Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze vyplatit alimenty zpětně?

Od: alex83* odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, chěla bych se zeptat.. jestli máte někdo zkušenosti s vyplácením alimentů zpětně?
abych přiblížila situaci.. Bratr má jiného otce než já. Jeho otec se o něj nikdy nestaral.. Alimenty platil jen občas a míň než musel.

Maminka bohužel se svou dobrosrdečnou a nebojovnou povahou s tím nic nedělala.
Teď je bratrovi už 29 let. Může si i v tomto věku zažádat od svého otce k proplacení peněz, které mu když musel dával buď málo, nebo vůbec? Poradte.

Předem moc děkuji za odpovědi.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

roboot*
hodnocení

0x

Ano tuším až tři roky zpětně u zletilých dětí. U nezletilých více. Stačí to úvest do žádosti. V 29 letech má ovšem smůlu. Ehmmmm neměl by se o sebe už postarat sám?

myse*
hodnocení

0x

Bohužel na to je pozdě.

Měla žádat matka - u dětí 3 roky zpátky, u zletilých potomků se zpětně žádat nedá.

a už vůbec ne téměř ve 30 letech - to už výživné nepotřebuje...

roboot*

Opět chyba , zletilé ale studující dítě má nárok 3 roky zpětně, musí si ale o to zažádat už samo.

zafir

Cyba! Zletilec má nárok pouze ode dne podání.

roboot*

Hmmm já si žádala coby zletilá zpětně a přiznáno bez problémů maximum tedy 3 roky zpět, zajímavé. Takže asi u mě udělali vyjímku. Tu radí samí chytří že?

jirbar*

Žádní chytří, ale buď blbý (studium v Plzni) nebo zkompovaný soud. Pro zletilé zásadně ode dne podání návrhu.Pochopitelně že tomu zletilému bylo již více než 21 let. Mezi 18. a 21. rokem věku může dojít ke kolizi, kdy výživné (to 3 roky zpětně) spadalo do doby nezletilosti a soud by to asi nějak řešil.

alex83*
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za odpovědi.. Už jsem někde četla že lze vyplatit pouze 3 roky zpětně.. ale teď nedávno jsem zjistila, že jeden člověk v mém okolí vysoudil alimenty a bylo mu také kolem 28 let. Pro jednu reakci na mou otázku: Samozřejmě že se o sebe člověk v tomto věku postará sám.. Spíš šlo o princip. a mé nepochopení, jak někdo může mít dítě a může o něho projevovat nulový zájem ve všech směrech. A mělo by to být poučení pro všechny nekonfliktní ženy, ať si za alimenty stojí, protože to nejsou žádné ohromné částky, kvůli kterým by se měly cítit nějak vinné atd..

Přeju Vám všem hezký den a děkuju téhle poradně že existuje :)

jirbar*

Musely by se znát všechny okolnosti případu. Ano ve věku 28 let by se měl člověk již postarat sám o sebe a tedy spíš žádné alimenty nepřiznat.

Jenže a ještě jednou jenže. Vyživovací povinnost není omezena žádným věkem. Pokud by se např. jednalo o dítě plně invalidní, neschopné se samo živit, pak věřím, že by i soud nad rámec zákona přiznal výživné i 3 roky zpětně.

Jednoduše by to odůvodnil, že nepřiznání takového výživného, by bylo v rozporu s dobrými mravy.

zafir

Žádat tři roky zpětně je podpásovka :) velice dobrá vizitka pro vás, chytrá slečno. Ehmm, spíše vyčůraná...

advokatkabrno*
hodnocení

0x

Výživné lze žádat na zletilé i nezletilé děti až 3 roky zpětně. Návrh podává zletilé dítě samo a není omezeno věkem, ale schopností se samo živit.

S pozdravem

JUDr. Lucie Štursová

www.advokati-bolzanova33.cz

jirbar*

No když to píší odborníci lze tomu i dosti často věřit. Jen by mně zajímalo, od kdy je ta novelizace v případě zletilých dětí.

Aby to nebylo jak říkal brácha, že na krystalku chytal Ameriku. Chytal, chytal ale nechytnul.

