Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchod dovršení 26. let a studium, zdravotní pojištění

Od: samaritan odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

před pár dny mi došel dopis z ČSSZ, že mi bude ukončen sirotčí důchod kvůli dovršení 26. let věku, který nastane v říjnu a za období od 22.9 do 10.10 mi ještě náleží nějaké peníze, které mi budou vyplaceny, ale nic nepíšou o nějakém potvrzování nebo prokazování studia. Respektive bylo mi řečeno, že poslední výplata důchodu náleží 09/24, tudíž jsem předpokládal, že poslední výplata nastane v srpnu za září...jak se to posílá dopředu a už nebudu řešit jestli jsem student nebo ne. Zatím status studenta mám ale jestli budu pokračovat ve studiu od září..to zatím nevím. Samozřejmě svoji povinnost nahlašovat veškeré změny do 8 dnů znám, ale jestli budou hrotit a řešit poslední výplatu důchodu, to právě nevím. Nevíte jak to je?

Pak bych se rád zeptal, jak je to s případným zdravotním pojištěním. Když dovrším 26. začátkem října, tak za mě stát zaplatí ještě zdravotní pojištění za říjen? V listopadu pokud neseženu zaměstnání a musel bych nedejbože na ÚP tak tam klidně mohu v pátek 29.11 a stát za mě zaplatí pojištění za celý listopad i když se tam příhlásím ten poslední den? Pokud ukončím zaměstnání tak se musím evidovat do 30 dnů, ale jak je to při ukončení studia jsem nikde nenašel.

Děkuji za cenné informace.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

orphar
hodnocení

0x

Poslední sirotčí důchod dostaneš v tom měsíci, kdy máš narozeniny (pokud tvoje narozeniny nevychází na víkend, ze svý zkušenosti můžu říct, že mám narozeniny řekněme 18. ledna, 18. mi běžně chodil důchod, ale letos jsem měla narozeniny o víkendu a za ten daný - poslední - měsíc - leden - mi už důchod nepřišel, poslední důchod mi přišel v prosinci).

Nevím, co myslíš tím hrocením, až ti bude 26, sociálka ti výplatu ukončí sama, dopis už ti přišel.

Co se týče poslední výplaty, záleží, kdy máš narozeniny a kdy máš výplatu. Pokud máš narozeniny třeba 7.10., ale důchod ti chodí 19., už ho nedostaneš, v době výplaty už ti bude 26 let.

Ohledně platby zdravotního za říjen se informuj u pojišťovny, to ti konkrétně neřeknu.

Pozor! - mícháš dvě věci, píšeš, že v září budeš asi ještě studovat a potom píšeš, že nevíš, jestli seženeš práci.

Pokud budeš pokračovat ve studiu po 26. narozeninách, zdravotní si platíš SÁM, pokud ti nebude odváděno v práci.

Souběh studia a evidence na ÚP nejde. Pokud teď od září budeš ještě studovat, období listopad - červen (a příp. ál, dokud neukončíš studium) si platíš zdravotní sám, nebo ti ho budou odvádět v práci.

Na ÚP se máš správně přihlásit do osmi dnů od ukončení studia (pozor! na VŠ je ukončení studia státnicemi, nikoli promocí) a coby potvrzení o nejvyšším vzdělání si nech na studijním vypsat potvrzení o vykonání státnic a po promoci - pokud budeš stále v evidenci - přineseš příp. k okopírování diplom

samaritan
hodnocení

Díky za odpověď. No celý problém je v tom, že zvažuji, jestli od září nastoupím do školy, studoval jsem teď kvůli statusu a přemýšlím, jestli to má na ty dva měsíce smysl, protože od listopadu to za mě stát platit přestane a sám si to platit nechci. Práce mi pak dává větší smysl.

No ale kdybych právě od září do té školy nenastoupil, tak by mě zajímalo, jestli by to sociálka nějak hrotila a třeba chtěla nějakou vypočítanou poměrnou část od 1.9.2024 vrátit. A nebo prostě došlo Rozhodnutí, tam je rozhodnuto, že ještě v září mi vyplatí důchod od září do 10.10 a nějaký studium už na to nemá vliv.

orphar

Jo takhle, tos vůbec nezmínil a smíchal jsi několik otázek dohromady.

Studium kvůli statusu hodnotit nebudu, to je tvoje svědomí a můj názor sem nepatří.

Na jaké formě studia jsi? Na střední je většinou potvrzení o studiu platný září - červen, na VŠ (podle mých zkušeností) září - srpen. Podívej se na svoje poslední potvzení o studiu na to, do kdy platí.

Každý rok dokládáš potvrzení o studiu, takže oni zjistí, že jsi (od září) nestudoval.

Důchod náleží nezaopatřenému dítěti, to je student do 26 let v prezenční formě studia. Ty, pokud od září nebudeš pokračovat ve studiu, již nezaopatřené dítě tedy nebudeš a od září (příp. od data, do kdy ti platí potvrzení o studiu) ti peníze nenáleží.

! Pokud ke studiu od září nenastoupíš a přesto si důchod nemáš vyplácet, budeš dopisem vyzván k tomu, abys neprávem vyplácené důchody vrátil ! Nesplníš totiž už zmínenou podmínku, tedy studium.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]