Nejste přihlášen/a.
Aha, takže u romských spoluobčanů taky jejich kritiku budeme označovat jako českou závist?
Každý zvýhodňování nějaké skupiny je cesta mimo. Nejde jen o poslední 3 roky. Co si budeme povídat že jo-práce na černo, často zfušovaná, neplacení zdravotního a tím zdarma zdravotní ošetření při zlomenině ruky na stavbě...neodbornost, neznalost řeči, neochota se učit
To není jen můj názor. To je názor 90% procent všech se kterýma se vídám v práci po celé ČR
Ukrajinci zde nijak zvýhodňováni nejsou, kde na takový nesmysly chodíte? Mají zde status uprchlíka, stejný status dostane kdokoli kdo si dá žádost, MV ČR ji schválí a vydá mu dočasné vízum. Navíc dle statistického úřadu už Ukrajinští občané na daních odvádějí více než dostávají od státu.
A co se ukrajinských pracovníků týče, tak současný stav je takový, že bez nich by zcela zkolabovala stavební činnost, protože by neměl kdo dělat na stavbách.
Tak jako "uprchlíci" zde samozřejmě zvýhodnění oproti občanům ČR mají. Třeba takový "humanitární příspěvek " ve výši 5 tisíc Kč, o který však žádali a dostávali opakovaně a to i ti, co neměli o peníze rozhodně nouzi.
Jako "uprchlíci" mají zadáčo zdravotní pojištění, když nepracují oficiálně a neplatí za ně zaměstnavatel nebo oni sami jako OSVČ.
Hromadně vysedávali na stavbách a jeli youtuby-filmy, hudební videa. Měli internet zdarma. Měli i integrovanou dopravu zdarma.
Dodnes je velká většina českého národa nasrána, když musela nosit roušky, podrobovat se testům a najednou bez jakýchkoliv kontrol se sem začali hrnout migranti ze západní Ukrajiny.
Když po stavbách pochodovali bezpečáci, český pracovníky bez přilby nebo se špatnou obuví si fotili. Ukrajince v teplákách a teniskách Adidas nefotili, neřešili. Asi to tam bylo tak domluvený.
Bláboly typu bez ukrajinců by tu kleklo stavebnictví mě neberou. Protože tuhle zemi-tenkrát Československo jsme si budovali sami-velký průmyslový podniky, silnice, železnice, nemocnice, školy.
Jediný co sem zavlekly je zfušované práce, permanentní práce na černo a srážení cen stavebních prací dolů.
Jestliže je v malé zemi jako ČR jeden milion jednoho etnika, tak je to na těžký zamyšlení.
co jsem slyšel o party instalatérů, co taky pracuje ve stavebnictví:
Kdyby na Ukrajinu přicestovali 4 miliony Čechů, dělali brajgl (ve smyslu pracovali tam načerno, pokřivili trh práce a bydlení) tak těm Čechům vykopou zuby z huby a odtáhnou zpátky za hranice.
A musím říct že na tomhle názoru velký kus pravdy je.
A aby bylo jasno-to není něco že mám proti Ukrajincům. Problém je to velký množství na tak malou zemi jako je ČR. Ať si tu každý z nich vydělává 3 roky a pak zase zpět a místo něj nějaký jiný. To platí pro všechny jiné národy, nejen pro Ukrajince. Ale ať mají stejné podmínky-práva a POVINNOSTI jako Češi.
A aby bylo jasno-to není něco že mám proti Ukrajincům.
Ano, ano, je vidět, že proti Ukrajincům vůbec nic nemáte, dokonce je snad máte i rád Zkuste pochopit, že značná část občanů Ukrajiny zde pracuje (a tedy platí pojištění) a všichni nakupují zboží, takže na daních, především na dpháčku, nám postupně vše splácejí a možná už splatili. Jestli ti Ukrajinci pracují dobře či špatně není vaše starost, nýbrž starost zaměstnavatele, a já opravdu pochybuju, že by v dnešní době někdo zaměstnával lemply.
@orion: Přesně tohle řeší v Británii a tam se zvedl počet obyvatel o 7% za 10 (15?) let, ne o oficiálních 5,5% (neoficiálních 9,5%) za rok! Vytváří to neočekávaný, výrazný a dlouhodobý velký tlak na ceny nedostatkových bytů, návštěvy u doktorů, školský systém, platy atd.
Ono je to všechno humanitně hezké a zahřeje to u srdce, když to netrvá dlouho, ale jak praví přísloví: host v domě třetí den je hůl v ruce. Podle průzkumu se jich nyní 75% neplánuje už vrátit (před rokem to bylo 50%) a naopak ještě plánují přivést zbytek rodiny.
