Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odolnost organismu vůči vedrům

Od: jirkova odpovědí: 18 změna:
Ráda bych věděla kde jsou ti teplomilové kteří se chlubí že dokážou vydržet na sluníčku v Egyptě v létě celý den a u nás se schovávají na náměstích do stínu jak je přes 30°C?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mathew
hodnocení

6x
Jak víte, že jsou to ti stejní? Navíc je tam i pár dalších odlišností. Písek a vitr je něco jiného než vybetonované náměstí a bezvětří.

kdosi
hodnocení

3x

Asi jsou teď celý den na sluníčku v Egyptě :)

.

Já nejsem teplomil, tak nejsem ani v Egyptě, ani na sluníčku a schovávám se v klimatizovaném stínu.

hodnocení

1x

Je rozdíl mít 30C tady a 30C někde u velké vodní plochy (čti moře), kde navíc fouká silný vítr. V Portugalsku mi letos byla kvůli větru celkem zima i přes 34C na teploměru.

hodnocení

1x
Protože nižší vlhkost. Organismus se ochlazuje odparem vody-potu. U nás je člověk mokrý až na prdeli, kvůli vyšší vlhkostí. Větrem to určitě není, tady fouká daleko víc.
doplněno 07.09.24 08:43: Samozřejmě že meteorologické stanice si do Egypta nevozim, doma to běžně ukazovalo vlhkost mezi 40-60. Relativní vlhkost také souvisí s teplotou, takže je proměnná. V létě v lese se také cítíte lépe mezi stromy, protože vzduch se ochlazuje odparem vody z vegetace. Jinak stejnou teplotu měli i na teploměru v baru na pláži, samozřejmě ve stínu. Těch 30-33 tam je akorát v noci. Kdo chce 20-25 musí jet v zimě. Jinak teplota vody na pláži je teplejší než si běžně napoustite do vany. Ve větších hloubkách u útesů 10-30 metrů už jsou cítit spodní proudy, ale u hladiny stále teplá. Nejsou tam takové vlny jako na Jadranu nebo větry jako na Kanárech. A kdo by chtěl jet v létě třeba do Luxoru, tak hodně vody sebou, nejlépe bílé oblečení a bílý šátek na hlavu. Celý den na přímém slunci prakticky bez možnosti stínu dá člověku zabrat, ale dá se to zvládnout a hlavně stojí to za to.
Odolnost organismu vůči vedrům
runner2
Jste si jistý, že je u moře nižší vlhkost než u nás? Řekl bych, že je to právě opačně. Jinak moje zkušenost je že přímo u moře je fajn, ale pár kilometrů do vnitrozemí a tam vedro nesnesitelné, horší nežli u nás. Mluvím o Španělsku nebo Řecku.
Egypt není Španělsko, tam žádná vegetace není, jen samá poušť.
Na slunku a ve stínu
Odolnost organismu vůči vedrům #2
Odolnost organismu vůči vedrům #3

Měření teploty na sluníčku je zcela nevypovídající. Hraje roli i to, jakou má teploměr barvu.

Však druhá je ve stínu. Primárně šlo ale o tu vlhkost.
mathew
Mám pochybnosti o přesnosti měření i té vlhkosti. Podle mne je totiž nesmysl, aby měl vzduch o metr vedle o 50% menší vlhkost.
km

"Organismus se ochlazuje odparem vody-potu." to je pravda.
"U nás je člověk mokrý až na prdeli, kvůli vyšší vlhkostí." to je lbost
u moře je vyšší vlhkost než běžně v ČR

lotrec

A kde je ve stínu 40°C? Nejspíše rozpálený písek na který před chvílí pražilo slunce?

Přesnější informace dostanete z mobilního telefonu, okamžitá teplota: apps.apple.com/...

Předpověď na 7 dnů (14 dnů premium plán): apps.apple.com/...

Mám dlouhodobě vysledováno, že toto jsou nejlepší aplikace co do přehlednosti a přesnosti.

Btw Teplota se měří zásadně ve stínu a za radiačním štítem a proudícím vzduchem, v takzvané Stevensonově budce: meteoshop.cz/... A rozhodně né tak, jak ukazují tyto fotografie výše na písku :)

lotrec

Ani tohle pořádně nestačí bez dalšího opatření meteoshop.cz/... - Stačí, že se odrazí pár fotonů ode zdi a ovlovní čidlo uvnitř... Možná kdyby se ten bílý plast na stříkal stříbrnou barvou?

Výše popsané aplikace berou data z profesionálních stanic, které mají čidlo právě ve dřevěné masivní Stephensonove budce

ml1
hodnocení

1x

Když jsem se vrátil z Itálie, tak jsem se moc neschovával, co je zdejších 25 na slunci proti tamním 30 ve stínu. Jen jsem si na nádraží uvědomil, že jsem na sluníčku sám a ostatní jsou namačkaní pod střechou, že neni ani kam flusnout. Jinak normálně se taky schovávám (spíš mám radši chládek okolo 20 stupňů), no ale ak jsem byl vycvičenej za tu dobu v Itálii, tak jsem nějak necítil tu nutnost.

A jinak právě jak tu někdo upozornil, na tepelnou pohodu má vliv taky vlhkost vzduchu.

vernon
hodnocení

0x
Nižší vhkost. V Dubaji jsem zažil ve stínu přes 40 stupňů a přitom nebylo dusno.

smode2
hodnocení

0x

Přece doma pod klimatizací. A vydržet se celý den opalovat - tím se dá chlubit? Nějaká nová soutěž?:)

hodnocení

0x

Může to být tím suchým vzduchem, ale lidi kecaj.

lotrec
hodnocení

0x

@admin

Otázka: Odolnost organismu vůdči vedrům

Původní název otázky: Odolnost organismu vůči vedrům

Ktery administrátor neovládá český jazyk? Vůči je přece správně a někdo jej opravil na "vůdči"?!

A teď budu mazán? Anebo češtiny neznalý administrátor / redaktor nebude prozrazen?

Nabízím mu hodinu českého jazyka.

výtka
Upozornění od administrátora 07. 09. 2024 08:35:00
i mistr se někdy... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]