Nejste přihlášen/a.
Já teda zařizuju dovolenou spíš first minute, typicky v únoru, kdy se začínají prodávat jízdenky (prodávají se 180 dnů předem a jsou asi za třetinu ceny), podle jízdenek pak zařizuju ubytování. Takže mám spíš zkušenosti opačné.
V roce 21 jsem skoro last minute zařizoval chorvatsko, to byla pracovní cesta právě někdy v půlce září a že se to na beton bude konat se vědělo 14 dnů předem. Byl to takový fofr (ubytování, letenky, pojištění, nějaké ty papíry), že jsem nakonec letěl sám, rodině jsem to vynahradil další rok. No jo, ale to bylo po kovidu, takže všechno bylo docela levné i ty letenky za 6666 korun (ovšem čech, kterého jsem tam potkal říkal, že je měl za 8800, asi protože to zařizoval ještě později). No ale to nebylo klasické last minute.
Rodičům se před léty podařilo chytnout zájezd do Itálie na východní břeh (kdesi kolem Gargána) za nějaké 3 tisíce na osobu se vším všudy (v té době se jen za autobus platilo cestovce 3500), taky nějak na poslední chvíli. No ale od té doby chtěji radši dovolenou, kde si vaříme sami podle své chuti a ne nějaké hotelové hnusy.
Letos jsem skončil na 17,5 tisících na člověka za ubytování a dopravu (ubytování v apartmánu, kde jsme si sami vařili, prali atd., doprava kombinace vlak a autobus, tam dost právě udělal ten first minute). A to bylo na 4 neděle. Pak ještě asi jednou tolik na výdaje na místě. Ono přecejenom ta eura utíkají daleko rychlejc než české koruny, i když jsou tam ceny podobné jako u nás.
Taky jsem na tom nikdy nebyli nijak dobře jako rodina. Jo kdysi jsme byli v NDR (jako opravdu malé děti, pamatuju, že na to rodiče dost šetřili), ale po revoluci tak maximálně v Jeseníkách nebo někde pod širákem. Právě až někdy kolem roku 2000 přišly odbory s nějakou podporou u spřátelené cestovky (bývalá CK ČSD ale už soukromá), kdy tahle cestovka zařídila vše potřebné (v roce 2000 se jízdenky zařizovaly tak, že se faxovalo, dostali jsme právě i nějaké faxy) a my skoro nic neplatili, respektive něco málo, vše ostatní zaplatili odbory. Další roky se ten příspěvek snižoval, náročnost jeho získání se zvyšovala, tak po nějaké době myslím táta řekl, já tady budu šaškovat, aby mi možná přidali 3 tisíce na dovolenou... Oni to stejně pak zrušili, ale na stejné místo jezdíme dodnes, za své a poslední roky na vlastní pěst, protože cestovky tam už turisty nevozí (tak jsme se před léty zase vrátili do vlaku, naštěstí jsou ty internetové prodeje jízdenek; ani se neptejte, co si vyslechnete, když na mezinárodní osobní pokladně na pražském hlaváku vyslovíte Itálie nebo Řím (Scalea jsem se ani už neodvážil vyslovit), vyprávěl kolega podobné zkušenosti s Francií (Nice), tak nevím, na co tam ty pokladny jsou).
Last minute je otázkou příležitosti, je to pro flexibilní lidi, co opravdu se dokážou do druhého dne (nebo třeba do týdne) sebrat a letět. Ne pro nás, co máme všechno radši zařízené včas a v klidu.
> Když t[eď] koukám tak vidím třeba last minute Ibiza 15 tisíc, a nebo Řecko 16 tisíc ale s odletem zítra.
Ceny přes prázdniny jsou mnohem vyšší. Ceny pro záříjové pobyty jsou mnohem levnější.
> když by jsme chtěli od 17. do 22. ale jejich termín by byl 19.-24. tak zda by se to dalo nějak poupravit?
Ne, prodávají se konkrétní dovolenkové turnusy. Buď se do toho dne neprodala nebo je někdo nedávno odřekl. Raději než za nezaplněné místo nevydělat žádné peníze, tak ho cestovka nabídne za méně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.