Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stihačky druhé světové války

Od: sword® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den přátelé, prosím o radu kdo se trochu zajímá o stihačky druhé světové války. K čemu sloužila dlouhá trubka na začátku stihačky. Já tvrdím, že to je tzv. pilotova trubice na měření rychlosti, ale každý mě to rozmlouvá, že to není pravda. Prohledal jsem internet, ale nikde jsem nenašel obrázek s popisem této tyče. Může mě někdo poradit. Moc děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Tady máte obrázek letadla s popisem pitotovy trubice leteckabadatelna.cz/...

hodnocení

4x

Je to Pitotova trubice cs.wikipedia.org/..., nikoli pilotova :)

Ale chtělo by to vidět, ono tam těch věcí, včetně hlavní nejrůznějších zbraní, může být víc.

hodnocení

3x

Není to pilotova trubice, ale Pitotova trubice. Podrobnosti najdete na Wikipedii.

hodnocení

I tak se to nazývá, ale nemúžu nikde najít např. obrázek s popisem, abych nevěřící přesvědčil

ben®
sword - co to má znamenat? Z6!
poradte.cz/...

halamus
hodnocení

3x

Sice jde o stíhačky poválečné, ale pitotovy trubice mají také. V článku je text i foto.

valka.cz/...

trtr
hodnocení

3x
Zdravím, trošku moudra neuškodí vut.cz/...

hodnocení

2x

Asi bude skutečně nejlepší, když dáte fotku toho, čemu říkáte ,,trubka na začátku stíhačky´´. Druhoválečné jednomotorové stíhačky měly na ,,začátku´´ celkem logicky vrtuli. Tudíž pitotku mívaly často na křídle, aby nebyla v úplavu vrtulového proudu. Některé - např Me 109 měly ve vrtulovém kuželu trubku - protože tím kuželem střílel palubní kanon. Rusové zase měli na Lavočkinech i ostatních typech na vrtulovém kuželu trubku s ozuby, protože měli na gazíkách kardan vytažený nahoru a pomocí něj protáčeli, nebo startovali motory. U vícemotorových stíhačů bývaly v nose trupu často kanony a kulomety - např P38, Mosquito, ale i Me110, 210 - dokonce tam mohly mít i docela fest kanon - tuším to byla Me410 měla kanon ráže 50mm a to už byla skutečně fest roura. No a nebo tam měly, zejména noční stihači, různé razarové systémy, ale ty vypadaly spíše jako parohy.

trtr

Zdravím, teď mě napadla také zajímavost pro stíhače z WWI. Tehdy bylo kvůli kulometům "upraveno časování vrtule", jelikož se kolikrát střílelo přes vrtuli - toto taky málo kdo ví.

cs.wikipedia.org/...

Než je přešlo na tryskový pohon a byly ještě stíhačky s turbomotory a lopatkami, tak tam zase byly anomálie typu, že při výkrutech a obratech se prostě odstavil motor, jelikož do něj nešlo palivo - tohoto se dalo ale dobře využít pro "zákeřné"manévry proti nepříteli , nekteří to ale odskákali, než se naučili vlastnostem. Jen taková odbočka. Pak měření Pitotkou má i vrtulník, ale tam je nutno měřit více věcí.

hodnocení

0x

No, Pitotova trubice není nijak dlouhá, takže musí jít o něco jiného. Křišťálovou kouli nemáme, takže neodpovíme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]