Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím vypovídat proti sestře?

Od: angel069* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den rada bych se vás zeptala jsem předvolaná k soudu ohledně svěření dítěte do péče ale předvolal si mně jako svědka můj švagr broblém je ten že bydlím v domácnosti se svou sestrou a nechci proto ni vypovídat u soudu! je to nějak možné?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

3x

Listina základních práv a svobod
Hlava pátá
Právo na soudní a jinou právní ochranu
Článek 37
(1) Každý má právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké.

marenka*
hodnocení

2x

Já teď nevím přesně, jaké je to číslo paragrafu, myslím 100? Důležité je, že proti vlastní sestře vypovídat nemusíte. Morální by bylo, vypovídat ve prospěch dítěte.

hodnocení

1x

můžete odepřít vypovídat.

doplněno 25.10.10 19:13:

dobře, tak argumenty:

trestni-rizeni.com/...

...nebo na možnost odmítnout svědeckou výpověď.

teď vy.

trim

Super. A mužete mi prozradit, kdo je v řízení o svěření dítete do péče obviněný?

tazatel píše "předvolal si mně jako svědka"
doplněno 25.10.10 20:28:

dejte argument, nikoliv otázku ...

trim

Tazatelka může odmítnout vypovídat, pokud by kvůli její výpovědi hrozilo trestní stíhání jí nebo osobě blízké. Pokud tedy sestra tazatelky dítě mlátí a pálí cigaretou, pak skutečně může odmítnout vypovídat. Jinak si ale nedovedu představit, jak by měla výpověď o tom, kdo s dítětem dělá úkoly a kdo mu chystá svačinu, vystavit sestru tazatelky trestnímu stíhání. O důvodnosti odmítnutí výpovědi rozhoduje soud! A tipuju, že v tomto případě se nespokojí s prostým odmítnutím, a bude to chtít blížeji zdůvodnit. A kdyby to odmítnutí soud nakrásně přijal, tak to v řízení o svěření dítěte do péče staví sestru skutečně do hezkého světla, že by ji svědecká výpoveď o vztahu s dítětem atd. vystavila nebezpečí trestního stíhání (i soudce je člověk).

kde jste vzal " tedy sestra tazatelky dítě mlátí a pálí cigaretou"

ale to nic...

doplněno 25.10.10 21:39:

bohužel nikdo tu není kdo s Vámi souhlasí, ale máte právo na názor.

buss

Vážená, vy si plete trestní řízení s občanskoprávním...

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Možná byste v tomto případě mohla využít pojmu osoba blízká a tu výpověď odmítnout. Pomůže to ale Vaší sestře? Nebude třeba lepší neodepírat výpověď? Záleží na okolnostech. Třeba vypovíte tak, že se soud nakonec rozhodne ve prospěch Vaší sestry, což asi chcete, že. Podumejte nad tím.

buss
hodnocení

0x

Nespekulujte, dávejte bacha na poučení před vlastním výslechem. A když chcete vědět jak to chodí, mrkněte na OSŘ.

trim
hodnocení

0x

Musíte vypovídat.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

myslím že sestra dítě nepálí cigaretou, ani nemlátí, vlastním dětem to normální lidé nedělají, pokud by to dělala, bylo by normální aby jste to ihned oznámila na policii a na sociálku, a pokud jde o svěření dítěte do péče, půjde tam o jiné věci...prostředí, způsob výchovy, zajištění všech životních potřeb dítěte atd...víte jek je to s některými rodiči, kteří se rozvedou a nežijí spolu, ale oba dítě chtějí...takže s největší pravdšpodobností výpovědí nikomu trestní stíhání nezapříčiníte, ale můžete ovlivnit další osud dítěte...vypovídat by jste proto podle zákona měla, a to pravdivě...pokud je segra dobrá máma, o dítě se stará a snaží se zajistit jí dobrý život, není důvod aby jí soud díte odebíral a svěřoval tátovi, třeba jen proto, že je na tom finančně lépe...pokud je táta normální, normální je střídavá péče, ale tito rodiče normální nebudou, jinak by se dohodli a neřešilo by se to zdlouhavě u soudu...

jsem*
hodnocení

0x

Trim tu cigaretu uvedl jako názorný příklad, kdyby to tak někde bylo... Já osobně bych soudci řekla, že bych se mezi ty dva nechtěla plést, jestli bych nemohla odpověď odmítnout. Pokud ale je v rodině všechno v pořádku, tak bych klidně vypovídala, trval-li by soudce na výpovědi. Jednou už jste do toho byla vtažena, tak to zkuste tak, abyste nejmíň ublížila sama sobě. Je to nezáviděníhodná situace a od švagra dost hloupé.

nespokojenyurednik

je to hloupé od dvou, když se dva nedohodnou, končí to takhle..bůh ví jak to ve skutečnosti je, švagr může být pěkná pomstychtivá svině, a segra může být alkoholička a hysterka která se o dítě nestatá a fláká s po nocích a po bárech...Bude to tedy na

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]