Nejste přihlášen/a.
Korfu je hezké. Ostrov s dlouhou historií. Přečti si ji a na všechna místa se můžeš jít osobně podívat, což zní téměř neuvěřitelně! Místa, o kterých se píše ve známých knížkách, ve starších knížkách, v pověstech starých stovky až 3 tisíce(!) let, to vše tam je k vidění ještě dnes na vlastní oči!
S pritelem...hazeni pouziteho toaletaku do kose vedle zachodu dokaze vztah utuzit.
To jen na co se pripravit, pokud jste o tomto jeste netusili.
Dá se to eliminovat buď házením papíru do igelitového sáčku, ten pak uzavřít a teprve hodit do koše, nebo chozením na toaletu hotelu /penzionu/.
V podstatě potřebujete platební kartu, pas (nebo občanku) a nějaké oblečení na cestu do prvního krámu, aby vás nesbalili kvůli nahotě. Všechno ostatní se už dá koupit na místě.
Dobré je umět anglicky, tak se člověk domluví nějak skoro všude. Umět řecky je ještě lepší, ale není to nezbytné. V nejhorším mluvit pomalu přirozenou češtinou a ukazovat rukama. (Z intonace se toho pozná docela dost a gestikulace to upřesní.) Usmívat se rozhodně neuškodí.
Rozhodně je potřeba být schopen nějak přelouskat to jejich písmo (alfabetu), ale na to stačí v nejhorším mít vytištěný papírek s abecedou, nebo fotku v mobilu.
Mít k ruce nějakou mapu (vytištěnou, v mobilu, navigaci ...)
Ideálně mít i překladač.
Spousta restaurací má WiFi pro zákazníky zdarma, heslo se dá doptat u obsluhy, nebo je na baru. (Ale dejte si aspoň to kafe, nebo raději frappé (ice koffie))
Půjčit si auto je príma, taky to dělávám, člověk je pak volný jako pták. Pozor, na silnicích se často jezdí dost uvolněně, nenechte se tím rozhodit. Pokud si nejste moc jisté, držte se vpravo a nic si nedělejte z toho, že okolo vás jezdí místní několikanásobně rychleji. Často se tam jezdí po krajnici, uvidíte sami, aby rychlejší mohli snadno předjíždět. ROZHODNĚ nevybržďovat, neškolit, nevynucovat nějaká pravidla. Mě se tam jezdilo skvěle, když jsem někdy byl na pochybách, jel jsem tak pomalu, jak jsem potřeboval, nebo rovnou zastavil, místní to zvládli okolo mě sami a že jsem byl "blbý turista"? To nevadilo ani mě, ani jim, oni tam z turizmu žijí a raději ať tam rozpačitě stojím a přemýšlím, jestli na uzounké klikaté horské silničce zvládnu odcouvat půl kiláku, než abych naboural. On to ten náklaďák v protisměru vzal okolo mě asi tak padesátkou a měl tam ještě nejmíň centimetr a půl místa, takže se to vyřešilo samo
Že autobusák s náma předjel policajty přez dvojitou plnou čáru a zastavil uprostřed křižovatky, aby se turisti mohli nalodit/vylodit taky nikoho nebralo. Já bych si to netroufnul, ale místní to tam znají a turisti jsou zdroj obživy. Takhle to zní dost divoce, ale ve skutečnosti je to tam za volantem mnohem pohodovější než v čechách, na značky se tam až tak moc nehraje a všichni chtějí hlavně dojet v pořádku. Ale pokud tam někde narazíte na třicítku, neřkuli nižší - zpomalte, jeďet klidně krokem, oni moc dobře vědí, proč je tam to drastické omezení. Budete hodně rádi, že jste zpomalili
A hlavně - užijte si to
No jak už psali kolegové výše, po upřesnění destinace dostanete i přesnější rady a nebudou si z toho tady dělat srandu
Tak alespoň k tomu letišti: u odletů čekáte, až se u odbavovacích přepážek rozsvítí číslo vašeho letu a destinace a postavíte se do fronty. I s kufry, které tam odevzdáte, naloží vám je do nákladního prostoru. Malý kufřík, resp. příruční zavazadlo si vezmete s sebou. S palubním lístkem projdete přes bezpečnostní kontrolu do bezcelní zóny a tam už jen čekáte na výzvu k odletu.
