Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platí se daň z daru připsaného na účet?

Od: kreveta odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, nově jsem začala podnikat a chci se zeptat. Založila jsem účet u jiné banky, na který mi chodí příjmy z podnikání. Z toho stejného účtu platím pravidelné měsíční odvody na zdravotní a důchodové ( sociální ) pojištění na hlavní činnost podnikání. Mnoho let mám účet u jiné banky, kde platím za byt. Mám byt v osobním vlastnictví, kde jsem zařizovala přepis služeb na mě a matka je v tomto bytě vedená jako věcné břemeno. Píšu to proto, že matka nedávno rušila vkladní knížku a všechny peníze jsme nechali vložit na můj účet, abych z toho mohla platit poplatky za byt. Zajímá mě, jestli pokud někdy mě bude kontaktovat kontrola ohledně mého podnikání, jestli se budou pídit po mých dalších účtech, jestli nějaké mám a budou zkoumat transakce na mém soukromém osobním účtu a jestli musím platit daň z daru, který jsem dostala od matky, se kterou žiji ve společné domácnosti. Jde o částku přes 400 000 Kč, která už je daleko nižší, jelikož jsem vybrala 90 000 Kč a dala matce, aby tam nebylo hodně peněz, z mého účtu platím veškeré poplatky za byt. Neptala bych se na to, pokud bych nepodnikala. Samozřejmě tam byla na mém účtu před darem nějaká částka a z toho také občas platím nákupy kartou apod., zajímá mě jestli musím tento dar někde uvádět a jestli kontrola bude šťourat do toho jaké mám další účty u jiných bank a bude si mě zjišťovat. Četla jsem, že na to mají ze zákona právo. Pak ještě mám disponibilní právo k matčinu účtu, který jsme nechali založit ve stejné bance, kde mám dlouhodobě účet a na který mi přišel peněžní dar, jelikož matka už má své roky a není jisté jak dlouho bude soběstačná, tak aby dostávala důchod na účet a ne do ruky od pošťačky. Tak jestli i toto bude zajímat kontrolu?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To že nemáš účty rozdělené má jenom vliv na to, že to je méně praktické, nic méně je to legální. Teď záleží zda se jedná o oficiální úřední dar, či má jen maminka u tebe peníze uložené...

plavest

Nevím, jaká kontrola by vás mohla čekat. Asi myslíte FÚ, a to 3 roky zpětně. Ale finance od matky přece můžete věrohodně zdůvodnit. Pokud máte obavy, tak už teď si napište prohlášení o tom, že má matka na vašem účtu uložené své peníze. Obě to podepište, opatřete datumem.

kreveta
hodnocení

Matka na mém účtu nemá vložené peníze. Jsou to moje peníze získané darem na placení bytu.

plavest

Bohužel, ať se snažím, jak se snažím, tak téhle formulaci nerozumím.

hodnocení

0x

Když už mermemocí chcete platit daň, tak doporučuji prozkoumat:

muj-pravnik.cz/...

Tam se dočtete, že daň je 15% jako fyzická osoba a 19% jako právnické osoba...

kdosi

Pokud matka dalovala peníze krevetě jakožto dceři, tak se žádná daň neplatí. (Tak to kreveta popisuje, že ty peníze mají být na placení bytu a tak)

Daň by se musela platit pouze pokud by to matka nedarovala krevetě osobně, ale krevetinu podniku jak dar do podnikání. (Což se zjevně nestalo.)

I pokud následně kreveta použije tyto peníze pro své podnikání (nakoupí materiál, stroje a tak podobně), tak už to jsou její (krevetiny) osobní peníze a řešila by to stejně jako u peněz, které do toho vložila na začátku ze svých osobních výdělků a úspor.

Ale když to s matkou sepíše, tak to určitě neuškodí a může to věci vyjasnit.

Ono stačí kus papíru, kde budou její a matčiny nacionále (jméno, bydliště, datum narození), nějaký text "já, matka, dávám své dceři krevetě tento bambilión korun (slovy bambilión) jako dar." datum a místo a podpisy obou zúčastněných.

Čím jednodušší, tím lepší. Nějaké že je to na placení bytu a přilepšenou a lízátka pro děti a tak bych tam nedával vůbec, pokud si s matkou aspoň trošku věří.

Kdosi má pravdu... Jde to dohledat, po přímé linii se daň neplatí...

kdosi
hodnocení

0x

Jestli to správně chápu, tak kreveta má účet A pro podnikání, účet B pro věci osobní a přístup k účtu C, který patří její matce. Účty B a C jsou v jedné bance.

Krevetino matka nedávno zrušila vkladní knížku a peníze dala dceři (což se nedaní) a nějak to vložily na účet B. Mezi sebou si nějak řekly, že by z toho daru kreveta měla platit za za byt. Kreveta za byt platí z účtu B. Pak ještě kreveta z účtu B vyzvedla nějaké peníze a asi je zase dala do ruky matce (ať už svěřila, nebo dalovala, stejně se z toho daň neplatí).

Jenže kreveta podniká a celá tato atrakce ji nějak zneklidnila, protože finančák může kontrolovat jak doklady, tak účty podnikatelů a ona teď neví co a jak. (Ono se to totiž podnikání netýká, toho se týkají věci na účtu A, ale finančák to nemusí pochopit správně a vůbec...)

Pokud se finančák rozhodne krevetu kontrolovat nějak normálně, tak po ní bude chtít vidět papíry, když tam budou sedět všechny částky a zaplacené daně a bude to sedět s účtem A, tak nejspíš bude spokojen a dá pokoj.

Pokud bude mít nějaká podezření na nekalosti a bude kontrolovat důkladněji, tak jí prozkoumá i účet B a možná i C, nechá si podat vysvětlení a pokud tam nebudou nějaké podivnosti (jakože by matka dostávala finanční dárky od krevetino zákazníků, nebo tak nějak, co by vypadalo jako černé podnikání, či obcházení daní), tak by s tím taky neměl být problém. Pokud teď kreveta s matkou tohle nějak sepíšou a podepíšou, tak se to po letech bude vysvětlovat snáze a bude působit důvěryhodněji (už proto, že budou sedět částky a data a bude jasné co a jak). Když to půjde dobře, tak bude finančák na konci spokojen, jen to bude mnohem víc papírování a vysvětlování.

Samozřejmě, pokud se kreveta dostane do exekuce, tak exekutor prvně zhaftne všechno a pak se budou dohadovat, co z účtu C skutečně patří matce a tak, ale to snad nehrozí a je to zcela jiná pohádka.

Stejně jako je jiná pohádka, co se bude dít, pokud matka zestárne a nebude zvládat si zařizovat věci sama a kreveta to za ní bude platit z účtu C, na který si matka nechává posílat důchod. A co se stane po matčině smrti. Ani jedno z toho finančák nezajímá, to není podnikání.

Kdosi má pravdu... Jde to dohledat, po přímé linii se daň neplatí...

kreveta
hodnocení

Děkuji, je to super vysvětleno. Jinak mám velice jednoduché podnikání bez zaměstnanců. Jen mě napadají různé podivnosti co by mohly nastat. Tak já to sepíšu ve Wordu a obě to podepíšem, kdyby něco. Jinak po pročtení co čeká podnikatele pokud bude daňová kontrola si najmu daňového poradce, aby mě v případě kontroly zastupoval. Jen sehnat nějakého který je důvěryhodný a hodně lidí s ním má dobré zkušenosti, což se mi zatím nedaří najít ty recenze k nějakému z města kde žiji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]