Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kaloricke tabulky a zelenina

Od: hafbaf odpovědí: 11 změna:
Ahoj, zapisuji jidlo do KT s umyslem zhubnout. Aplikace mi velmi vyhovuje, pred x lety se mi podarilo dat dolu 20 kg. Nyni najizdim znovu. V diskuznim foru o KT na fcb lide dost často píší, že zeleninu netřeba zapisovat, že se jí může jíst neomezené množství. A mně zajímá - to jako vážně? Můžu za den sníst např kilo rajčat (což se rovná 1 tis. kJ) a kilo třeba okurku, papriky atd.? Ona i ta zelenina má přeci nejakou energii.. tak mi to trochu hlodá v hlavě, protože pro mně vážně není problém zbouchat 2 kg zeleniny denne, ale nezapsat to?
Otázku pokládám do této skupiny záměrně - k nutriční se v brzké době nechystám a ve skupině KT na fcb schytám akorát tak posměch o nenažranosti... Velice by mě potěšilo zdržení se těchto vyjádření a jasná odpověď na otázku velmi potěší...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

2x

Hubnutí začíná a končí v hlavě, ne na talíři nebo v posilovně.

Lidi dělají tu chybu, že se snaží zhubnout místo toho, aby se snažili nepřibrat. Nepřibrat je snadné, zhubnout už tak snadné není. Jak se stane, že někdo musí hubnout 10, 20, 30kg? To jako neví, že přibírá? Nestoupnul si rok na váhu? Nemusel si koupit větší oblečení? Nepřibrat znamená, že se na den - dva omezím a k večeři si dám nítkonergetické jídlo. Zhubnout 10 kg znamená, že se budu omezovat týdny od rána do večera.

Na zapisování do kalorických tabulek bych se vykašlala. Myslím si, že každý ví, že tučné a sladké je víc energetické a co by jíst měl a neměl, jen se tím neřídí. Pokud to neví, tak ať si kalorické tabulky přečte, ale nač vážit každý plátek chleba? Si přečtu jednou, že rohlík TUKOVÝ má zhruba 1300kJ na 100g a když jeden váží 43g, tak pokud chci zhubnout nebo nepřibrat, asi nebude OK stláskat každý den k večeři 3rohlíky s paštikou. Jednou za čas na chuť možná, ale spíš k odpolední svačině, než to tlačit do hlavy v 9 večer a pak jít spát. Takové 3 rohlíky se 100g paštiky má přibližně tolik energie, jako dvě 100g tabulky mléčné čokolády. Myslí si někdo, že je OK večeřet dvě tabulky čokolády? Asi ne. Přesto pečivo s uzeninou do sebe lidi večer cpou.

Další úskalí je v požívání ultrazpracovaných potravin, které člověku velmi chutnají, takže má tendenci se jich přecpat. Neznám nikoho, kdo by se nacpal k prasknutí takové ovesné kaše s borůvkami a datlovým sirupem nebo mozzarelou s rajčaty. Zato sama mám tendenci se přecpat dortíkem nebo smaženým sýrem. Je to sladké/slané a tučné k tomu. To tělu hodně chutná, protože vždy byl nedostatek potravy. Dnes máme potravy nadbytek a tak je na nás, abychom si změnili myšlení a vsugerovali si, že nám ty zpracované potraviny vlastně ani moc nechutnají a tělu škodí. Já naštěstí nesnáším umělé chutě, takže si víc než na dortíku pochutnám na té ovesné kaši s ovocem a datlovým sirupem a řeknu si OK, je to sice sladké jídlo, ale jsou v něm vitamíny, minerály, vláknina. Víc si pochutnám na svém salátu z rukoly a cizrny než na fast foodu. Klidně rodině uvařím kuře na paprice s knedlíkem nebo buřtguláš, ale s nimi to jíst rozhodně nebudu. Oni zase se mnou nebudou jíst cizrnu, tedy až na staršího syna, který se mnou klidně rukolu, cizrnu, ovesnou kaši a jáhly jí.

