Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Danění příjmů za pronájem nebo ne?

Od: petrk odpovědí: 21 změna:
Dobrý den za pronájem pokoje 10m² mi kamarád posílá na účet každý měsíc platbu 10 000 Kč, samozřejmě bez smlouvy. Pokud si vymyslíme darovací smlouvu nebo lépe smlouvu o půjčce ( že bych mu kdysi půjčil cash a potvrzeno podpisem ) nemusím to danit? Nebo je lepší raději rovnou cash? Nejde o obcházení zákona ani nic podobného prostě bude smlouva podle které budou obě strany plnit případně bude každý měsíc 10 000 Kč vybírat a dávat mě. Pokud by někdo chtěl něco poznamenat zda se nejedná o šedou ekonomiku tak si zjistěte něco o obchodu s lidským neštěstím tzv ubytovny. Bereš minimální mzdu? Nevadí UP ti to všechno zacáluje a samozřejmě přeplatky/vrátky neexistují a se změnou zákona i nečekaná úprava smlouvy. Pokud to vám někomu bude vadit, tak prostě nezáviďte. A kdyby někdo chtěl napsat že se smlouvou bych chtěl druhou stranu okrást je hloupost byla by pouze jednorázově se splátkovým kalendářem a to pro FU. Tudíž by všechno bylo legálně a správně.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, jedná se o normální pronájem a zdanitelný příjem z pronájmu - vše ostatní je ojeb. Nezávidím, F.U. také při pokutováni závidět nebude . Zdravím!
doplněno 06.08.24 21:24: petrk - již z původního dotazu jsem tušil, do které kategorie lidí si Vás zařadit. A už to dalším psaním zde jen potvrzujete (protože prý nejste blbý, abyste platil daně). No, máte v tom jasno, dotaz byl zbytečný a radit zde ojeb stejně pravidla webu (které znáte) nedovolí.
petrk
A nebo pošlu zpět vše kamarádovi před bankomatem s poznámkou vratka on nastaví nejvyšší limit na kartu a všechno vybere. Jo cash budU luxusně danit FU, v dnešní době jsou to 2 nákupy v supermarketu tak o co jde? Případně ještě smlouva se sepsaným splátkovým kalendářem a vždy se dopíše splátka půjčky. Podpis se ověřovat nemusí takže se datum napíše třeba 1.1.2020 a pohoda. Jak byly peníze půjčeny? Předány v cashi a podpisem stvrdil převzetí. Přece nejsem blbý abych danil.
oma

Můžeš, zkus to, kamarád to nevybere a zamává ti, Nebo se to někde zasekne, a...

Jinak na bankomatu jsou kamery, takže před bankomatem by to asi nebylo dobré dělat :))

když chceš krást, tak to musíš umět, a mělo by to stát za to, ne nějakých ušmudlaných pár 1000 měsíčně

hodnocení

3x

Tudíž by všechno bylo legálně a správně...

*smich*

Ojebu stát o daně, napíšu fiktivní smlouvu, ale vše je "legální a správné".

Jak říkal nebožtík Standa: Je to tak křišťálově čisté, že to ani křišťálovější čistší bejt nemůže.

Budiž ti přáno, neradím, pravidla poradny (a bledá závist :-D) mi to nedovolují.

petrk
Nevidím nic nelegálního pouze plno závistivců třeba má partnerka ofiko bere minimální hrubou mzdu a má ode mě ( jediného majitele ) nájem 13 a UP cvaká 13 a ještě zacvaká i falešný nedoplatek protože nízké zálohy atd. Samozřejmě nikdo mimo ní trvalý pobyt v domě já mám na magistrátu a pro mě je před úřadem pouze nájemnice ne partnerka a já ji v části minimálně 10 vracím a ona mi dá 13.
Třeba: Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti...To, že tě nechytěj nebo ti to nedokážou, neznamená, že to, co děláš, je legální... Ale nechci moralizovat, jen bych se tu neoháněl těmi líbivými výrazy ;).
riva

Je zajímavé, jak někdo pokládá daňový podvod za něco v souladu se zákonem.

