Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dobrý den.
Budu si pořizovat nové brýle, nyní mám dvě obruby čirých a zatmavených skel, ale moc mě to nebaví tahat s sebou. Chtěl jsem si pořídil brýle se slunečním klipem na magnet, abych měl jedny obroučky, ale líbily se mi ještě jiné, bez klipů a tak se mě paní snažila nalákat na samozabarvovací skla. Dala sklíčko pod nějakou UV lampu a byly zatmavený za pár sekund. Ale věřím, že v takovém autě, kde skla částečně UV pohlcují se nemusí zabarvit úplně nebo o dost pomaleji a také, že ta schopnost zabarvení (rychlost a inzenzita) bude postupem času degradovat. Moje očařka to haní, ala zajímal by mne Váš nazor pokud s tím máte zkušenosti. Cenově to totiž vychází uplně nastejno.
Díky a pěkný den
Ještě bych se rád zeptal, jaký máte zkušenosti s filtrem proti modrému světlu. Mám teď necelé dva roky staré skla kde jsem si ho nechával dávat, skla od Omegy, přišlo mi, že když byly nové tak házely takové odlesky modré a už je moc nehážou, tak jestli ta povrchová uprava už tam není. Mně v optice nabízeli Hoyu s tím, že ten filtr tam je a za příplatek 300Kč mi tam můžou dát lepší filtr který brání oslnění těch agresivních nových světel co mají auta, zase mi to tam ukazovala a fungovalo to dobře...v optice...otázka co na silnici a hlavně jak ta povrchová uprava dlouho vydrží.
Stejny problem jsem resila vloni. Hlavne jsem chtela mit dioptricke slunecni bryle do auta. Ptala jsem se nekolika lidi se samozabarvovacimi skly a bylo mi receno, ze to trva par sekund, nez se skla rozjasni. Treba kdyz vjedete do tunelu apod.
Nakonec jsem si poridila dioptricke bryle do auta a k nim magneticky slunecni klip. S timto resenim jsem spokojena. Ale podotykam, ze moc kilometru denne nenajezdim, takze me naroky to pokryje.
Pokud doba nepokročila, tak jsem je nosil asi před třemi lety, ale teď je mám jako náhradní v autě a nenosím je.
Nelíbílo se mi, že třeba bylo dost pod mrakem, ale skla byla hodně tmavá (přitom to bylo jak kdy, jen vím, že to reaguje na UV), no a celkově přechody cesta/tunel, cesta/dům, a podobně.
V autě to reagovalo také, ale při slunečných dnech když jsem věděl, že mám po cestě tunel, tak jsem je ani nebral, trvalo než se zesvětlily... jako co nevyhovuje mi, může ale zase vyhovovat vám... také záleží tunel od tunelu, některé jsou ponuré, některé osvětlené pěkně..
Vaše očařka to nějak zdůvodnila, proč to haní?
Jednu dobu jsem míval samozabarvovací, ve spoustě věcí to nebylo špatné, ale prudší přechody tma-světlo a hlavně světlo-tma byly docela problém, kvůli setrvačnosti, čili lagu.
ze světla do tmy chvíli člověk neviděl nic, pak se postupně odbarvily, ze tmy do světla ho to naopak oslnilo a když zase začínal vidět, tak zčernaly a přez ty mžitky člověk zase neviděl nic. Při chůzi to tolik nevadí, člověk zastaví a pak jde za chvilku dál, při jízdě autem hrozně nepřijemná záležitost.
Takže jsem měl do auta dvoje brýle, stálotmavé a stálosvětlé, ten přechod člověk nějak ustál bez dodatečných komplikací a brýle vyměnil ručně.
Nevím jak samozabarvovací, ale sluneční brýle k řízení vhodné nejsou. Prostě to omezuje viditelnost, vnímání barev, detaily, i zmíněné reakce na střídání světla a stínu. Myslím že někde jsou proto za volantem i zakázané. Ale jak říkám dioptrie nenosím tedy ani samozatmavovací nevím jak moc se blíží slunečním, ale zarazilo mě že se bojíte zrovna o intenzitu zatmavení když je chcete k řízení.
Do auta jsou určeny polarizační brýle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.