Napsala jste to vyborne.. Pokud zde bude nekdo hledat vyraz ZDRAVA STRAVA, verim, ze narazi prave na Vas komentar *palec2*

Já teď sežral kus melounu a půl kg hroznů. Je to dobré, je to sladké a nekyne se potom. Ráno doplním rychlé sacharidy a dám si zase kiličko na kole. Do cesty bude stačit banán. No a o víkendu relax a guláš s pěti:)

hodnocení

0x
Z hlavy vím jen pár. Ale tyhle dvě jsou hodně kalorický:
Třeba hrášek má kolem 80kcal
Kukuřice muz mít kolem 100kcal
Dýně je docela dietní
Kaloricke tabulky a zelenina
pb®
Hrášek je luštěnina, kukuřice obilovina. Hlávkového salátu bez zálivky lze sníst při redukční dietě neomezeně, po něm se nepřibere, naopak při nadměrné konzumaci člověka prožene.

dash
hodnocení

0x

Vodnatou zeleninu/ovoce bych neomezoval, ta má malou kalorickou hodnotu. Ale třeba avokádo to úplně dietní nebude... Není dobré jíst pořád to samé, ale střídat potraviny. Abyste nejedli furt to samy okurky, rajčata a papiku, jediné to co roste zdarma na zahrádce. A co sport? Někdy stačí vyměnit autobus za kolo do práce/školy apod.

hafbaf
hodnocení

Diky, chapu, ze to myslite s tim pohybem dobre, ale ackoliv to muze znit jakkoliv vymluvne, ja na organizovany sport nemam cas. A kdyz uz vaha mluvila jasne, ze je treba se sebou neco delat, tak to resim alespon jidlem - vim, ze se sportem by to bylo lepsi, ale ja nevim kde mi hlava stoji - prace, deti, stavba domu, vlastni domacnost, zvirata, takze kdyz najdu čas vubec na zapsani vhodnych potravin a jejich priprava/realizace - jsem happy

hodnocení

0x
Ovoce i zelenina mají dostatek vlákniny a vláknina je energeticky hodně náročná na trávení. Takže ji můžete jíst neomezeně, kalorie v ní obsažené nestačí pokrýt energetické potřeby trávicího systému. Takto se dá hubnout i doma na gauči. Tělo má dostatek elektrolytů i vitamínů, takže mu nic nechybí a další kalorie si vezme z těch tukových zásob.
hafbaf
hodnocení

Velmi dekuji za vysvetleni, to je pro mě novinka - trávení vlákniny..
Ano, jím okurky a rajčata ve velkém právě z toho důvodu, že jich mám na zahradě spoustu. A taky jím bílkoviny, sacharidy, tuky a sleduji jejich množství. U zeleniny to tedy už tak sledovat nebudu... Jím ji hlavně proto, aby byla zahnána ta chuť na jiné ... Resp. To, když mě honí mlsná - při "dietě" je to takové trochu náročné... Tak se snažím se zaplácat tou zeleninou.. :) a jde to..
O kalorie v podstatě vůbec nejde. Někdo počítá kalorie příjem a pak výdej při běhu třeba, ale tak to není. Při běhu se především spaluje glykogen ze svalů a játrech, který se následně doplní zpět ze sacharidů. Tuky se spalují vytrvalostní aktivitou. Takže pokud se jedná o běžné hubnutí je nutné minimalizovat tuky a omezit rychlé sacharidy. Pečivo, rýže atd.

liska5
hodnocení

0x

Zdravá výživa není zdaleka jen o kaloriích! Třeba hrášek je výborný zdroj bílkoviny, vitamínů , minerálů a vlákniny. Při hubnutí musíte zůstat zdravá a né trpět skrytou podvýživou z nedostatku některých prvků.

Kukuřici bych při hubnutí vynechala, byť má taky nějaká pozitiva. Do zeleniny ani nepatří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]