Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Čím jsem starší "k 50ti" Tak mě čím dál více svědí kůže po umytí.Hlavně horní část trup, ruce, krk.Nohy ani ne.Ale jako že se opravdu ošívám třeba 20-30minut a není to vůbec nic příjemného.Začalo to tak cca před 8 léty.Někdy je to lepší někdy peklo...Žádnou vyrážku nebo tak něco na těle nemám.Podotýkám že mám dost suchou kůži.Netuším jak to řešit, jestli se mazat celý nějakým krémém? To si nějak nedokážu představit
Děkuji za rady.
Asi Vás překvapím, tak si pro jistotu sedněte, ale tělové krémy/mléka byly vyvinuty pro zklidnění, hydrataci a zvláčnění suché a podrzděné pokožky. Nevidím důvod nepoužívat je.
Problém Vám možná způsobje nevhodné mýdlo/sprchový gel, tak je prostřídejte a najděte si nějaký nedráždivý. Nabídka je nekonečná.
Taky jako ekzematik jsem musel vyradit bezne sprchace a pouzivam "olejovou disperzi Oilatum" nebo tak nejak. Omyje to telo, ale nejsou tam ta aromata a chemie. Voni to jako klasicky mydlo, ale bacha, pokud pouzivate parfemy, spreje a podobne, to je vsechno extremne drazdive a nevhodne. + ta chlorolovana voda, co jste psali, tomu jeste pridava
Někteří rádci si to neodpustí a svoji, byť dobrou, radu musí okořenit kopnutím do tazatele, aby si polechtali svoje ego (nojo, taky se občas neudržím).
K věci: Kůže stárne a stává se citlivější, resp. nemá tak dobré regenerační schopnosti. Pokud pomůže nějaký kosmetický přípravek, třeba ono pleťové mléko, OK. Ovšem pokud se drbete půl hodiny, protože svědění už má charakter záchvatu, nemusí běžně dostupné prostředky (drogerie) vůbec zabrat.
Mně nepomohl ani prostředek z lékárny, ale já jsem alergik, to je jiný případ. Jinak to má dobré reference.
Co zabralo jak u mě, tak u dcery, je nasazení sprchového filtru, který "odfiltruje chlór"z vody. Fakt pecka.
Pokud nechcete pouzivat telovy krem, tak zkuste sprchovani bez sprchoveho gelu. Budete se divit, ale ono to jde! Hlavne, kdyz se v techto teplotach sprchujeme nekolikrat denne.
JInak pro hydrataci skutecne funguji telove kremy. Vyzkousela jsem jich dost, ale stale se rada vracim k osvedcene Nivea.
jsem pro vynechání všech zbytečných sprchových gelů atd. Umýt kvalitním mýdlem pouze ty partie, které to opravdu potřebují, zbytek osprchovat vodou tělové teploty nebo chladnější, a ručníkem pouze odsávat přikládáním k pokožce vodu - hlavně ruce! Nejen chemie dává dolu klasický tukový filtr, ale i rázné utírání ručníkem. Zkuste, a dejte vědět
A nemáte cukrovku? U ní též často svědí kůže. Na citlivou kůži jsou nejlepší krémové sprchové gely s mléčnou složkou a já používám nejraději sprchové gely z kozího mléka zn.Ziaja.
Ono to může být i nějaký problém s krví. Také už několik let mívám svědění kůže nebo spíše takový pichlavý pocit po osprchování a trvá to chvíli než kůže dostatečně vyschne. Myslel jsem si jestli to není vodou z vodovodu. Před asi dvěma léty mi bylo z vyšetření krvé zjištěné, že mám příliš hustou krev a byl jsem proto odeslaný na hematologií kde jsem byl zaveden do evidence a chodím tam na kontroly a beru také i léky na ředění té krve. Doktor na hematologií mi řekl, že to svědění nebo i pichlavý pocit po osprchování je jedním z příznaků té husté krve. Je to trochu nepříjemné, ale za ty léta jsem si už na to tak trochu zvyknul a dá se s tím žít.
Vas pripad je hodne specificky.
Osobne si myslim, ze tazatel pouziva drazdivou kosmetiku. Lidska pokozka nebyla vyvinuta na rozpoustedla tuku, 100% eliminaci bakterii a podobne...
chlochydess: Těch příčin svědění kůže po osprchování může být více. Tazatele osobně asi nikdo neznámé a nevíme co konkrétně používá nebo jestli se s něčím neléčí a tak těžko určit co by mohlo být příčinou jeho problémů se svěděním po umytí. Myslím, že by asi nebylo na škodu to říct i lékaři aby určil jestli to náhodou není příznak nějakého zdravotního problému.
Jako zkušený ekzemář mohu potvrdit, že dermatolog s tímto nepomůže. Řekne jedinou věc a to "sledujte si, co Vám to podráždění vyvolává a pak se tomu vyhněte". Takže pan může zkoušet klidně celá staletí a ničeho se nedopátrat stejně jako já.
chlochydess: Ty jsi lékař se zaměřením na ekzémy? Dermatolog tazateli s jeho problémem možná nepomůže, ale třeba i běžný obvodní lékař po důkladnějším vyšetření a případně i odeslání k jinému odbornému lékaři by mu mohl pomoct a nebo alespoň odhalit příčinu toho jeho svědění. Předpokládám, že tazateli to podráždění vyvoláva asi voda a tak podle tebe by se měl vodě vyhýbat a třeba se i nemýt? Já to podráždění po osprchování mívám i přes to, že kromě obyčejného mýdla a trochu šamponu na vlasy nepoužívám žádnou kosmetiku.
Vy asi nečtete s pochopením, že ne?
Já jsem napsal, že dermatolog nebude vědět, z čeho to má a poradí mu pouze hlídat si případný spouštěč. Já nejsem dermatolog, proto jsem k němu šel a přesně tohle jsem se dověděl. Napsal jsem to dost jasně.
Děkuji všem za cenné rady Musím si v klidu projet všechny doporučené výrobky a rady.
Na nic zvláštního se neléčím, ale je pravda že jak zde někdo zminuje cukrovku a hodně hustou krev možná bych se měl podle příznaků raději nechat vyšetřit.Nějaké ty příznaky by se u mě našli.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.