Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám dotaz ohledně životnosti strun. Když na jednu kytaru natáhnu nylonové struny z Číny za 200 (III Milenium) a pak si koupím jinou, mohu je přendat? Nejsou už vytahané? Protože jsem si všiml že když je nasadím tak se asi tři dny usazují a nevím jestli to znamená, že se protahují nebo se utahují ty "uzle". Nemohou na té druhé kytaře prasknout? Jsou to sice struny co jsem koupil na začátku srpna a moc jsem na ně "netřískal", ale taky jsem je asi krátkodobě při ladění přetáhl víc než bylo zdrávo. Ale nevím o kolik. Měl jsem nějaký technický problém při kterém mi praskla kovová struna tak asi by to chtělo novou akustickou kytaru.
Kytarám moc nerozumím vím je to že ta levná za 400 za bazaru, mi nevyhovovala. Základní akordy v pohodě ale trampské písně nemám v plánu hrát. Chci se učit spíš brazilský styl jako Bossa nova, možná se inspiruji Girl from Ipanema, baladický styl, kde není jasně patrná první doba. Chci se naučit písničku Desafinado, vyhledejte na youtube. Je to tam většinou samý sedmičkový akord (od pražce 1. až po 8. pražec (+/- až 3 pražce). Ty akordy se střídají každou vteřinu jiný akord co se týče rytmu (1. kytara). Ta akustická španělka, tak stupnice D dur na 8. pražci, nic moc, špatně se mi to mačkalo ty struny. Takže poraďte mi nějakou v rozumné ceně, peněz moc nemám. Očekávám, že tam budou nylonové struny, protože na kovových strunách dříve mi odešly nehty při hraní, asi proto upřednostním finger picking, vybrnkávání a nylonové struny, které se mi i melodicky líbí více než strumming. Měl jsem kdysy jumbo tu s úzkým krkem, ale nevěděl jsem vůbec jak se začít učit a struny byly kovové a nikam jsem se nedostal, prostě to na těch kovových nešlo. Takže jsem nestihl vyzkoušet jak se mačkaj struny na 8. až ~10. pražci. Nehledám technologický zázrak, jen aby se mi tam vešly prsty třeba jak se mačká ADur na druhém pražci nebo nějaké sofistikované sedmičkové akordy nebo i šestky jak jsou v tom Desafinado. Nebo já zkoušel myslím i Gmi na 5. pražci a to mi tam taky v podstatě nešlo. Prostě od 5. dolů to byla hrůza.
Co tedy mám hledat za kytaru konkrétně a v jaké cenové výši? Nejsem žádný pracháč.
Když jsem začínal, tak jsem si koupil tu nejlevnější obyčejnou kytaru (na lepší jsem stejně neměl) a hrál na ty defaulní (kovové) struny, dokud postupně neruply, nahrazoval jsem je opět kovovýma. Později jsem si koupil jumbo (s úzkým krkem) a hrál převážně na ni, opět kovové struny.
Na nylonové jsem hrál na různých půjčených kytarách, ale zněly jinak a moc nedržely ladění a prostě mě moc neoslovily.
Hra na klasickou a na jumbo mi přišla dost podobná, užší krk mi vyhovoval líp při různých složitějších akordech, že jsem nějak dosáhnul dál pohodlněji. Zase mám velké pracky a občas byl problém tam poskládat všechny prsty, zvláště u barré, takže jsem přešel na jiný prstoklad a ono se to poddalo. Přechod z úzkého na široký krk byl snadný. Běžně hraju s barré asi tak oktávu, zřídka větší rozsah málokdy.
Nehty mám krátké, takže se mi neničily, na levé ruce mi ztvrdla bříška prstů, nehty se strun nedotly. Pravou jsem někdy používal trsátko, ale většinou jen holé prsty.
