Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výplata jako THP pracovník

Od: lukasp odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
poprvé budu pracovat jako THP pracovník a chci se zeptat, jak je to s platem/výplatou? Jasně, v pátek se zeptám v práci, kam budu nastupovat, ale zde se chci zeptat jen na toto:
Z čeho se skládá výplata THP pracovníka?
Příklad: Chtěl jsem 40 tisíc hrubého, avšak ve mzdovém výměru to mám rozdělené jako 30 tisíc hrubého základní mzda a 10 tisíc osobní ohodnocení (pohyblivá složka mzdy).
Jde mi o to, že jsem vždy v minulých pracích řekl, že chci 40 hrubého, tak to prostě bylo 40 a nebylo to nějak rozdělené do nějakých více "položek/složek"..
Je to u THP pracovníků takto běžné? Jde mi i o to, aby mi třeba i jeden měsíc nedali osobní ohodnocení třeba 0 Kč (jestli je to možné), prostě abych se každý měsíc nebál, kolik že to vlastně dostanu.. Je to takto tedy normální? Nebo mám trvat na tom, že chci 40 tisíc v hrubém, jako základní mzdu? Nevyznám se v tom, tak se raději takto zatím ptám, než půjdu v pátek do té firmy na personální oddělení.
Děkuju mnohokrát. :)

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Chápete to správně s výplatou, jak již přede mnou zmínili ostatní. Jinak k tomu jak je to běžné - je to běžné dost, ale každá firma to má nastavené jinak. Buď má hrubou+ osobní nebo fixní. Nejde jen o THP pracovníky, mají to tak i ostatní pozice. I operátoři apod.

re4zon
hodnocení

2x
Co je osobni ohodnoceni nemusis dostat vubec. Leda bys mel ve smlouve, ze je to narokove, coz na 99% nebudes. Takze jestli chces 40, poslal bych je s 30+10 nekam.

hodnocení

2x

Správně píšete, 30 tisíc vždy, +10 tisíc jen někdy.

Já to měl kdysi jinak, fixní plat, ať jsem (ne)udělal cokoliv, bez ohledu na počet hodin.

lmgify
hodnocení

2x

Ano, těch 10 je nenároková složka mzdy. Ve větších firmách ti ve smlouvě vypíší (by ti měli vypsat), jaké jsou podmínky pro její získání ten měsíc. V malé firmě je to hlavně forma daňového úniku, není součástí platu pro účely výpočtu důchodu, zaměstnavatel z ní neplatí odvody jako z řádné mzdy a její udělení záleží na tom, jak se šéf zrovna vychrápe. Zeptej se mě, jak to vím. *bum*Jo, to skončilo hodně rychle. Přímo uprostřed projektu a milión v kanálu. Asi mu to za těch 5 tisíc stálo. *ee*

Místní učetní ti poradí více.

není součástí platu pro účely výpočtu důchodu, zaměstnavatel z ní neplatí odvody jako z řádné mzdy

Tohle není pravda. Pokud je osobní ohodnocení vypláceno oficielně a ne na černo v hotovosti, platí se z něj odvody i daně a je započteno do příjmů, tedy jeho vliv na výši důchodu je stejný jako u základní mzdy. Jak by taky kdo na finančáku nebo sociálce poznal, co je základní mzda a co bonus.

Zbytek Tvojí odpovědi je samozřejmě pravda pravdoucí a divím se, co vede zaměstnavatele k tomu sportu shánět a zaškolovat nové zaměstnance. Když jsem po 4 letech byl v kanceláři služebně nejstarší (s výjimkou manželka majitele) a na některých postech se za tu dobu vystřídali i 4 lidi, taky jsem řekl sbohem. Slíbil 20 bonus a v průměru to bylo tak polovina.

I z osobka se odvádí socka, zdravka a daň. Žádný únik.

Pokud je osobní ohodnocení vypláceno oficielně

ale to je ten problém, že někde dávají osobní bokem, mimo výplatu, někdo to dají ofiko do výplaty.

lmgify

@amper, díky za upřesnění toho postavení bonusu a daní/důchodu. Já do toho po té učetní stránce tak nevidím, tohle mi někdo řekl a ve své době to u určitých typů podnikatelů tady u nás bylo dost v módě a i to dávalo smysl. Dnes už si lidi dávají pozor a bonusy nepočítají do požadovaného a očekávaného platu.

halamus

"Legální únik" (vím, oxymoron) je třeba stravné, stravovací paušál, příspěvek na důchodové pojištění, eBenefity...

krtek6
hodnocení

2x

je to běžné jak kde...není to běžné jak kde... je to taková pojistka firem proti tvojí lenosti nebo neschopnosti a zároveň jejich proti nějakému průseru...u nás je to třeba běžné v nějakém poměru...a pouze 1x za celou moji kariéru se stalo, že jsem to nedostal..jinak vždy 100%

hodnocení

2x

Ještě pozor na jednu věc, jestli je toto osobní ohodnocení vypláceno každý měsíc anebo např. 1x za rok. Pak bys měl po celý rok těch 30tis. a 1x za rok ten bonus ke standardní výplatě.

Standardně to bývá nastaveno tak, že dostaneš nějaké cíle (osobní, oddělení, firemní...) a podle míry jejich splnění dostaneš xy% toho celkového osobního ohodnocení. Např. celkem 120tis. osobní ohodnocení za rok (12x10tis.), cíle jsi splnil na 80% a tak dostaneš navíc 96tis. do jedné z výplat..

milous
hodnocení

2x

Plat je ve státním. Bavíte se asi o mzdě - osobní ohodnocení závisí na nadřízeném. Pokud nemáte jasně stanovené za co ho dostáváte tak je to opravdu jen na nadřízeném zda ho budete mít a nebo ne ...

lmgify
hodnocení

0x

Firmě řekni, že jestli ti chtějí dát výkonnostní bonus 10 tisíc osobního ohodnocení, že to bude příjemné vylepšení k tvým 40 hrubýho. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]