Standa využil insider info a je to běžné po celém světě. Kdo ty informace má, každý je využije a nikdo v tomto nebude jiný, je zbytečné si nalhávat.. Že někdo nechá u sebe bydlet kamaráda je normální a také běžné. Že mu kamarád dává peníze na elektřinu, vodu, teplo, jídlo, tak z toho má platit ještě daně? Stačí se podívat na Fialu, jak pere peníze přes kampeličku ve které má sám podíl a také neplatí daně. Je to výsměch všem!
oma

" kamarád dává peníze na elektřinu, vodu, teplo, jídlo, tak z toho má platit ještě daně "

daň se platí z příjmu

A to je technický rozdíl mezi tržbou - výdaji za rok.

Elektřina voda teplo vůbec do příjmů nemusí vstupovat, může zůstat zcela mimo, stačí, když to vyúčtuješ.

jídlo? Tak to nevím jak to myslíte to jsem se s tím ještě nesetkal u nájmu. Toho krmí a vařím mu obědy nebo jak si to mám představit?

Formálně podléhá zdanění pouze rozdíl mezi příjmem z Holého studeného nájmu, a nákladama.

nákladem při nájmu jsou zejména odpisy, Úroky z hypotéky, a pak běžné výdaje které jsou třeba opravy nebo inovace nebo rekonstrukce anebo i technické zhodnocení až do výše 80 000 (vyšší se odepisuje) A také může býti nákladem nákladový paušál na jízdné, tedy 5000 nebo 4000 (pokud ho používá i soukromě nejen k nájmu :) měsíčně. Pokud vlastní auto. takže už chápete, že většina pronajímatelů se dvěma až 10 byty v podstatě zcela legálně nemusí platit žádný daně, Protože ty náklady jsou většinou vyšší než příjem.

S rovnoměrný má odpis sama jde krásně kouzlit, že jsi uplatníte jen tolik, aby jste byl na nule

S rovnoměrný má odpis sama jde krásně kouzlit, že jsi uplatníte jen tolik, aby jste byl na nule

Dále jde kouzlit s tím, Že se můžete dostat i do mínusu odpisama aj a v podstatě si tim snížit i daň ze všech dalsich příjmů (akcie, podnikani, úroky, cokoliv) - mimo zaměstnání §6

Takže, vše to jde udělat správně a legálně a nemuset se bát, že kamarád, když pak dojde na lámání chleba a o peníze, že bude vydírat

jen
hodnocení

3x
Pronajímám několik bytů, ofiko na smlouvu, uvádím v DP a neplatim žádné daně. Holt ti jednodušší jedinci budou pořád vymýšlet nesmysly

hodnocení

3x

Sorry, že neodpovím... stejně odpověď ani nečekáte.

Ale ptám se: Kde jsou bojovníci proti trollům? @boban a spol.

moje
hodnocení

3x

"Tudíž by všechno bylo legálně a správně." Vtip roku

Ten dotaz napsal troll, deb... nebo rovnou psych... Předem dovodil, že mu bude někdo závidět. Co závidět, že okrádá kamaráda? Nebo stát? Ten je na to dost háklivý, uvaž, že spousta gangsterů byla popotahována právě za daňový únik, nejen Alcapone :)

Smlouva o půjčce ;) Nebo darovací smlouva :) Že to je přece taky musíš platit daň. Je směšná daň 15% správně nebo ne? Za mě ano, protože nebýt států, tak Kamarád ti to tam vykrade zapálí a ty neuděláš nic, nikdo ti to neuhasí, nikdo po něm nepůjde, ty zaplacený peníze ti na ulici ukradnou, prostě stát ti dává určitý servis, a chce za to směšných 15% aby se nakrmil. A všimni si, co státu děláš, když na tebe přijde a je to nad určitou částku, krácení daně, klidně na tebe vlítne komando zakuklenců a seberou tě. Je toho plný YouTube, jasně, tam už se jedná o větší sumy a neplacení DPH a různý machinace. Ale v posledních 14 dnech jsem viděl asi dvě takový akce. Stát má totiž monopol na násilí a policie v první řadě chrání stát, pak sebe, pak dlouho dlouho nic, a pak až je občan. To jen pro tvojí informaci.

