Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam investovat peníze?

Od: hehh odpovědí: 9 změna:

Zdravím, už jsou to 3 roky roky, co jsem zakoupil 500 g zlata. Já v žádné nouzi aktuálně nejsem, ale i tak uvažuji, zda není lepší to prodat a dát peníze na spořící účet nebo to nechat jako pojistku v šuplíku, popřípadě jako investice do S&P 500? Jako malému mi vtloukávali, že zlato na ceně neklesne nebo ne nějak závratně narozdíl od peněz, avšak jsem se teď slyšel o dalších možnostech investování peněz a přemýšlím zda to neprodat a nevrazit to do něčeho jiného, co ma největší výnosnost.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Zlato nevydělává, nedává žádný úrok či dividendu, dlouhodobě pouze drží reálnou hodnotu. Je to ale cyklický kov, takže třeba celou dekádu může být bez zájmu. Nyní roste zejména kvůli vysoké inflaci v posledních třech letech, aby dorovnala hodnotu a také kvůli zadlužení pomalu celé zeměkoule. Přidávám graf, jak si vedou jednotlivé aktiva dlouhodobě, po odečtení inflace. Jak je vidět, zlato za posledních přes 200let drží hodnotu, dolar na grafu po rozpuštění zlatého standardu ztrácí vlivem inflace, akcie vedou jasně a zhodnocení je reálné, tedy po odečtení inflace. Dále na grafu výkon jednotlivých etf nebo rozklad peněz v čase.
Kam investovat peníze?
Kam investovat peníze? #2
Kam investovat peníze? #3

smode2
hodnocení

1x

Čím vyšší výnos, tím vyšší risk. Sám jsem 1. 8. 24 provedl jednoduchou diverzifikaci do dlouhodobých kopií ETF S&P500 a Nasdaq100 na německé burze. Očekávám dlouhodobý výnos okolo 10% ročně s maximálními propady okolo 50%. Pokud se podíváte na můj článek poradte.cz/... z roku 2020, vidíte že jen za tu dobu dodnes hlavní index narostl o 89,33% (CAGR je pak dokonce 13,62%). Nasdaq má obecně ještě vyšší výkonnost s pro mě akceptovatelným rizikem. Používám jednoduchou strategii DCA (hlavní nákup + přikupování každý měsíc za stejnou částku) a občas provedu nákup navíc ve větším poklesu - jako třeba 5.8. - kde jsem už teď +8%. Jinak doporučuji držet alespoň 3 roky (=časový test) aby nebylo třeba danit - což mimochodem znamená že při zisku 10% ročně ve skutečnosti získávám cca 12% ročně (není třeba uplatnit daň 15%) - tj. zdvojnásobení vloženého kapitálu každých 6-7 let.

obs

"ve skutečnosti získávám cca 12% ročně"

To je blbost, protože dlouhodobý průměr je 9-10 (před zdaněnim).

Jinak jen za právo na ten index musí fond solit panu Poorovi a firmě Standard :)

já jedu SPYL a ty?

smode2

Pokud budu normálně obchodovat a získám 12% ročně, ve skutečnosti je to cca 10% ročně. Tady uplatním časový test (jen držím) a mám stejně. Jako když vytáhnu obchodováním za rok 30%, bude to ve skutečnosti cca 25%. Cca 5% je daň.

Držím SXR8 a trochu více SXRV. Poplatky mě zatím nezajímají - SaP fond dává od 2011 v průměru 14,75% ročně vs. propad max -33,93% (zatímco real SaP 11,49%) a Nasdaq dává 19,48% s propadem -31,33% vs. real NQ100 17,26% a propad -35,5%.

obs

Když te nezajímají ty 2,5 x vyšší poplatky, tak si jen hraješ a ještě musíš zaměstnávat sám sebe (cash flow quadrant 2 jak říká Ppp prochazka).

A největší výnosnost v takto malých objemech má podnikání :) To je CFQ3, Tam se vygeneruje velký kapitál, a pak se přejde na CFQ4 :))

Btw jestli rupne USA, tak zlato vyjede ještě vejs... dnes je na ATH.

smode2

Výnosnější fondy budou existovat vždycky. Já tyhle detaily typu plus mínus mikrozisk/mikroztráta nahoru a dolů vůbec neřeším. Jsem hlavně trader a dokud budou mít moje ETF okolo 10% ročně, nehodlám se tím vůbec zabývat:)

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, čtěte viz odkaz (pokud to není Váš dotaz, který zde opakujete). Zdravím!
poradte.cz/...

kdosi
hodnocení

0x

Různé druhy investic mají různé výhody a nevýhody, v čase se to mění, každý má jiné představy a potřeby a zaručený zisk není.

Zlato dlouhodobě uchovává hodnotu, ale v krátkodobém měřítku podléhá výkyvům. Pokud ho chcete prodávat, tak je lepší to brát jako záležitost na pár let a vybrat vhodnou chvíli.

Peníze jako takové inflace postupně sežere. V mládí jsem si postupně naspořil pár stovek, to bylo tehdy hodně. Dnes by to nebylo ani na jeden nákup. Některé věci, co jsem tenkrát koupil mám dodnes, jejich současná cena je řádově vyšší, pokud bych je chtěl koupit zase (a pokud by vůbec byly). Takže koupit pořádný nůž se jako "investice" do budoucna se vyplatila. Naopak 5.25" Single Sided, Single Density diskety dnes sice člověk nejspíš nesežene, nebo jen za velké peníze, ale jsou i zdarma drahé. Ale tehdy jich pár mít bylo fakt terno.

Naopak jiné možnosti třeba fungují mnohem dynamičtěji a v řádu dnů na nich můžete znatelně vydělat, ale také příšerně ztratit. Podle toho, co o tom víte a jaké máte zrovna štěstí.

Čím větší potenciální zisk, tím větší potenciální ztráta a větší šance na prohru proti velkým hráčům.

Dělejte jak myslíte, je to váš majetek, ne můj.

obs
hodnocení

0x

no, 0,5 kg zlata se ti bude hodit, až budeš potřebovat třeba nový zuby pro rodinu.

Problém zlata je, pokud to bylo investiční, takže i tak při nákupu a prodeji bude ztráta alespoň 10%.

stocks.apple.com/...

doplněno 20.08.24 16:31:

Jelikož je (papírový) zlato na historických maximech, tak pokud budeš mít dobrou cenu tak ho určitě můžeš dobře prodat :))

Problém ovšem je, že nikdy se netrefíš přesně do stropu nebo do dna (nákup), Tím méně s fyzickým zlatem... To říkám proto, že je to normální, aby tě to zbytečně nestresovalo, nikdo se není schopen trefit je to o náhodě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]