Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ na hlavní činnost a jedna DPP?

Od: pedro2 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, jsem OSVČ na hlavní činnost. V jedné firmě mám možnost mít DPP, kterou ale firma musí hlásit už na OSSZ. Možná ani do konce roku nevyužiji ani jednu brigádu v této firmě, ale třeba využiji. Mám hodně práce, tak nevím, jestli na DPP něco vydělám do konce tohoto roku. Ale nerada bych přišla o případnou možnost si něco přivydělat. Firma nabízí brigády pořád, ale každý rok se podepisuje nová DPP. Ještě jí na tento rok nemám podepsanou. Chci se zeptat, budou s tím nějaké problémy? Takhle podnikám a mám klid, jen platím povinné odvody. Nevím, jestli s jednou DPP mi přibudou nějaké výrazné starosti. Pokud bych do konce roku neudělala ani jednu brigádu na DPP tak mě bude mít OSSZ jen registrovanou, že mám u té firmy podepsanou DPP a z toho nic neplyne že. A když dejme tomu udělám jednu, dvě brigády a výdělek bude fakt malý, nebude se blížit ani částce 10 500 Kč za měsíc na DPP tak jen až budu podávat daňové přiznání z příjmů podnikání tak k tomu doložím příjmy z DPP, jinak z toho pro mě neplynou žádné nové povinnosti? Jde mi o to, jestli to má pro mě smysl, nemám ráda problémy navíc. Jen se nechci vzdávat případných možností, když tato firma ty brigády má stále a nerada se nudím, tak raději ve volném čase pracuji. Jsem OSVČ na hlavní činnost, tudíž u DPP nebudu podepisovat tvz. růžovák. Předem děkuji za názory.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Když u DPP nepodepíšete daňové prohlášení (všechny tiskopisy týkající se daně ze závislé činnosti jsou růžové), bude Vám zaměstnavatel strhávat srážkovou, čili konečnou 15% daň z toho, co si na DPP vyděláte. Tato daň už nikam nevstupuje. Můžete si uplatnit příjem a tuto daň v daňovém přiznání, pokud to pro Vás bude výhodné, ale nemusíte. Jen si pohlídejte výši odměny z dohody zúčtovanou každý měsíc. Do konce 2024 by hrubá odměna z dohody neměla přesáhnout 10.000 Kč, aby mohla být bez odvodu SP a ZP a strhnou Vám pouze daň. V roce 2025 se bude tato hranice měnit, tak to mějte na paměti a taktéž pohlídejte.

pedro2
hodnocení

Děkuji za odpověď. Takže výdělek z jedné DPP nesmí přesáhnout 10 000 Kč měsíčně a od příštího roku nesmí výdělek přesáhnout 10 500 Kč od jednoho zaměstnavatele. Jelikož mám SVČ na hlavní činnost, tak nemůžu u DPP podepsat tzv. růžovák tak se výdělek bude strhávat srážkovou daní. Takže nemusím ani uvádět tento výdělek v daňovém přiznání, když ho však uvedu tak mi něco bude vráceno tedy možná, i když asi ne. Nejsem účetní tak nevím. Ale důležité je pro mě že tuto DPP mít mohu k podnikání a neplynou z toho pro mě žádné problémy, když nemám a nebudu mít podepsaný tzv. růžovák.

Děkuji za odpověď. Takže výdělek z jedné DPP nesmí přesáhnout 10 000 Kč měsíčně a od příštího roku nesmí výdělek přesáhnout 10 500 Kč od jednoho zaměstnavatele. Jelikož mám SVČ na hlavní činnost, tak nemůžu u DPP podepsat tzv. růžovák tak se výdělek bude strhávat srážkovou daní. Takže nemusím ani uvádět tento výdělek v daňovém přiznání, když ho však uvedu tak mi něco bude vráceno tedy možná, i když asi ne. Nejsem účetní tak nevím. Ale důležité je pro mě že tuto DPP mít mohu k podnikání a neplynou z toho pro mě žádné problémy, když nemám a nebudu mít podepsaný tzv. růžovák.

Do konce letošního roku je to jedna dohoda u jednoho IČ do 10.000 hrubého bez odvodu SP a ZP. Jak to přesně bude s DPP od příštího roku, to bych si zatím netroufla tvrdit. U těchto věcí je vždycky dobré počkat, až to vyjde ve sbírce zákonů, pak je to na tuty. Ale podle toho, co se proslýchá, to bude bez odvodu u jednoho zaměstnavatele jedna DPP do výše 25 % průměrné mzdy (zase je nutno počkat na vyhlášení, jaká bude průměrná mzda) a ostatní dohody u ostatních zaměstnavatelů budou v režimu odvodů jako zaměstnání malého rozsahu. Jde o zaměstnání, u kterého není splněna podmínka sjednaného příjmu alespoň ve výši 4 000 Kč za měsíc (ta hranice se pravděpodobně změní po Novém roce na 4.500), případně není-li příjem sjednán vůbec (např. je stanovena hodinová odměna 600 Kč, ale nejsou dopředu stanoveny hodiny, které se v měsíci odpracují, typicky "podle potřeb zaměstnavatele"). Při výkonu zaměstnání malého rozsahu je zaměstnanec pojištěn jen v těch kalendářních měsících, v nichž jeho příjem dosáhl částky alespoň 4 000 Kč (resp. 4.500). Této částce se říká rozhodný příjem.

hodnocení

0x

Zjednodušeně. Když případný výdělek zapíšete do DaP pod § 6, tak žádné další povinnosti mít nebudete.

pedro2
hodnocení

Jen ještě změní se něco tím pokud bych třeba při daňovém přiznání uplatnila roční výdajový paušál a od nového roku se přihlásila na paušální daň v souvislosti s tou DPP a srážkovou daní z DPP?

pedro2
hodnocení

A ještě když budu přihlášena na ČSSZ že mám u jedné firmy podepsanou DPP a vůbec nebudu mít za rok 2024 žádný výdělek z této jedné DPP u které nebudu mít podepsaný růžovák tak stejně musím zapsat u daňového přiznání informaci že u této firmy na kterou budu mít DPP jsem neměla žádný výdělek z DPP? Tedy budu muset i tak požádat zaměstnavatele o potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách? Když tedy oficiálně budu vedená na ČSSZ že mám podepsanou DPP u daného zaměstnavatele? Jinak budou asi přemýšlet proč jsem nic neuvedla? Nechci mít žádné problémy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]