Tady k tomu stačí, aby ten kamarád někde vypověděl, jak to je, někdo mu dosvědčil, že tam X let bydlel, a už se milý egoisto vezeš :)

Přitom je to tak snadný, udělat úplně legálně, náklady ale ve výsledku neplatit nic a nebo skoro nic na dani.

"tak si zjistěte něco o obchodu s lidským neštěstím tzv ubytovny" a co jako, noc za 150 - 200? Kde je nabídka, tam je poptávka. Podvod je kde? Zejména na straně těch kdo nechtějí pracovat resp pracují načerno.

ojep
hodnocení

2x

Zdravím, jedná se o daňový podvod. Až kamaráda naštveš, tak tě sám půjde udat.

Takže co chceš slyšet, že to můžeš nepřiznat?

No můžeš, ale nesmíš. Budeš se bát, že na tebe přijdou :) A myslím že tam je sazba až dva roky natvrdo :)

Zloději co jde vykrást banku se taky bude ptát, jestli to má nebo nemá udělat? Stejně si udělá co chce

Jinak finančák zatím si jenom nechával posílat příjmy z větších platforem typu booking, Abnb, uber... Ale co bude za 3 roky, kdoví - A pak ti můžou sečíst 4 roky i s úrokama :))

petrk
Ách tak, už se nemůžu dočkat vězení. Kde není soudce není ani trest. Bude to slovo proti slovu a FU toto zajímat nebude, ne bez důkazů. A pokud by mě oslovili tak na bankovních účtech bych to neměl a ani to tam nedával. Pokud ano stačí splnit roční limit ale vždy se to někde střelí. Kdyby to fungovalo jak říkáte už by seděla půlka automechaniku a řemeslníků. Jo pardón jenom vy jste křesťan,panic a abstinent.

mathew
hodnocení

2x
Když to víte tak proč se ptáte? Tady lepší odpověď než co napsal kolega nečekejte. Jinak pokud vím tak FU ještě snad nemá přístup k účtům běžných lidí takže neví, kdo si co koupil nebo komu chodí peníze. Jestli se pletu tak je nejvyšší čas zřídit si účet na Kajmanských ostrovech
Mýlíte se danovky.cz/...
petrk
Jasně akorát že banka bonzuje příjmy bokem. A když někdo běžně půjčuje kamarádovi v cashi a on to přepošle tak to už nikoho nezajímá a berou vás jako zločince hned. Samozřejmě byla by to krásná představa že FU běžné fyzické osoby nekontroluje ale moc dobře víte jak to je. Nebo si myslíte že švarc dělníky co mají hpp ale zvládnou si měsíčně vydělávat 50 nekontrolují? Samozřejmě hpp minimální mzda.
petrk
Už bylo i pár takových " Dárců na ulici " co dealovali a dali si to na účty nebo nebyli nikde ofiko vedení ale měli pronájem za 20 měsíčně a fajn auta. Oni byli a budou. Bez vás nebo s vámi a ne sebevětší prevence to nezachrání, bohatí lidé si to berou přímo z lékárny a bez receptu, pouze za mastný příspěvek do kasičky.
mathew
No, ale pořád musí úředník banku o přístup požádat. Takže pokud se dotyčný jinak nechová podezřele a nikdo ho nenahlásí tak může být nejspíš v klidu. Až se tam úředník dostane bez žádosti v bance tak to bude horší.

lexa
hodnocení

2x
A to se chlubíte, stěžujete...nebo jak to mám chápat?
Podle vás je jediná správná odpověď nedanit, tak proč se ptáte, když nechcete poradit?

hodnocení

0x
Není žalobce, není soudce. Kamarád fakturu ani smlouvu nepotřebuje, co je na tom nelegální? Soud by musel mít na každého člověka soudní příkaz, aby viděl do účtu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]