Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, začala jsem nedávno podnikat a až teď jsem si přečetla, že když mě bude Živnostenský úřad nebo Inspekce práce kontrolovat, tak musím mít doklady ( faktury ) k počítači a k monitoru, k myši a klávesnici, jelikož to jsou moje pracovní nástroje. Dohledala jsem fakturu k počítači. Počítač mám starý pár let, ale tenkrát jsem nepřemýšlela o podnikání a zjistila jsem, že na faktuře není uvedeno mé příjmení, ale je tam adresa, stejná kde mám sídlo podnikání a kde celou dobu žiji, mám tu trvalé bydliště. Na faktuře je jen mé křestní jméno a příjmení bohužel ne. Ale email je můj, mám k němu přihlašovací údaje, mám tu zapnuté cookies, takže jen kliknu na gmail a okamžitě mi naskočí tento email, mám klasickou fakturu z eshopu, kde je email, telefon který už nemám to číslo, protože mi přestalo fungovat, platila jsem v hotovosti dobírkou, teď budu muset najít fakturu k bezdrátové myši s klávesnicí, je to ze stejného eshopu, ale monitor mám darovaný a nemám ho koupený, bude s tím nějaký problém když si kvůli tomuhle koupím nový monitor a už podnikám 2 měsíce a vlastně začátek měsíce se bere jako 3.měsíc, tak když bude kontrola, tak já jim dám fakturu k monitoru a ten člověk se zeptá, no jo ale vy tady máte fakturu na září a jaký monitor jste používala ty dva měsíce a máte k němu fakturu - doklad? Poradíte prosím jak to asi bude probíhat a já monitor mám od ex a nechci ho uvádět, mohl by mě potopit a taky nechci aby věděl, že podnikám. Budu vděčná za rady, kdybyste napsali vy co máte s kontrolou na IČO praktické zkušenosti, budu moc vděčná. Jsem blbec, že jsem si to nezjistila předtím, měla bych monitor na který bych měla doklad.
Aha, no já to do výdajů zařazovat nebudu. Přihlásím se k výdajovému paušálu a uplatním 60 % na volnou živnost. Dobře, Vám žádná kontrola nepřišla, já bych chtěla být připravená, pokud přijde a vědět dopředu jak to bude probíhat a na co se připravit, abych pak nekoukala jak sůva z nudlí. Ten počítač, myš, klávesnice, monitor, elektřina, internet jsou jediné mé výdaje, proč si komplikovat život, prostě se přihlásím k výdajovému paušálu. Ale i tak by do toho kontrola mohla šťourat, kvůli tomu si budu muset koupit nový monitor, abych měla fakturu, ale budu používat tenhle a pak kdyby přišla kontrola, připojím ten nový.
Buďte v klidu. Záleží, jestli podnikáte jako plátce DPH a nebo jako neplátce DPH. Jinak řečeno, jestli uplatňujete výdaje odpisem a nebo uplatňujete vše paušálem. Jestli paušálem, tak nic nepotřebujete. Žádný účtenky ani nic dalšího. U plátce DPH potřebujete každou účtenku, na kterou požadujete odpočet DPH. Já jsem podnikal a pozvali si mě až po 25 letech. Jinak je to na udání samozřejmě, Můžou to udělat i namátkově. Chce to mít v pořádku faktury a živnost. papíry a být v klidu. A kdyby pozvali, tak se tam chovat vstřícně a nebýt hulvát.
Doklady na výdaje potřebujete v tom případě, když jimi budete snižovat základ daně. Jestliže budete výdaje uplatňovat paušálem, tak doklady nepotřebujete. Pro své podnikání jako fyzická osoba můžete používat jakékoli vybavení. Nemusíte mít ani účet ani razítko. Kontrola z živnostenského úřadu by mohla přicházet v úvahu snad jen v případě trestného činu nebo na udání. V praxi se nic takového neděje. Když nebudete plátcem DPH, povedete daňovou evidenci a výdaje budete uplatňovat paušálem, nemusíte mít obavy ani z kontroly finančního úřadu. Rozhodně vám nikdo nepoleze do bytu a nebude kontrolovat počítač.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.