Když jsem začal vydělávat a měl dost na to, abych si koupil nějakou dražší kytaru, tak jsem nějak usoudil, že mi to zase nepřinese tolik, o tolik moc líp se mi na hrát nebude a zbytečně bych se nervoval, že ji někde omlátím, takže jsem nakonec zůstal u těch dvou stařičkých - pořád ještě vidím, že dál se dostanu lepším cvičením, než lepším nástrojem. Kdybych měl hrát v koncertních síních s akustikou, asi bych po přehodnotil, ale tam stejně nemířím
Ty kovové struny vydrží poměrně dlouho
Díky za sdílenou zkušenost. Jedna oktáva ale nevím jak to myslíte. Jedna oktáva na jedné struně je jedna struna Tak jste to asi nemyslel. Takže jste posuzoval rozdíl mezi jumbem a širším krkem, ale to je lepší rovnou jít na ten širší krk ne? Jsou kytary kde je rozdíl v délce prvního pražce? Mám tam problém s tím Cmi, že druhý pražec je volný a malíček mačká E5 na třetím pražci. Prostředník mačká strunu H na prvním pražci. Asi by se to vytrénovat dalo, ale já chci trénovat akordy pro konkrétní píseň, není to k táboráku, country, nebo gospel, sedmičkové akordy využívají v té písni slušný rozsah. Zrovna včera jsem našel jedno video kde chlápek to vysvětloval jak se hraje bohužel to bylo v cizím jazyce, ale všechny ty akordy tam jsou. To jsem si i stáhl, abych si ty akordy zakreslil.
Posuzuje se ještě něco kromě šířky krku? Ta kobylka určitě .
Nemám formální hudební vzdělání, tak nemám asi ani správné termíny. (Tady jsem narychlo cosi vygooglil, jako ilustraci o čem mluvím)
Oktáva cs.wikipedia.org/...
Když na kytaře chytnu třeba akord E a posunu ho o pražec dál (a přidám prst naplocho přez všechny struny na prvním pražci), dostanu akord o půltón vyšší, tedy F. Posunu-li ho o další pražec, tak Fis, pak G ... až zase po 12 pražcích (půltónech) se dostanu zpátky k E, F, Fis ...
Barré cs.wikipedia.org/...
Úplně stejně to platí pro různé varianty (Emi, E7 ...) a podobně s to dá i s jinými akordy, třeba zažít od A (Amol ...) od D (Dmol ...), podle toho co se zrovna hodí
Dá se to použít jak pro trsání, tak pro vybrnkávání, kdy si člověk vybere podle not vhodné akordy, které obsahují to, co právě potřebuje a spolehne se na svalovou paměť levé ruky, zatímco pravačkou přechází mezi tóny a jejich kombinacemi.
Většinou k tomu přidá pár různých přechodů, kdy si prostě v dosažitelném okolí levačkou namačkává struny dle potřeby a teprve když ty kombinace začínají být moc divoké, tak tam nahmátne jiný vhodný základ a odpíchne se od něj.
Kdyžsi jsem dost koukal na Vladimíra Mertu, měl na youtubu i školu hry na kytaru a několik písní, kde hraje a zpívá tak aby bylo vidět, jak to dělá. Je to sice jiný styl, ale to je úplně jedno, pokud se naučíš to, co ukazuje, tak to použiješ pohodlně i pro ten svůj (či jakýkoli jiný) styl (čili koukej na tu techniku, jak co dělá rukama, vlastní akordy a rytmiku si pak už přizpůsobíš snadno)
Astrolog - namátkou třeba tady hraje na 12 strunnou kytaru s kovovýma strunama a je celkem jasně vidět, že převážně používá základní akordy a z barré většinou jen ty tenčí struny, přičemž ty struny, které by měl držet a nedrží, tak taky nehraje (takže je netřeba držet) - a ano, celé to hraje jen ta jedna kytara
Je těžké se dorozumět bez hudebního vzdělání, ale třeba hudebníci se mezi sebou dorozumí pomocí hudby. Viděl jsem nedávno vtipné video jak jeden chlápek černoch vysvětloval jak se dorozuměli když černoch asi to bylo ve studiu s někým měl spolupracovat a asi ten spolupracovník byl bílý. Vtipné bylo že když mluvili o "the one"mysleli první dobu, ale ten borec co hrál nevěděl co to je, protože oni jako kapela se dorozumívali pomocí zvuků jako "á", "ehm"nebo tak nějak.
