Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrická kytara

Od: ydoby odpovědí: 5 změna:

Mám pár dotazů na vás co hrajete na kytaru (spíš tu elektrickou). Zajímá mě ten kabel do kytary je stejný jako kabel co je na mikrofon? Proč je tak robustný když obyčejný kabel na mikrofon co je u sluchátek s mikrofonem k PC slouží stejně dobře?

Dále mě zajímá dá se na elektrické kytaře hrát mačkat akordy s dlouhými nehty. Viděl jsem teď reel kde mladá holka podle mě předstírá že hraje, protože s tak dlouhými nehty přece nejsou mačkat akordy (a prsty v podstatě skoro neohýbá jen malíček tak to vypadá jak kdyby mačkala jen strunu E3 a D4 nebo možná prstem ještě mačká nějaké struny navíc, ale mě přijde že to co jsem viděl, takhle se normálně struny nemačkaj, obvykle se mačká přece vždy jen jedna struna). Nebo jdou na elektrické mačkat ty struny tak snadno? Jsou tam jiné struny nebo ty struny nejsou tak vysoko umístěný jako u akustické kytary? V čem rozdíl oproti akustické, je rozdíl v té kobylce, že u akustické jsou struny výš posazeny?

doplněno 18.08.24 16:46:

Ještě jsem se chtěl zeptat na to, jestli je slyšet v záznamu, když kytarista mačká struny, ale nebrnká. Chci říct, jestli to "hraje" i když se to jenom zmáčkne nebo se musí brknat. Jestli ten tlak co vyvíjí prsty by měli vliv na hudbu, aniž by se brnkalo nebo struna musí vibrovat a teprve pak se tlak projeví v signálu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, ten kabel ke kytaře je mono a musí být silný, aby měl kvalitní stínění, protože jinak se přenáší při jeho nárazech a pohybu zvuky/ruchy do kytarového komba, což je nepříjemné zkažení hudby. Zdravím!
doplněno 18.08.24 16:53: Viz odkaz něco ke studiu:
kytary.cz/...
ydoby
hodnocení

Mono, jakože jack má tři kontakty (napájení +, signál a GND)? Já mám na akustické kytaře snímač a je to jen takový tenoučký drátek, který nevypadá, že by měl stínění. Je tam zásuvka ale nevím jestli je to pro jack se dvěma kontakty nebo se třema.

Ještě jsem se chtěl zeptat na to, jestli je slyšet v záznamu, když kytarista mačká struny, ale nebrnká. Chci říct, jestli to "hraje" i když se to jenom zmáčkne nebo se musí brknat. Jestli ten tlak co vyvíjí prsty by měli vliv na hudbu, aniž by se brnkalo nebo struna musí vibrovat a teprve pak se tlak projeví v signálu.

smode2

Nikoliv. Běžný mono kabel k elektrické kytaře má jen jádro (živý vodič) + stínění kolem. Tj. 2 kontakty. Jinak snímače v akustice se příliš nepoužívají - možná jen na koncertě kde by hrozilo zvýšené rušení. Ve studiu se akustika zaznamenává zásadně kondenzátorovým mikrofonem.

A samozřejmě na elektrickou kytaru se dá naprosto běžně hrát jen jednou rukou (technika tapping, hammering) - viz například

smode2
hodnocení

2x

- Kabel do kytary není stejný jako k mikrofonu, resp. může být, ale jen na jedné straně. Mikrofon (kabel k němu) má buď na obou stranách XLR konektor (samec, samice), nebo na straně mikrofonu XLR pro spojení s mikrofonem a na druhé straně mono jack 6,3mm - vedoucí v tomto případě do multipárového kabelu k mixu (do páráku (čuby)). Dimenzování a výroba nástrojových kabelů musí umožňovat profesionální přenos zvuku i ve studiu při nahrávání, tj. vyrábí se s ohledem na dostatečnou šířku přenosového pásma, zvýšenou pevnost, životnost a odolnost vůči magnetickým polím (proti rušení). Tyto kabely tedy nelze srovnávat s kabely ke spotřebnímu zboží jako je mikrofon k pc atd.

- Držet akordy s dlouhými nehty jde, resp. jak které, ale máte pak dost omezené možnosti hraní.

- Obecně lze na elektrické kytaře mačkat struny snadněji než na španělce, ne ale proto že je elektrická, ale protože to často vyžaduje technika hry. I španělku lze velmi dobře seřídit. Často se to ale zanedbává, protože na ni málokdo hraje sofistikovaná sóla a kde komu stačí hrát "songy na 3 akordy". Pak je nějaká vzdálenost strun od pražců to poslední co by běžný hráč u zpěvníku řešil.

hodnocení

2x
Tlustý kabel ke kytaře má několik důvodů:
1. Běžný snímač kytary bez předzesilovače má poměrně malý signál a vyšší impeanci, proto potřebuje kvalitní opletení - stínění. Běžný levný mikrofonní kablík má často jen směšné omotání. Prostě by bručel.
2. Kabel s tenkou izolací jádra by měl větší kapacitu a sebral by vám výšky.
3. Mechanicky by měl něco vydržet.
Ovšem jako úplný začátečník rozdíl skoro nemusíte poznat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]