Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kreditka bývá obvykle vyžadována při půjčení auta, pro běžné platby nebude problém s debetní.
Vemte si svou kartu a tou plaťte. Já byl v Řecku s kartou FIO, ostatní KB nebo Reiff a platili zcela normálně. Řecko není žádná zaostalá Botswana ani odvrácená strana měsíce. Je to člen EÚ.
P.S.: Vy jste z té dovolené tak vystrašená, že by mě vůbec nepřekvapilo, kdybyste tam nakonec ani nevyrazila. Hoďte se do klidu, jinak si to znechutíte a to máte měsíc do odletu.
Samozřejmě že v Řecku se debetní kartou dá platit. A na rozdíl od ČR se s ní dá platit prakticky všude a ani se na Vás nikdo nedívá skrz prsty, když platíte byť jen 3EUR. Po cestě (jezdíme do Řecka autem) platím kartou i veškeré mýtné, což třeba v Severní Makedonii jsou částky i 0,9 či 1,1EUR.
Proč by to jít nemělo. V zaostalejších končinách jako jsou USA prý hraje roli jestli je karta Visa nebo Mastercard (a hlavně musí být embosovaná, protože tam ještě prý pořád dělají otisky, které se podepisují), ale v Evropě by to mělo být jedno a karty všech vydavatelů jsou přijímané bez probémů. A nenechcte se zmást slovním spojením "credit card" ono v angličtině se moc "debit card" nepoužívá. Je úplně jedno, jestli je karta kreditní nebo debetní.
Vzhledem k tomu, že ve směnárně máte eura kevnějc než je poskytují banky (stačí obejít okolí Václaváku a určitě najdete směnárnu, která nabízí eura skoro za kurz čnb (nejvejš + 20 haléřů), zatímco banka má +70 a víc haléřů), tak se to moc nevyplatí. (Naposledy vycházela nejlíp směnárna v Černé růži.) Osobně mám kromě korunového účtu také eurový účet a k němu kartu, primárně na platby přes internet do zahraničí (platil jsem tak jízdenky, platby nebo zálohy za pobyt a podobně) a pokud je to potřeba, tak z toho účtu vybírám nebo platím kartou i normálně, nejen přes internet. Vyjde právě líp vybrat balík korun, vyměnit si ho ve směnárně za eura a ta potom přinést do banky na tenhle devizový účet (musí to být několik tisíc, aby se v tom rozpustil poplatek za vklad eur). Prý jsou i v čechách banky, které mají výhodnější kurz, je to možné, ale ve zveřejňovaných žebříčcích devizových kurzů nejsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.