Hezký večer, Rád bych se zeptal zde přítomných rodičů, jak řeší u svých dětí (především první stupen) nakládání s mobilem. Jsem v tom poměrně přísný,mají omezený cas ale i tak je vidět, že jsou děti na telefonu závislé a abstinenční příznaky jsou jasne rozpoznatelne. Samozřejmě celkový zákaz nic neřeší a metoda vše povoleno také nefunguje... Tak přemýšlím jaký přístup zvolit a rád se nechám inspirovat ostatními. Prosím zdejší prechytrale důchodce, aby se diskuze nezúčastnil neb nemaji samozřejmě žádné reálné zkušenosti. Doufám teda,že sem kromě seniorů chodi i někdo jiný
Tak ty informace hledejte na PC nebo notebooku. Je jednoduché vysvětlit dětem že PC potřebujete k praci a děti neuvidí že máte mobil pořád v ruce. Říkám "Jdu příkladem, nehledám výmluvy"
Kupte dětem běžný mobil (ne chytrý) jen na telefonování, abyste s nimi byli v kontaktu. To je vše, co potřebují. Nebo jim nedávejte datový tarif.
Ano, tlak kolektivu je velký a nebudou mít to co ostatní ...
P.S.
Neútočte prosím proti důchodcům. Jsou to ti, kteří s počítači začínali a mají větší znalosti, než dnešní uživatelé.
ravak
Ne tlačítkáč opravdu není řešení, já se těm dětem nepotrebuju mstit...to si můžou pak sami,až budou mít hipsterske období... Ano důchodci začínali, ale to že umí jezdit v Nortonovi v adresarich, už v dnešní době moc parády neudělá proto se ptám generace, která má nyní děti. A taky vím,že zdejší důchodci ví vše nejlépe...
Nezlobte se, ale mluví z vás generační předsudek a neznalost věci.
Důchodci také mají děti ... a vnučky / vnuky.
ravak
Já nestíhám už pomalu aktuální trendy mladeze, takže vím jaký přehled má generace ještě starší. To nejsou předsudky, realita... Že umí s počítači je naprosto irelevantní, deti počítač nepoužívají, max na hry.
Mají omezený čas celkem i na nějaké konkrétní hry a aplikace. Starší má čas delší, Mladší kratší. Občas jim čas prodloužíme za odměnu, když něco udělají dle požadavků. Když neposlouchají, tak se čas omezuje. Nebo mobil zakazujeme i na několik dní. Nějaké lepší řady uvítám i já .
Je to marné, je to jako droga, nemůžete jim dát jen trošku heroinu denně a myslet si, že to bude fungovat. Tedy nějaké omezení na hodiny denně je marnost, která sama o sobě dlouho fungovatnevydrží.
Je to jako u té drogy, jedině jiné aktivity a jiná zábava je od mobilu může odtrhnout.
PS: Jinak minimálně mentálně jsme zde skoro všichni důchodci.
jkj
Naprostý souhlas ve všem. Já jsem teda už důchodový věk, ale starám se o dva vnuky - 12 a 13 let. Já sama pracuji na počítači s mobilem v ruce. Když dostanou kluci zaracha na mobil, tak za chvilku koukám, v čem je utopím, protože je to s nimi k nevydržení. Kluci ale mají naštěstí plno kamarádů, jsou hodně venku na kolech, hrají fotbal, jezdí se s partou koupat... takže neřeším, když někdy jsou na mobilu celý den. A další věc - jde také o to, co na těch mobilech sledují. Oba ti naši jsou dost soutěživí, takže každou chvíli tam s někým hrajou nějakou vědomostní hru nebo sledují něco, co jim dá nějaké dobré informace pro život. Já pamatuji, že za mého dětství někdy rodiče s povzdechem říkali - ten náš kluk nic nedělá, jen celý den leží a čte knížky... Tak dnes je vystřídaly mobily...Takže fakt jim jedině nabídnout jiný program - my si občas "uděláme" doma kino - popkorn a v televizi pěkný film. Nebo jen tak mluvíme o všem možným... Nebo hrajeme karty... A ono je to všechno baví Jen člověk se musí někdy sám přemoci, protože se mu nechce...
ravak
Samozřejmě jiné aktivity jsou, ale bohužel mobil je nějak ta jednička. Protože je to samozřejmě ta nejlepší droga. Známe to i my dospělí, hledí do toho všichni.
Nemám co poradit. Nějak se nám naštěstí podařilo, že mladá si telefonu přes den většinou ani nevšimne. Na večer to ano, vezme ho ruky a vybírá "si odměny" v hrách a "něco nakrmí". Když je ošklivé počasí, tak sem tam si na mobil také vzpomene, ale zajímá ji vesmír, tak tam má nějaké app týkající se vesmíru- ty projíždí a studuje. Neví z toho vše,ale vždy jí v hlavě zůstane něco nového. Je tedy pravda, že od mala jsme ji neposazovali k tv nebo necpali mobil do ruky. Zábavu jsme ji zařizovali tak, aby nebyla potřeba. Takže do teď hrajeme spolu různé hry, pracujeme na zahradě nebo v kuchyni... Teď už je větší,než Vámi zmíněný první stupeň, takže už ji učím i vyhledávat informace, vyhledávat podle fotek a tak. Bude to potřebovat, nejde ji od toho odříznout, byla by pak mimo. Ale prostě naštěstí telefon moc do ruky nebere.
Family link a pak je to holt potřeba zabavit, páč občas to něčím odrbou. Mladej je třeba schopný čučet dvě hodiny do map, které má neomezeně z praktických důvodů...
ravak
Přesně tak, pak hledi na cokoliv, třeba i na ty mapy, whatsapp, svoje videa,jenom když do toho může vejrat. Jako my v mládí nebyli jiní, taky jsme hleděli na TV když to šlo. Naše štěstí bylo, ta tam nic moc nedávali...
Family link, dostatek jinych aktivit a venovat se jim.
Napr. nikdy doma jen tak sami necumime zapichli na kanapi do mobilu. To bysme pak po nich nemohli ferove chtit opak.
Ale je to boj, ne, ze ne.
ravak
Family link maji. Aktivity taky, nemají ani hodinu denně, přesto je ta závislost jasně vidět. Zase na druhou stranu se nemůžou srovnávat s dospělými, jiné práva a povinnosti. Taky si nemuzou narokovat, že si dají k obědu pivo, protože si ho daji rodiče.
Nevím, že je snaha cokoliv nového zakazovat. (Ať už rodičů vůči dětem nebo státu vůči občanům.)
Za nás se zakazovalo kino a televize. Teda pravda hlavně ve družině, doma rodiče dobře věděli, že to nemá smysl (nijak jsem na tom nevisel, takže mě to nikdy moc nezasáhlo, ale jiní to prožívali, že místo kina zůstanou v družině, kde si musí hrát, nebo že neuvidí magion nebo vlaštovku).
Co takhle dát jim nějakou alternativu, pokud je mobil jediná jejich zábava, asi bude něco špatně.
ravak
Vždyť to píšu, alternativy mají,ale pokud mají možnost,vzdy si vyberou mobil. Ale to me nepřekvapuje. Je to nejvíc lakave. Podívejte se co dělá většina dospělých v MHD? Čumí do mobilu...tak co chceme po dětech,že?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.