Nejste přihlášen/a.
Ano, těch 10 je nenároková složka mzdy. Ve větších firmách ti ve smlouvě vypíší (by ti měli vypsat), jaké jsou podmínky pro její získání ten měsíc. V malé firmě je to hlavně forma daňového úniku, není součástí platu pro účely výpočtu důchodu, zaměstnavatel z ní neplatí odvody jako z řádné mzdy a její udělení záleží na tom, jak se šéf zrovna vychrápe. Zeptej se mě, jak to vím. Jo, to skončilo hodně rychle. Přímo uprostřed projektu a milión v kanálu. Asi mu to za těch 5 tisíc stálo.
Místní učetní ti poradí více.
není součástí platu pro účely výpočtu důchodu, zaměstnavatel z ní neplatí odvody jako z řádné mzdy
Tohle není pravda. Pokud je osobní ohodnocení vypláceno oficielně a ne na černo v hotovosti, platí se z něj odvody i daně a je započteno do příjmů, tedy jeho vliv na výši důchodu je stejný jako u základní mzdy. Jak by taky kdo na finančáku nebo sociálce poznal, co je základní mzda a co bonus.
Zbytek Tvojí odpovědi je samozřejmě pravda pravdoucí a divím se, co vede zaměstnavatele k tomu sportu shánět a zaškolovat nové zaměstnance. Když jsem po 4 letech byl v kanceláři služebně nejstarší (s výjimkou manželka majitele) a na některých postech se za tu dobu vystřídali i 4 lidi, taky jsem řekl sbohem. Slíbil 20 bonus a v průměru to bylo tak polovina.
Pokud je osobní ohodnocení vypláceno oficielně
ale to je ten problém, že někde dávají osobní bokem, mimo výplatu, někdo to dají ofiko do výplaty.
@amper, díky za upřesnění toho postavení bonusu a daní/důchodu. Já do toho po té učetní stránce tak nevidím, tohle mi někdo řekl a ve své době to u určitých typů podnikatelů tady u nás bylo dost v módě a i to dávalo smysl. Dnes už si lidi dávají pozor a bonusy nepočítají do požadovaného a očekávaného platu.
Ještě pozor na jednu věc, jestli je toto osobní ohodnocení vypláceno každý měsíc anebo např. 1x za rok. Pak bys měl po celý rok těch 30tis. a 1x za rok ten bonus ke standardní výplatě.
Standardně to bývá nastaveno tak, že dostaneš nějaké cíle (osobní, oddělení, firemní...) a podle míry jejich splnění dostaneš xy% toho celkového osobního ohodnocení. Např. celkem 120tis. osobní ohodnocení za rok (12x10tis.), cíle jsi splnil na 80% a tak dostaneš navíc 96tis. do jedné z výplat..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.