Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se platit v zahraničí (Řecko) debetní kartou

Od: anonynymmm odpovědí: 15 změna:
Dobrý den už jsem sem dávala dotaz k Řecku a chtěla jsem se zeptat zda se dá platit pouze debetní kartou? Nebo jestli je nutno si zřídit kreditní kartu? Někde jsem to četla nebo slyšela proto se ptám.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Platit lze debetní kartou bez problémů. Už před nějakými cca 20 lety jsem platil kartou na zapadlé benzínce kdesi v Makedonii (FYROM, bývála republika Jugoslávie) při tankování... a to tam občas vypadalo jako ve středověku.

anonynymmm
hodnocení

Proto jsem se radši ptala. Díky :))

hodnocení

1x

Dobrý den, kreditka bývá obvykle vyžadována při půjčení auta, pro běžné platby nebude problém s debetní.

anonynymmm
hodnocení

Zrovna na mě před chvílí vyskočilo video že když se to platí hotově tak chtějí třeba 100 euro jako zálohu na den. A prý je to tak ve více půjčovnách.
Jak kde. Tak jak psal geek, v autopůjčovnách, hlavně těch velkých, vyžadují kreditku a na ní vám po dobu půjčení bloknou kauci. Bývá to 900eur. Dá se to obejít tak, že si připlatíte full pojištění, pak kauci nechtějí. Dělá to podle typu auta cca 200kč / den. Nebo si auto půjčíte u menší místní půjčovny.

hodnocení

0x

Vemte si svou kartu a tou plaťte. Já byl v Řecku s kartou FIO, ostatní KB nebo Reiff a platili zcela normálně. Řecko není žádná zaostalá Botswana ani odvrácená strana měsíce. Je to člen EÚ.

P.S.: Vy jste z té dovolené tak vystrašená, že by mě vůbec nepřekvapilo, kdybyste tam nakonec ani nevyrazila. Hoďte se do klidu, jinak si to znechutíte a to máte měsíc do odletu.

2024
hodnocení

0x

Samozřejmě že v Řecku se debetní kartou dá platit. A na rozdíl od ČR se s ní dá platit prakticky všude a ani se na Vás nikdo nedívá skrz prsty, když platíte byť jen 3EUR. Po cestě (jezdíme do Řecka autem) platím kartou i veškeré mýtné, což třeba v Severní Makedonii jsou částky i 0,9 či 1,1EUR.

Jen drobnost: chtěl jsem půjčovné zaplatit kartou a maník říká, že když to dám hotově, mám 20eur slevu.

ml1
hodnocení

0x

Proč by to jít nemělo. V zaostalejších končinách jako jsou USA prý hraje roli jestli je karta Visa nebo Mastercard (a hlavně musí být embosovaná, protože tam ještě prý pořád dělají otisky, které se podepisují), ale v Evropě by to mělo být jedno a karty všech vydavatelů jsou přijímané bez probémů. A nenechcte se zmást slovním spojením "credit card" ono v angličtině se moc "debit card" nepoužívá. Je úplně jedno, jestli je karta kreditní nebo debetní.

Vzhledem k tomu, že ve směnárně máte eura kevnějc než je poskytují banky (stačí obejít okolí Václaváku a určitě najdete směnárnu, která nabízí eura skoro za kurz čnb (nejvejš + 20 haléřů), zatímco banka má +70 a víc haléřů), tak se to moc nevyplatí. (Naposledy vycházela nejlíp směnárna v Černé růži.) Osobně mám kromě korunového účtu také eurový účet a k němu kartu, primárně na platby přes internet do zahraničí (platil jsem tak jízdenky, platby nebo zálohy za pobyt a podobně) a pokud je to potřeba, tak z toho účtu vybírám nebo platím kartou i normálně, nejen přes internet. Vyjde právě líp vybrat balík korun, vyměnit si ho ve směnárně za eura a ta potom přinést do banky na tenhle devizový účet (musí to být několik tisíc, aby se v tom rozpustil poplatek za vklad eur). Prý jsou i v čechách banky, které mají výhodnější kurz, je to možné, ale ve zveřejňovaných žebříčcích devizových kurzů nejsou.

