Nejste přihlášen/a.
Nevíte někdo, kdy a za jakých podmínek lze požadovat po prodejci úhradu cestovních nákladů při oprávněné reklamaci? Co je třeba potřeba doložit, jaké doklady apod.
Děkuji předem.
Něco málo je zde: business.center.cz/...
S reklamací mám nějaké výdaje - telefonáty, cestovné, dopravné atd. - to mi asi nikdo nezaplatí?
Máte zákonný nárok na úhradu prokazatelných nákladů, spojených s reklamací. V praxi však bývají tyto náklady často bagatelní, těžko prokazatelné a prodejci na jejich úhradu zpravidla dobrovolně nepřistoupí.
Může prodejce požadovat nějakou úhradu reklamačních nákladů od kupujícího?
Nikoliv, prodejce na rozdíl od kupujícího toto právo nemá, a to ani v případě neoprávněné reklamace, což bývá častým požadavkem.
no, obchodní podmínky nebo reklamační řád prodejce nebude to správné, protože drtivá většina prodejců toto neuvádí.
jediné správné bude vygůglit si občanský zákoník a najít si příslušný paragraf. je to tam celkem stručné...
nebo napsat něco konkrétnějšího. co jsi reklamoval, kde a jak reklamace proběhla a dopadla.
OZ. To je to do čeho se mi nechce. Doufal jsem že se tu najde někdo, kdo ví. Jedná se o to, že jsem už dvakrát reklamoval věc se stejnou závadou, reklamace uznána, věc opravena. Dnes jsem to tam odvezl potřetí, bohužel s jinou závadou a tím pádem oni využili zákona, a nemusí mi zatím vrátit peníze, až při čtvrté reklamaci. Tak jsem se rozhodl, že budu požadovat náhradu za dopravu. Přeci jen je to nějakých 15-20 km najetých autem. Dnes popáté, až to bude vyřízené tak pošesté. Proto chci vědět víc. Už jsem za dopravu dal víc než ta věc stála.
doplněno 22.10.10 22:56:Jedná se o jeden velký obchodní řetězec.
ale OZ to specifikuje naprosto přesně. jedná se o úhradu NUTNÝCH nákladů. v tomto případě to v praxi funguje tak, že by ti měli uhradit cenu dopravy MHD. na to ale potřebuješ lístky z MHD a ty jsi použil OA. solidní firma se s tebou domluví.
pokud to chceš jako "mstu" a chceš z nich vytlačit maximum, budou se škubat. ty budeš muset buď hodně nastudovat zákony nebo si vzít právníka. a to už je na dlouho a o jiné investici...
Samozřejmě, že to tam prodejci většinou neuvádí, protože žádné další náklady na reklamaci nejsou ochotni platit. Jakmile se začnu ohánět obchodním zákoníkem, tak musím zase počítat s výdaji na soudní řízení a to se myslím nevyplatí. Fakt je ten, že pokud to není opravdu velká firma, která s těmito náklady počítá už ve svých podmínkách, tak určitě nějaké náklady na cestovné platit nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.