Ty 2 hodiny jsou dostatečná rezerva pro poklidné odbavení, pokud se nic závažného neděje.
Týden...a objet se to dá dle paní z cestovky za dva dny...
No tak ano, ale záleží na tom, kde konkrétně budete (na velmi malém ostrově tomu věřím, na větším nikoliv...natož na pevnině).
Jinak pokud je k dispozici auto, pak se člověk v Řecku nenudí ani za 10 dnů...a každý den může být na výletě někde jinde. Cestovat v Řecku jakkoliv jinak než autem, to si z více důvodů nedokážu dost dobře představit.
Máte slabou představivost Jinak než místní dopravou (s výjimkou výletů od CK) jsem nejezdila a naprosto bez potíží. Jsou i horší destinace
Představivost mám velmi silnou.
Ale jiné to bude v Aténách a jiné v odlehlejších oblastech.
Já jsem tam letos nepotkal ani jeden autobus (mimo turistických) a pokud si pamatuji, tak loni ani předloni také ne.
No a i kdyby ano, pak si v těch vedrech nedokážu představit čekat na ten bus byť jen 30 minut...
Jezdíme na výlety třeba i 100km a to místním busem řešit vážně nechci. Nehledě k tomu, že někde stojí zato se déle zdržet, někde méně...a těžko to člověk ví dopředu.
"Byl upřímně problém podle recenzí jakž tak vybrat něco co nám bude vyhovovat, ale nakonec jsme vybrali Řecko."
Evidentně máte oba rádi požáry.
... jo ... do Polska zase padají rakety z Ukrajiny, ve Španělsku domácí protestují proti turistům, v Chorvatsku drahota a v Itálii uprchlíci
Za poslední 3 roky jsem byl s rodinou v Řecku 3x (pokaždé na zcela jiném místě). V TV na pokoji v hotelu jsem požáry viděl, reálně nikde.
Ale když jsem jel před 3 měsíci na kole 25km od domu, tak jsem potkal hasiče, protože tam hořel les.
Ale že bych z toho něco chtěl odvozovat, to opravdu ne.
1/ byl to vtip
2/ známá tam loni byla, přímo v místě kde evakuovali turisty kvuli požáru a byl to prý dost děs
3/ já osobně nerozumím tomu, proč v těchto vedrech jezdit do míst, kde jsou ještě větší vedra, ale to je samozřejmě každého věc a vkus
Pokud bych ležel na pláži 10/10 dnů, pak tomu absolutně také nerozumím (nevydržel bych tam ležet ani jeden celý den). Proto ale osobně jezdím(e) zásadně autem a např. letos jsme najezdili "v místě" cca 500km (památky, poloostrov, městečka atd).
Jinak pokud člověk má odrostlé děti, nebo už jezdí jen dospěláci, pak samozřejmě je ideální doba na cestování květen až 3/4 června a pak září. Nejen že je klid na cestování, v cílové destinaci daleko méně lidí (byť v Řecku to je vzhledem k jeho rozloze většinou v pohodě), ale i ceny jsou daleko příznivější.
v těch vedrech nedávám ani cestování po památkách, a sedět v autě, byť klimatizovaném, by se mi taky nechtělo
upřednostňuji země na sever od ČR a nebo cestování na jih v březnu a říjnu
Kufry nejlépe výrazně barevné, nepřehlédnutelné na pásu. Mají mít předepsanou váhu (podle cestovky).
Jedete na báječnou písečnou pláž. kalimera-recko.cz/... Osobně nejraději podnikám výlety na kole (půjčeném). Nejlepší zážitky mám s posezení večer na pláži, bydlely (cvičící aerobik a pod.) jsme v hotelu přímo u pláže. Ale to bylo na Krétě.
Nezapomeňte ochutnat originál závitky dolmades a k tomu retsinu (bílé víno aromatizované borovicovou pryskyřicí).
Mapy pro vás planetacestovani.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.