Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce v Německu , bydlení v ČR (pojištovna)

Od: karbanatek® odpovědí: 8 změna:

Zdravím , syn v pondělí nastupuje v Německu do práce , bude ovšem bydlet v ČR blízko Německých hranic . Otázka má se odhlásit z VZP?

A v pátek bude syn znát bližší informace zavolá agentura .

Mám druhou otázku , jak získat Německý bankovní účet? Německou adresu syn nebude mít .

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Zdr. a soc. pojištění bude platit jeho zaměstnavatel v Německu.Zde by se měl odhlásit,aby nemusel platit ZP jako dobrovolně nezaměstnaný.Účet mu otevře banka po předložení pracovní smlouvy.

hodnocení

Děkuji za odpověď , a pro získání Německého účtu není potřeba Německá adresa?

ml1

Taky si může založit český devizový účet. Máme volný pohyb zboží, služeb atd. A pro německého zaměstnavatele by mělo být jedno, jestli posílá peníze na účet s předponou DE nebo CZ, unie nařídila, že to musí být za stejných podmínek, to samé výběry z bankomatu.

Eurové účty nabízí asi všechny banky, drobně se liší podmínky a poplatky, já ho mám u Fio, kde trochu vadí poplatek za vklad a výběr valut (no ale pokud tam bude dostávat vejplatu, tak vklad řešit nemusí a pokud bude vybírat v německém bankomatu nebo platit kartou tak ani výběr řešit nemusí), ostatní je normálně zadarmo. Takže může klidně začít s českým (eurovým) účtem a účet v německu si založit až poté.

Pojišťovně by mělo stačit oznámení, že bude pojištění platit v Německu, nevím nakolik je tohle automatizované v rámci EU, jestli čekat až se pojišťovna ozve a pak německé pojištění doložit, nebo to tam jít nahlásit předem.

lmgify
hodnocení

2x

> bližší informace zavolá agentura

Pro koho dělá? Pro ten německý podnik nebo pro tu agenturu? S kým má pracovní smlouvu?

hodnocení

Smlouvu podepíše syn v pátek , Pracovní smlouva bude s Českou agenturou.

lmgify

Aby on nakonec nebyl jen tzv. (do zahraničí) " vyslaný"pracovník s českou pracovní smlouvou.

Počkejte, co na to řeknou místní odborníci na pracovní právo.

ml1

Pak by asi dostával výplatu v korunách a pojištění měl české, to by možná bylo o nějaké ty starosti míň. Nemluvě potom o starostech s důchodem z cizí země.

lmgify

Někdo tomu říká "méně starostí s pojištěním, vyplácením mzdy a důchodem", já tomu říkám "nižší než minimální zaručený plat v Německu, vypověditelná práce ze dne na den a velké poplatky agentuře".

Lidi, nepracujte přes agentury! Najděte si místo sami a nechte si všechny vydělané peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]