Takže třeba žádat jde, o tom není pochyb. (proč nežádat 10 let zpětně) Otázka je zda to dostane

doplněno 28.10.10 17:01:

Toto říká zákon o rodině

§ 98

(1) Právo na výživné se nepromlčuje. Lze je však přiznat jen ode dne
zahájení soudního řízení; u výživného pro děti i za dobu nejdéle tří
let zpět od tohoto dne.

Ano pro neletilé dítě podává návrh matka dítěte a žádá o výživné pro své dítě.

V případě zletilosti podává návrh sám zletilý. Ten ale přece nepodává nárh na zvýšení výřivného pro své dítě (pokud by bylo), ale pro sebe a ze znění zákona lze výživné zpětně požadovat pouze pro děti.

A teď "babo" raď.

advokatkabrno*

Změna nastala novelou zákona o rodině tímto zákonem 259/2008 Sb.

Český právní řád pod pojmem dítě rozumí zletilé i nezletilé

JUDr. Lucie Štursová

jirbar*

Dobře to by mně ještě zajímalo kdy se podle čekého právního řádu ztrácí statut dítěte. Jedině snad okamžkem, kdy zletilá osoba je schopna se sama živit.

advokatkabrno*

Nikdy. Např. v rámci dědického řízení může být dítěti třeba 60 let. Pro účely výživného ve vztahu k rodičům ztrácí nárok na výživné dítě, které je schopno se samo živit, ale status dítěte ve vztahu rodičům neztratí nikdy.

JUDr. Lucie Štursová

jirbar*

Jistě tomu rozumím ve vztahu k rodičům. Měl jsem na mysli ve vztahu sám k sobě, když zletilý musí již podat návrh na přiznání výživného sám, ale zpětně ho lze požadovat pouze pro dítě, takže musí být sám k sobě dítětem, aby byl úspěšný.

roboot*
hodnocení

0x

Co je vychcaného na tom, když otec celý život neplatil a nezajímal se, že je zažádáno o to vše zpět? Ha idiote a ještě když se chodí do školy...

ass

Asi k tomu měl důvod. třeba mu stačil první pohled v porodnici. a nebo ví, že stejně nejsi jeho. to tě nenapadlo?

jirbar*

Ono je to malinkou jinak. Někdy se to ví zcela jistě, ale po půl roce s tím již nikdo nic neudělá. Zákonodárce tvrdí, že je v zájmu dítěte, aby mělo alespoň nějakého "otce". To volně přeloženo znamená, že není v zájmu státu, aby toto dítě pomáhal živit, v zájmu státu je, aby platil někdo jiný na "kukaččí" dítě.

roboot*

ass ty jsi opravdu debil *smich* to bys musel znát mýho fotra

roboot*
hodnocení

0x

Nu jak tak koukám,tak se tu vylíhli debilové co se zastávají chudinek neplatích otců. jak oni k tomu přijdou, že jim to napaří zpětně *plac* Pak nemají tolik na to aby to projeli v automatu a prochlastali. Děcko ať klidně nemá nic. Ušukat si ho, to jo. Vy co se jich tu zastávate, patříte rovněž mezi ty neplatící hajzly, které by měli okamžitě zavírat. Nebo odstřelit at má děcko sirotčí, co s nimi...

ass

No tak v první řadě je debil především ten, kdo zjistí až po třech letech, že na něj otec neplatí.

Nebo jinak. Debil je především ten, kdo začne problém řešit až po třech letech.

roboot*

Debil jsi ty, nebot dítě samo si může žádat až od 18. ne že čeká 3 roky!

as*

Nechci se hádat ale trvám na tom, že debil jsi ty. Podle tvého jsi do osmnácti neexistovala? Jedině tvá matka ví, kdo je tvůj pravý biologický otec a z tohoto důvodu nechtěla toho papírového obtěžovat. Tak už to konečně pochop.

roboot*

A já se hádat budu, že debil jsi ty! Můj otec mě nikdy nezapíral, ale když se flákal, hold mu to nebylo z čeho brát. Neměj péči chytráku, v base byl taky a hovno platný ale po 18 už jsem musela lítat já. Koukám, že jsi tak super chytrý, že znáš můj život líp než já, wau takový jsou nejlepší, chytrolíni.

jirbar*

Zdá se, že otec taky moc inteligence nepobral a ke vší smůle bylo to dědičné.

roboot*

wau jirbar ted si to rozsekal *smich*

knopka*

Ušukat si ho musel s někým ;).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]