejmě chápu, že záleží na člověku, ale obecně, jakou řečí, z těchto dvou výše zmíněnch, s nimi raději mluvit?
Rusky mluvil i Volodymyr Zelenskyj, který se narodil v roce 1978 do rusky mluvící židovské rodiny v ukrajinském městě Kryvyj Rih...později se naučil i ukrajinnsky...Tedy rodnou řečí Zelenského je ruština, plynně mluví také ukrajinsky[17] a hovoří anglicky...Takže klidně mluvte rusky ...viz wikipedie
Záleží dost na tom, z jakých kruhů budou (například většina ajťáků angličtinu nějak dává).
Ale IMHO většina ukrajinců rusky nějak umí (na to byli ruskou kolonií dost dlouho), i když ukrajinština se docela liší jak slovy, tak výslovností. (Obecně spousta slováků čehůny vůbec nemusí, ale pokud chtějí, tak jim nějak rozumí. A poláci si mluví po svém, ale česko-polsky se také většinou domluvit dá, i když to jsou jiné jazyky. Takže asi tak.)
Ale můžeš se na začátku omluvit, že ukrajinsky neumíš, jestli dají přednost češtině, angličtině, nebo lámané ruštině.
IMHJO, pokud ty i oni jste rozumní lidé, tak se domluvíte a neurazí se kvůli jazyku (když nebudeš říkat věci urážlivé, pak na jazyku taky nesejde).
Kdosi, souhlasím se vším, zejména s dotazem, která řeč je pro ně v danou chvíli nejpřijatelnější.
Krátce po ruské invazi jsem se setkala s manželským párem, který potřeboval část oblečení, která není běžně v obchodech. Měla jsem to doma a nabídla. Mluvila jsem rusky. Jak byli za tu věc i mou ruštinu rádi!
Jen drobné historické okénko:
Kyjev byl založen roku 482
Moskva byla založena roku 1147, tedy o nějakých 665 let později
K historickému okienku. To,že Kijev je teraz na Ukrajine,neznamená,že bol ukrajinský pri jeho založení. Nič vám nevraví Kijevská Rus?
Ten termín používají i historici ostatní - anglosasští, francouzští ... viz zde
... severské obyvatelstvo, které přicházelo do východní Evropy s úmyslem kolonizovat bylo zdejšími usedlými Ugrofiny nazýváno Ruotsi, což do slovanského jazyka proniklo jako Rus. Na rozdíl od Varjagů byli skandinávští Rusové, kteří se usadili jižně od Finského zálivu, brzy asimilováni slovanským a zčásti i ugrofinským etnikem. Etnonymum Rus se však zachovalo a později se stalo pojmenováním pro území slovanského obyvatelstva, nad nímž vládli Rurikovci.
Kyjevská Rus byla současnicí Velké Moravy.
Valná většina jich rusky umí,jestli ruštinu chtějí používat nebo ne to už je jiná.
V Kyjevě mně jeden ukrajinec nadával proč mluvím rusky - odpověď byla jednoduchá: je to komunikační jazyk který já i ukrajinci ovládáme. Nemohl jsem tam mluvit ukrajinsky když o té řeči nic nevím
Všude, kromě Lvova a Zakarpatí se rusky domluvit dá. Pár let jezdím pravidelně do Charkovské oblasti, tam se mluví jen rusky. V Kyjevě také většinou rusky. V Oděse jen rusky. Jediný problém, který jsem kdy měla, bylo minulý rok ve vlaku z Ternopilu do Kyjeva, kdy průvodčí neuměla anglicky a když jsem začala rusky, kde mám vzít prostěradlo na lůžko, spustila na mě, kde to žiju. Nechápu tu averzi vůči ruštině, když jí používá většina Ukrajinců.
Ukrajinština je maloruské nářečí, kodifikované v 18. století - podobně jako vznikla spisovná slovenština z nářečí středoslovenského, také v té době kolem roku 1848.
Stejně tak jako ve slovenštině jsou některá unikátní písmenka (mäso, dĺžeň ..), tak i v ukrajinštině
Ukrajinská abeceda používá 33 písmen, téměř shodných s ruskou cyrilikou - kromě písmenek "Ї / ї" a "Ґ / ґ"
--- ukrajinština ---
Аа Бб Вв Гг Ґґ Дд Ее Єє Жж Зз Ии Іі Її Йй Кк Лл Мм Нн Оо Пп Рр Сс Тт Уу Фф Хх
Цц Чч Шш Щщ Ьь Юю Яя
Ии = čte se Ii (krátké)
Ii = čte se Íí (dlouhé)
Її = čte se ji (Україна
Гг = čte se Hh
Ґґ čte se Gg
--- ruština ---
Аа Бб Вв Гг Дд Ее Ёё Ж ж Зз Ии Йй Кк Лл Мм Нн Оо Пп Рр Сс Тт Уу Фф Хх
Цц Чч Шш Щщ Ъъ Ыы Ьь Ээ Юю Яя
Ještě před třemi lety neuměla polovina dětí v Kyjevě ukrajinsky ... (nepíšu ukrajinských dětí, protože tehdy se to tak nebralo) a oba národy žily vedle sebe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.