Takže se smiřte s tím, že za nájem/dům/pozemek budete muset zbytečně platit X% navíc, k doktorovi se nedostanete dříve, než se váš problém zhorší tak, že už s tím nepůjde nic dělat, vaše děti se z nedostatku místa nedostanou na vysněnou školu a skončí s nižším vzděláním v oboru, který je až tak moc nezajímá a vy v práci nedostanete přidáno nebo si nebudete moci za práci účtovat více, protože vás někdo cenově podřezává.
To není nějaký černý, nerealistický scénář, ale současné zkušenosti z několika západních zemí v podobné situaci.
Imgify:
Neznám situaci v Británii, ale tady zatím Ukrajinci žádné velké problémy nezpůsobili, tedy já o ničem nevím. Vámi popisovaná situace by nastala tehdy, kdybychom si udržovali populaci a přistěhovalci ji výrazně navýšili, naše porodnost jde setrvale ke dnu, tedy zde vzniká místo a určitý (užitečný) přírůstek ze zahraničí je žádoucí. Samozřejmě by bylo fajn, kdybychom zde měli platy jako v Německu, na doktora nemuseli čekat půl roku, a bydlení bylo dostupné, ale tohle není vina přistěhovalců, ale především nekompetentnosti českých vlád. Ono se stačí podívat třeba do Polska, za co tam utrácejí peníze z EU a za co je utrácíme my.
Bobane, tady v té české kotlině jsme skoro všichni přivandrovalci. Je směšné vykřikovat Čechy Čechům, když se tudy prostřídalo od pravěku národů a pronárodů. Táhli tudy kmeny, hordy, vojska ze všech stran, usazovali se i pozvaní řemeslníci, uprchlíci a po vysídlování následovalo dosídlování,...Nechte si udělat rozbor DNA. Taky jsem koukala. Pár generací mám v Čechách, ale geny od seveřanů po balkánce, střed Evropy skoro žádný. A takových nás tu bude sakra hodně.
Rodina od nás, která stihla utéct po invazi v srpnu 1968 do Rakouska, taky tam dostali všechno, a mohli cestovat.
Po napadení Ukrajiny Russkem jsem tu měla fajn inteligentní Ukrajinky matku s dcerou, které byly zvyklé jezdit každý rok na dovolenou do Řecka, a bez nějakých našich podpor. I tady s sebou měly svoje peníze a klidně mohly vyrazit znova do Řecka. Ale vrátily se loni na podzim domů na Ukrajinu, jelikož manžel, otec i brácha jsou na frontě a je třeba se postarat o dům a zahradu. Před válkou nezdrhají jen chudáci. A kdo zdrhá, vybere si svoje konto. A podpory u nás se jim teď ubírají.
No vidíš, hlavně že ta vaše rodina "stihla" utéct. Představ si, že můj dědek, za komunistů zavřený(kvůli zabavenému hospodářství atd..) , neutekl se svou rodinou a zůstal v RODNÉ VLASTI. I přesto, že ho sesadili na pozici dozorce cikánských dělníků. V novém místě se rychle zorientoval, vypracoval a získal respekt díky dobrým výkonům.
S babkou zvládli vychovat 4 děti a starat se o menší hospodářství(většinu zabavili komouši)
Takže pohádky o nesnesitelných podmínkách ať si někdo strčí víte kam...kdo má rád svou vlast, tak nehledá výmluvy, ale maká a nebrečí jak připosránek. Něco jinýho je na 2 roky dočasně odjet za prací.
Co se týká války na Ukrajině, je to prostě divný, když odtud hromadně jezdili Ukrajinci na Ukrajinu na několik týdnů na dovolenou za babičkami a dědy
oprava-dědek nebyl zavřený kvůli zabavenému hospodářství, ale kvůli zfackování funkcionáře a kecům typu "svině" atd...
Bobane, byla to paní s manželem a dětmi. Komouši jejich byt zabrali a v rodině její sestry provedli šťáru. Našli německy psané časopisy a nějaké marky. Manžel sestry byt bránil /měli tam jít bydlet s rodinou/, tak dostal nakládačku a šel do vězení.
Ukrajina je skoro 8x větší jak naše ČR. Do východních oblastí se vrátit nemohou a ani tam nejdou. A já se jim nedivím, to je pro mnohé tragedie. Mají svoji vnitřní migraci. O tom se ale nepíše. Pořád si taky uvědomuji, co milionů Čechoslováků je třeba v Americe. Taky se mohli vrátit. Nikoho neodsuzuji, co člověk, to jiný osud.
jakýkoliv zvýhodňování někoho jinýho je špatný, to platí pro všechny.
Ať mají teda všichni stejné podmínky, což se neděje. Protože my za to fakt nemůžeme co se děje na Ukrajině, Afghánistánu, v Kambodži atd.. atd
Bobane, ztrácím zbytečně čas, ale
Ať mají teda všichni stejné podmínky, což se neděje****to nikdy nebylo a nebude. na celém světě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.