Nejste přihlášen/a.
A představte si, že jsou zaměstnanci, které musíte prosit, aby šli udělat nějakou práci, kterým neustále musíte vysvětlovat, v kolik se chodí do práce a cca hodinu před koncem pracovní doby je už nevidíte. A že si něco i ukradnou? Však zaměstnavatel je taky okrádá, tak si berou jen to, co jim patří že?
To měla být otázka. Zapoměl jsem na otazník.
Jsou firmy, kde je tak tvrdý režim, že se v pracovní době nesmíte ani vysmrkat, loknout si vody, jít na záchod neexistuje a jakýkoliv sebemenší přestupek se rovná výpovědi podle §55?
Jak jsem psal výše tak žádnou takovou neznám. Ale jako podnikatelský záměr to není špatné. Kromě vámi uvedeného by se mohly ještě přidat fyzické tresty jako prémie. Vzhledem k úspěchu sado maso salónů u nás, by mohla být o místo ve firmě rvačka. Za dobrý výkon kromě výplaty ještě dostat masívní nářez karabáčem visící za svázané ruce na háku jeřábu, to by bylo vzrůšo ...
Pane pracovala jsem u kapitalistů v různých zemích ještě když tady vládli komunisti. V poslední firmě, která patřila celá židům a kde byl opravdu tvrdý řád a odborech jste si tak mohl nechat jenom zdát, i tam jsme se mohli jako pouzí dělníci vysmrkat jak říkáte, napít, prohodit pár slov a na záchod kdy jste potřeboval. Samozřejmě jste tam nesměl sedět celé dopoledne. Svačina byla půl hodiny a oběd půl hodiny, zpět na vteřinu přesně. Plat každý pátek do pytlíčku taky vždy přesně, nejlepší dělníci, které určil mistr dostali prémii, já několikrát! Třikrát jste píchnul ráno později a měl jste problémy, často i vyhazov. Jak si to představujete, to si myslíte že kapitalista je takový nelida, že vás nenechá vyčůrat ani vykakat a nechá vás to dělat v práci do kalhot?
Takze vlastne standartni kapitalismus, ktery tu jeste porad nefunguje, protoze vetsina lidi se diví, ze se v praci musi makat...Kdyby zazili jak to doopravdy chodi treba v opovrhovanych USA, kde se jede 6 dni v tydnu a o 4-tydenni dovolene(placene) si muzete nechat zdát, tak by vsem pekne sklaplo...Ale proto se amici maj jeste porad celkem fajn...proste makaj!
Vím,že pokladním v supermarketech je zakazováno opouštět kasu (některé to řeší plenkami)jinde vás nepustí v prac. době ani na půlroční kontrolu k zubaři.Při zmínce,že chcete jít na neschopenku s chřipkou ihned vyhrožují výpověďmi.A jiné zlomyslnosti-Na druhou stranu nechápu ty zaměstnance,že s tím nepraští.
Ano, snad je to možné i v naši zemi. Zřejmě u nějakého rychlopodnikatele, který o práci nemá ani páru, účetnictví mu nic neříká, přišel rychle k penězům a myslí si, že přišel i k rozumu. Čím toho člověk méně zažil, nebo zkusil, tím tvrději posuzuje ostatní. Čím větší blbec, tím větší sebevědomí. Člověk má být v prvé řadě člověkem. - stařenka
Promiňte, ale zaujal mě váš kvalifikovaný komentář. Sestra je špičková ekonomka a účetní, což dokumentuje i její členství v několika dozorčích radách akciových společností, včetně těch se 100% účastí zahraničních akcionářů. Ptal jsem se jí, zda předmětem vyúky oboru účetnictví na tuzemských či zahraničních univerzitách je rovněž oblast kakání, čurání a smrkání v pracovní době ve vazbě na znalost účetnictví, účetní evidence či účetních standardů EU vlastníky firem. Opravdu o tom nikdy neslyšela. Mohla byste upřesnit, na které renomované škole či vědeckém pracovišti jste získala informaci o přímé souvislosti mezi názorem podnikatele na přijatelnou délku a intenzitu vylučování zaměstnance všemi jeho běžnými tělesnými otvory a jeho znalostí či neznalostí účetnictví? Bezesporu to jsou objevné myšlenky, které by stály za další hluboké zkoumání.
Jirko z Hané, že byste se v něčem, co jsem napsala poznal? Jinak z Vašeho příspěvku naprosto chápu, že mně nechápete. - stařenka
Pracuji ve firmě kde jsou takové podmínky, smrkání, pití a chození na záchod sice není výslovně zakázáno, ale není ani umožněno. Během pracovní doby musí mít všichni pracovní rukavice, ve kterých se nevysmrkáte, odložení rukavice, byť na pár vteřin už může být posouzeno jako porušení pracovní kázně. Zákaz pití na pracovišti se odůvodnil bezpečnostními důvody - co kdyby někdo polil el. zařízení. Na toaletu muže jít pracovník jen pokud ho nadřízený vystřídá, ten to ovšem neudělá, protože "pak by chtěli na záchod všichni a nedělal by nic jiného". Při porušení pracovní kázně dostane pracovník písemné upozornění a pokutu od 200 do 1000 korun, po třech upozorněních během půl roku může následovat výpověď. Dělám tam šest let a za tu dobu mám tři napomenutí, vydělám si 16 čistého (s přesčasy i o dost víc), mám dokončené pouze základní vzdělání, takže jinou práci nehledám.
No jo, co s tím, když člověk nechce odejít, tak s tím souhlasí, i když ZP říká něco jiného. Toho využívají. A co odbory? Ono asi za branou je opravdu dost lidí. No ale v podobném režimu se lidi střídali, takže za nějakou dobu byla přestávka. Zažádat o pytlíky, jako austronati, specvojáci. Takže hodnota pracovníka, jeho pracovní síly v tomto případě je 16 000 Kč.
jojo,všechno si to dělají lidi sami,protože v hodně podniků nebo firem jsou hlupáci,kterým nedojde,že čím více jich bude v odborech,tím mají větší sílu.Ostatně odborová organizace se může založit,když má minimálně 3 členy!
Ano jsou, o jedné vím. Po 2 h. siréna a 5min přestávka, a tak dokola a na oběd rozdíl v tom, že je 20min. Pracovní doba 1 směna od 7h do 16h. a pokud nesplní denní normu tak si může vybrat -peněžitá pokuta nebo přidělená práce s další směnou. 2 směna od 16-22 a v sobotu od 7-16 a tak se to střídá. Nebyl by tam nikdo za tu almužnu ale je to malé městečko kde není žádná práce a tak stojí lidi frontu. Jak je to s výpovědí za přestupky nevím.
Zazalovat a vydupad z nich co se dá...Zakon plati pro vsechny a pokud se lidi budou porad ohýbat, tak to bude horsi a horsi...Ona to pak neni dobra reklama pro firmu, kdyz ji resi Evropsky soud...
To je pravda, ale to by se museli "spojit" všichni zaměstnanci. Známe to. Jeden se ozve, začne to řešit s tím, že mu všichni poklepávají na rameno. "Jo, Franto, jdeme do toho s tebou, nám se to taky nelíbí." Ve chvíli, kdy se tohle dostane k vedení, je v tom jen a jen Franta. Důsledky nemusím popisovat.
To není předposranost, to jsou zkušenosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.