Takže jde o to, že máte sice akord G dur případně Gmi, ale ten existuje v mnoha provedeních, jsou různé stupnice a taky jsou různé varianty. Každá zní jinak.
Co jsem vypozoroval já: prakticky hudebníci, kteří hrají na klasickou akustickou kytaru, ne na elektrickou metalovou apod., když skládají hudbu nebo mají nějakou skladbu kterou mají hrát, tak ty akordy jsou logicky uspořádány, aby nemuseli lítat rukou po celém hmatníku nahorů dolů... Což by sice šlo, ale bylo by to nepraktické, únavné, a nestihali by přepínat mezi akordama. Takže třeba v té písni Desafinado
se hraje nejprve řada akordů nahoře, pak řada akordů níže, pak se přepne někam na střed, a pak dolů a pak se zase postupuje nahorů tedy postupně. A kdo se učí stupnice, tak musí znát noty a názvy jednotlivých not na hmatech strun, takže jak se to učí hrát třeba stupnici C Dur, logicky od toho by většina měla začít, pak D Dur, E Dur, F Dur, G Dur, A Dur - a to jsme už u těch veselých tönů... atd. A pak zase se učí molové stupnice nebo co potřebuje podobně. Najděte si youtube koncert pro příčnou flétnu A Dur, příp. anglicky asi traverse flute in A Dur, nebo nějakou klasiku od Bacha v G Dur nebo A Dur, případně od Dvořáka Proč bychom se netěšili to je myslím v G Dur řekl bych, jsou to hodně veselé stupnice. A když tedy já chci znát tu stupnici C Dur, pak z toho logicky sám dokážu odvodit akordy, aniž by mě to někdo učil, jen nebudu znát jejich jména. Bohužel teď nemám kytaru, musím šetřit na novou na které mi půjde cvičit na spodních pražcích.
Možná se mýlím, ale docela mi přijde, že na obou vašich videích ty struny mají obyčejné kovové.
A zcela jistě na levé ruce poučívají bříška, nehty ty struny nemačkají a přijde mi, že ani pravačkou ty nehty nijak zvlášť netýrají.
Já teď moc nehraju, a stupnice se učit nechci, spíš to beru podle sluchu, znám svých pár (desítek) akordů a zbytek doimprovizuju, ale těžiště mých zájmů je teď zcela jinde (zhruba tak truhlaření, elektronika, retro počítače, návrhy obvodů a počítačové hry).
Tak zase mám trochu času abych si to poslechl znovu. Ta horní kytara mi zní jako by to mohly být kovové struny, ta kytara kde hraje ten starší španěl mi připadá jako struny nylonové. Podle zvuku není tak ostrý jako u kovových. Myslím struny G, H, E5. Jinak jsem se zase díval na další vzdělávací lekce z YT a myslím že pokud jste se tu teorii neučil tak jste o hodně přišel. Vysvětlovalo se tam o intervalech, tuším že se to jmenovalo harmonická diatonická stupnice a proč a jak odvozovat akordy, respektive vytvářet melodie, tak že se pohybujete v určité řadě (intervalu), takže máte určitý vzor jako 1-3-5 a z toho lze na jakýkoliv akord (od jakéhokoliv akordu) odvodit melodii... Jako chápu že určitě umíte objevovat melodie, ale s tou teorií je více možností a asi se objevuje jednodušeji. Anglicky se tomu říká chord progression. Já už vím co potřebuju za kytaru, něco takového kde je jiná konbylka než u starých španělek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.