Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém s rozměněním větší bankovky v obchodě

Od: hanca odpovědí: 20 změna:

Potřebovala jsem kamarádce kterou jsem náhodně potkala vrátit nějaký dluh tak jsem zašla do supermarketu a chtěla koupit z 1tis.Kč.krabičku cigaret.Bylo mne řečeno že mám mít menší bankovku.Tak jsem byla odmítnutá a nemohla ani kamarádce nic vrátit. Proč v této době je větší problém rozměnit větší bankovku když tenkrát před 10 lety byl ochotný každý prodejce?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Problém je ten, že jste se odmítnout nechala. Pokladní má povinnost držet v pokladně takovou hotovost, aby měla na vrácení vždy a pokud ji nemá, není to Váš problém. Dokud si lidé nechají takhle kálet na hlavu, viz. třeba minimální útrata 100 Kč aby šlo platit kartou, tak to obchodníci prostě budou zkoušet pořád.

Není pravda.Zákon obchodníkúm nenařizuje,že musí za každou cenu zákazníkovi vyjít vstříct.Múžou Vás odmítnout.

km

To je ale kec. Kazdy obchodnik ti vyda max 10nasobek ceny zbozi. Cigara 150, holka tam vytasila 11000. Zopaknete si matiku, zjistete si pomer a zjistite, ze vydavat nemusela.

km
chl.: coze?
@chlochydess *haha* ten, kdo by si měl zopakovat matematiku, ale taky čtení a nominální hodnoty našich bankovek budete spíše vy

hodnocení

4x
Takže pokračování dotazů "Platební karta, hotovost, nemožnost platit hotově, atd...,"
Poradím. Zajděte za svým poslancem a on ať navrhne do zákona právo na hotovost a být offline.

riva
hodnocení

1x

Měla jste platit kartou a využít tzv. cash back - tedy službu, kterou řada supermarketů poskytuje a kdy požádáte aby vám k nákupu pokladní přidala třeba 500,- Kč, které se strhnou z karty spolu s cenou za nákup. Nahrazuje to výběr z bankomatu.

km

Pro mě nová info. Děkuji.

Ale nevyjde to, co se týče tohoto problému, nastejno?

smode2
hodnocení

1x

To máte jednoduché. Před 10 lety platilo daleko více lidí v hotovosti, takže měl každý prodejce na pokladně daleko větší zásobu všech bankovek i mincí. Ale protože dnes každý "musí" platit kartou, kartou, hodinkami, mobilem a znovu kartou, už v zásobě prodejci zdaleka tolik nemají. Takže za to můžou ti co všude platí jinak než hotově..obraťte se na ně a pořádně jim to vytmavte:)

hodnocení

0x
Tohle jsem vždycky řešil na samoobslužné pokladně, vím, že všude nejsou

organ
hodnocení

0x

Možná by nebyl problém, pokud by jste vy a vaše kámoška neměli exekuce a měli bankovní účet. Tak si zařiďte revolut.

To je dost hloupé, když někdo chce vrátit drobné a musíš si kvůli tomu koupit krabičku cigaret

Revolut také není bezpečný - exekutoři na něj dosáhnou. Navíc není vhodný pro bankovní převody.

tm
hodnocení

0x
V zákoně je napsáno, jaké bankovky obchodník přijímá. Pokud budete chtít zaplatit rohlík 5000, obchodník vám musí vrátit. Před 10, 20, 30, 40 lety to bylo úplně stejně jako dnes. Naopak dnes vám supermarket nebo vietnamec vrati bez keců. Tomu věřte.
organ

Ano pokud ma. A kdyz v pokladne nema, treba rano? :)

Jasně že ze zákona musí, no ale řešte to ve frontě, vytáhnete kameru a vyhrožujete čoikou :) ano, pak asi zavolá vedoucí a nějak to vyřeší, ale když se sněhová vločka nechá odbýt slovem nemám, tak to fakt řešit nebude

makk
hodnocení

0x

Není to problém, jen jste se neměla nechat odbýt. Můžete klidně jedny sirky platit pětitisícovkou a musí vám vrátit. Opačně to ale nejde, kdybyste chtěla třeba auto platit v desetikorunách nejsou povini to vzít.

organ

Auto ani hotovosti nezaplatis pro limit hotovostnich plateb (tusim 300KKc) a ani kartou, takze i v USA Wire nebo Sek. Drobik se na to ptal v Tesle :)

maku,přečti si výše uvedené.

jaj*
Myslím že auto jde zapaltit hotově tak, že se platí více dní a každý den zaplatí 250 tisíc nebo kolik a poslední den ten zbytek.

Pokud je to obcházení zákona, tak ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]