Dobrý den. Pracuji již téměř 13 let na HPP v rodinné s.r.o. K 31.8.2024 pracovní poměr skončí. Výpověď mám ze strany zaměstnavateleProsím o informaci k čemu dojde pokud bych se na ÚP nenahlásila do 3 pracovních dnů? Plánuji se na ÚP přihlásit zhruba v polovině měsíce září. Zdravotní pojištění bych si samozřejmě za září.Ovlivnilo by pozdější přihlášení na ÚP vyměřovací základ pro podporu v nezaměstnanosti?Bylo by to třeba tak že by se mi podpora nepočítala z posledního zaměstnání ale dostala bych se na úroveň podpory pro žadale bez předchozího zdanitelného příjmu?Psala jsem už i na ÚP ale bohužel to neumí vysvětlit lidsky. Nicméně v jejich odpovědi mě zaujal tento odstavec :Uchazeči o zaměstnání, který splnil podmínky nároku na PvN, náleží PvN ode dne podání písemné žádosti o PvN nebo ode dne zařazení do evidence UoZ, pokud o PvN požádá nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností nebo činností, které se považují za náhradní doby zaměstnání.Znamená to, že když se na ÚP do 3 dnů nepřihlásím ztratím nárok na podporu? Moc díky já jsem na ÚP nikdy nebyla a nevyznám se.
Přhlásit se na ÚP není vaše povinnost ale jen právo. Ve vašem případě, tak jak jste to popsala, jsem přesvědčen, že nárok na podporu máte. Vždyť přece : měla jsem od 1.září přislíbenou novou práci, z různých důvodů se to o měsíc posunulo, tak jsem si zaplatila sama zdravotní a v půlce září mi zavolali, že dali přednost jinému uchazeči.
elsabaghirova
Díky jde mi o to jakou výši podpory. Jestli o tu z posledního zaměstnání nebo výši podpory pro žadatele, kteří třeba dlouhodobě neměli zdanitelný příjem? Přišla bych tím pádem o dost peněz...
Z hlediska podpory je to úplně jedno, o nic nepřijdete. Z hlediska zdravotního pojištění stačí, když se na ÚP přihlásíte posledního září. I v takovém případě máte za září zdrav. poj. vyřešené a neplatíte nic. Potvrzení o evidenci Vám vystaví ÚP a Vy ho dodáte nejlépe ihned po evidenci na zdrav. pojišťovnu (máte na to 8 dnú, ale v tomto případě to neodkládejte). To ustanovení o 3 dnech se vztahuje na důchodové pojištění. Lidově řečeno - pokud se zaevidujete na ÚP déle než do 3 prac. dnů od ukončení prac. poměru, bude Vám chybět pár dnů "na důchod". To není až taková tragédie. Nic Vás to teď stát nebude. Pokud to stihnete do 3 dnů, zaevidují Vás "zpětně" ode dne následujícího po dni ukončení práce a dny "na důchod" Vám budou navazovat. To je celé kouzlo oněch 3 dnů...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.