Nejste přihlášen/a.
Zdravím , syn v pondělí nastupuje v Německu do práce , bude ovšem bydlet v ČR blízko Německých hranic . Otázka má se odhlásit z VZP?
A v pátek bude syn znát bližší informace zavolá agentura .
Mám druhou otázku , jak získat Německý bankovní účet? Německou adresu syn nebude mít .
Zdr. a soc. pojištění bude platit jeho zaměstnavatel v Německu.Zde by se měl odhlásit,aby nemusel platit ZP jako dobrovolně nezaměstnaný.Účet mu otevře banka po předložení pracovní smlouvy.
Taky si může založit český devizový účet. Máme volný pohyb zboží, služeb atd. A pro německého zaměstnavatele by mělo být jedno, jestli posílá peníze na účet s předponou DE nebo CZ, unie nařídila, že to musí být za stejných podmínek, to samé výběry z bankomatu.
Eurové účty nabízí asi všechny banky, drobně se liší podmínky a poplatky, já ho mám u Fio, kde trochu vadí poplatek za vklad a výběr valut (no ale pokud tam bude dostávat vejplatu, tak vklad řešit nemusí a pokud bude vybírat v německém bankomatu nebo platit kartou tak ani výběr řešit nemusí), ostatní je normálně zadarmo. Takže může klidně začít s českým (eurovým) účtem a účet v německu si založit až poté.
Pojišťovně by mělo stačit oznámení, že bude pojištění platit v Německu, nevím nakolik je tohle automatizované v rámci EU, jestli čekat až se pojišťovna ozve a pak německé pojištění doložit, nebo to tam jít nahlásit předem.
> bližší informace zavolá agentura
Pro koho dělá? Pro ten německý podnik nebo pro tu agenturu? S kým má pracovní smlouvu?
Aby on nakonec nebyl jen tzv. (do zahraničí) " vyslaný"pracovník s českou pracovní smlouvou.
Počkejte, co na to řeknou místní odborníci na pracovní právo.
Pak by asi dostával výplatu v korunách a pojištění měl české, to by možná bylo o nějaké ty starosti míň. Nemluvě potom o starostech s důchodem z cizí země.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.