paveldvorak
hodnocení

0x

Řecko je široký pojem, v malé vesnické restauraci nebo krámku je vám i zlatá karta k ničemu...s tím, že je to lepší než u nás

já tam platím kartou k apliakaci Revolut, kterou mám zdarma, pošlu si tam kolik chci, v aplikaci provedu směnu na ečka a platím a platím

riva
hodnocení

0x

Debetní kartou platí nedůvěryhodní klienti, kterým banka nevydá kreditku. A tak se na vás budou někde i dívat.

Debetní kartou platí lidé, kteří nepotřebují brát si úvěr (kreditku) od banky.

BTW: Na to se tazatelka neptala... odpověď porušuje pravidla poradny.

vernon
Možná v Americe. Ale jinde ne...

vili
hodnocení

0x
V Řecku jsme byli několikrát. Mám běžnou debetní kartu od mBank s trochu lepším kursem a bez poplatku za konverzi, nazývají ji mKarta Svět. Například dnes je kurs za Euro na MasterCard 25,3159 korun, v Jindřišské ve směnárně je 25,15, což je pro mě nepatrný rozdíl při nutnosti přemýšlet, kolik potřebuju, abych měl akorát, a zároveň nemusím nikde běhat nebo nosit hotovost. Mimo ni vozím záložní kartu jiné banky, ale snad nikdy jsem s ní v zahraničí neplatil.
V Řecku zaplatí člověk kartou ve všech běžných obchodech, kde se kupují věci jako balená voda, jídlo, oblečení, suvenýry, restaurace...
V letadle a na letišti se dá občerstvení platit běžně kartou.
Auto jsem si půjčil také na debetní kartu, mám pocit, že ve smlouvě bylo nějaké ujednání ohledně zálohy, ale nejsem si jistý, jestli mi ji blokovali nebo ne. V každém případě doporučuji se na to zeptat, aby na účtu byly prostředky. S PHM si dělat starosti nemusíte, po výletu dojedete k benzínce, obsluha vám sama načerpá požadované množství do stavu nádrže před začátkem cesty, vy jen zaplatíte kartou a auto vrátíte.
Nevím, jestli to už někdo zmínil, ale dejte si pozor na DCC. Pokud ho vaše banka umí zablokovat, určitě to udělejte. MBank umožňuje vybrat si i v zahraničí bez poplatku, takže kašlu na obíhání směnáren a v prvním bankomatu vyberu víc než ekvivalent 1500 korun, abych to měl bez poplatku. O poplatcích a kurzech se informujte u vaší banky.
Hotové peníze pak používám na lehátka na pláži, i když i ty se dají z mých zkušeností platit kartou, na zmrzlinu, na záchod. Když mi drobné dojdou, prostě si vyberu znovu a pak klidně platím víc hotovostí, abych se toho zbavil.
Ještě jeden takový nápad, v hotelu je zvykem dávat pár Eur na postel uklízečce, například 1-2 na den, obvykle to říká i delegát na informační schůzce, tak si nechte nějakou hotovost i na toto. V restauraci se dává jako u nás kolem 10 a více procent, to ale zaplatíte normálně při platbě kartou.
Ještě doplním, sjednejte si cestovní pojištění, zdraví, zuby, odpovědnost, ztrátu zavazadel a storno zájezdu, kdybyste náhle před cestou onemocněli.
A nebuďte vyplašená, je to přece dovolená.

Jenom drobné doplnění - poplatek za výběr většinou není záležitost vaší banky, ale banky provozující bankomat. Vaše banka o tom vůbec neví a nemůže to ovlivnit. Takže je nutno hledat bankomat který poplatek nechce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]