Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhrada cestovních nákladů při reklamaci

Od: lui* odpovědí: 11 změna:

Nevíte někdo, kdy a za jakých podmínek lze požadovat po prodejci úhradu cestovních nákladů při oprávněné reklamaci? Co je třeba potřeba doložit, jaké doklady apod.

Děkuji předem.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

2x

Něco málo je zde: business.center.cz/...

S reklamací mám nějaké výdaje - telefonáty, cestovné, dopravné atd. - to mi asi nikdo nezaplatí?
Máte zákonný nárok na úhradu prokazatelných nákladů, spojených s reklamací. V praxi však bývají tyto náklady často bagatelní, těžko prokazatelné a prodejci na jejich úhradu zpravidla dobrovolně nepřistoupí.
Může prodejce požadovat nějakou úhradu reklamačních nákladů od kupujícího?
Nikoliv, prodejce na rozdíl od kupujícího toto právo nemá, a to ani v případě neoprávněné reklamace, což bývá častým požadavkem.

buss

Oprávněný má právo na náhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s uplatněním práva z odpovědnosti za vady.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Za podmínek uvedených v obchodních podmínkách nebo reklamačním řádu prodejce.

no, obchodní podmínky nebo reklamační řád prodejce nebude to správné, protože drtivá většina prodejců toto neuvádí.

jediné správné bude vygůglit si občanský zákoník a najít si příslušný paragraf. je to tam celkem stručné...

nebo napsat něco konkrétnějšího. co jsi reklamoval, kde a jak reklamace proběhla a dopadla.

lui*
hodnocení

OZ. To je to do čeho se mi nechce. Doufal jsem že se tu najde někdo, kdo ví. Jedná se o to, že jsem už dvakrát reklamoval věc se stejnou závadou, reklamace uznána, věc opravena. Dnes jsem to tam odvezl potřetí, bohužel s jinou závadou a tím pádem oni využili zákona, a nemusí mi zatím vrátit peníze, až při čtvrté reklamaci. Tak jsem se rozhodl, že budu požadovat náhradu za dopravu. Přeci jen je to nějakých 15-20 km najetých autem. Dnes popáté, až to bude vyřízené tak pošesté. Proto chci vědět víc. Už jsem za dopravu dal víc než ta věc stála.

doplněno 22.10.10 22:56:

Jedná se o jeden velký obchodní řetězec.

ale OZ to specifikuje naprosto přesně. jedná se o úhradu NUTNÝCH nákladů. v tomto případě to v praxi funguje tak, že by ti měli uhradit cenu dopravy MHD. na to ale potřebuješ lístky z MHD a ty jsi použil OA. solidní firma se s tebou domluví.

pokud to chceš jako "mstu" a chceš z nich vytlačit maximum, budou se škubat. ty budeš muset buď hodně nastudovat zákony nebo si vzít právníka. a to už je na dlouho a o jiné investici...

ladinpraha*

Samozřejmě, že to tam prodejci většinou neuvádí, protože žádné další náklady na reklamaci nejsou ochotni platit. Jakmile se začnu ohánět obchodním zákoníkem, tak musím zase počítat s výdaji na soudní řízení a to se myslím nevyplatí. Fakt je ten, že pokud to není opravdu velká firma, která s těmito náklady počítá už ve svých podmínkách, tak určitě nějaké náklady na cestovné platit nebude.

jen na doplnění. prodejcům by to bylo celkem fuk, protože při oprávněné reklamaci by tuto náhradu mohli dále uplatňovat na dovozci nebo výrobci výrobku. to už se ale řídí obchodním zákoníkem, či spíše smlouvami mezi těmito subjekty.

hodnocení

0x

souhlasím s @ , ale co uděláte když Vám odmítnou některou náhardu, kterou předložíte?

Půjdete k soudu?

lui*
hodnocení

Tak takhle jsem dopadl.*smich*. Myslím, že moje reakce je adekvátní. Nebo Ne? *smich*

Úhrada cestovních nákladů při reklamaci

buss
hodnocení

0x

Nutné náklady, asi neprojde, že pojedu reklamovat třeba NB taxíkem, že. Viz OZ, reklamační řád třeba klame.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]