Nejste přihlášen/a.
Nemusí se Vás snažit odrbat. V té smazané diskusi zaznělo, že příplatek je minimálně 10 %. Je známo, že se zaměstnavatelé snaží šetřit, takže pokud má přidat min. 10 %, jistě namá motivaci navyšovat na 25 %. U zaměstnavatelu poměrně běžné.
My jsme se taky učili těch 25%, ale od té doby se zákony několikrát měnily, včetně verze, že se vše ponechává na smluvní volnosti jak se zaměstnavatel a zaměstnanec dohodnou. To je samozřejmě ta největší blbost, protože je asi jasné, co bude zaměstnavatel chtít (pokud možno nejen nulový příplatek, ale nulu vůbec) a zaměstnanec s tím prostě nic neudělá. (Teda když bude mít pocit, že s ním zaměstnanec moc vymetá, může to zkusit jinde, pokud je kde.)
A myslím že od té doby si už odbory prosadili něco jiného. A snad tady proboha někdo ví co. Já to třeba nevím, proto jsem do té otázky nezasahoval, protože bych taky napsal jen to, co jsme se kdysi učili. (Ve své práci přesčasy řešit nemusím a co jsem dostal za loňského 28. září, kdy jsem byl na služební cestě (tedy v práci) jsem fakt neřešil (jak si vyřeší práci ve svátek je věc někoho jiného), už tak je toho papírování kolem "zahraniční" (co je to Slovensko za zahraničí) služební cesty hodně. Každopádně nikdo nic neříkal.)
> My jsme se taky učili těch 25%, ale od té doby se zákony několikrát měnily
Ze zájmu na to koukám a současných 10% platí od začátku platnosti zákona v 2006. Předtím se snad práce v So/Ne nerozlišovala. Před 1992 se za přesčas o víkendu (resp. dnech volna pracovníka), platilo 25%+25%.
Těch 25% je i dnes za přesčas.
Státní zaměstnanci mají za práci o víkendu 25%, ne 10%.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.