Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se cestovat i bez znalosti jazyků?

Od: yx odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

dotaz je jasný, troufly/i byste si cestovat na vlastní pěst bez znalosti jazyka? Cestovky mají dovolené mnohdy předražené a když bych vyrazil sám vyšlo by to levněji někde po Evropě. Bez cestovky jsou náklady mnohem menší, docela bych si troufl, ale jazyky bohužel nevládnu a jsem zdechlý se naučit aspoň tu angličtinu, jelikož jsem se ji vůbec nedokázal naučit a jazyky mi hlava vůbec nepobírá. Něco málo umím, ale je to bída.

Děkuji za názory

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Záleží, co si představujete pod pojmem cestovat. V Polsku i na Slovensku se domluvíte česky. Můžete i jinam a překládat si mobilem, ale ne každý bude mít trpělivost se s vámi zdržovat. Takže cestovat můžete, ale často budete tak trochu na obtíž.

hodnocení

4x

Dá se. Ale chcete to hodně odvahy, drzosti a pevných nervů.

Už je to hodně dávno, rozhodl jsem se navštívit Krétu. Sice to bylo s cestovkou, ale v celém hotelu jsme byli jen 2 češi. Kdybych tehdy na výletě do soutěsky "Samaria" (kam mě poslali jako jediného Čecha s německou výpravou) náhodou nenarazil na český manželský pár, neměl bych šanci se dozvědět, že mám být v 17 hodin před jakousi hospodou v přístavu na dolním lonci soutěsky, odkud odplouvala ten den poslední loď. Asi bych tam bloudil dodnes *smich*.

Myslel jsem že se v obchodě se suvenýry domluvím rusky (ruštinu jsem měl na základce povinnou). Mno... nakonec jsem se rukama - nohama domluvil, ale ztratil jsem iluze, že umím rusky :(.

Radši jsem si pořídil přítelkyni, která umí velmi slušně anglicky a o něco méně slušně německy. Takže jazykovou bariéru už neřeším *frajer*. Jen doufám, že mě tam někdy někde "nezapomene" *zmateny*

smode2
hodnocení

2x
Lze vždy. Pro nejhorší případy existují slovníky nebo elektronické překladatele. A nebo to můžete dělat jako u nás někteří anglicky či německy mluvící návštěvníci: normálně na všechny mluvit česky a strašně se při tom divit, že neumějí česky :)
A když dotyční české větě neporozumí, tak ji zopakovat pomalu důrazně a nahlas ještě jednou. :-D

hodnocení

2x

Pri troche snahy na oboch stranach veci vyriesite cez mobil a strojovym prekladom.

Anglictina nie vsade funguje, napr v severnom Taliansku funguju prevazne na mixe nemcina / taliancina a sice mi na mail odpisali perfektne po anglicky, ale v hoteli sme potom nejako fungovali na zakladnych nemeckych slovickach.

Madarsko je tiez specificke, mladi sice anglicky vedia, ale starsi nic alebo nemecky.

Vo vnutrozemi Grecka od nuly (vedia len grecky) po moznost vyberu nemcina / francuzstina / anglictina a viac ako s vekom to suvisi s tym, ci bol kuzelny dedusko kedysi makat v zahranici.

2024
hodnocení

1x

Ano, dá.

Při troše snahy se "nějak" domluvíte vždy. Ale ano, ta snaha musí být na obou stranách.

nox®
hodnocení

1x

Dá úplně v pohodě. Těch pár potřebných slov, vět, frází, se dá naučit snadno, se kterými se domluvíte, zbytek "rukama, nohama". Také nijak zvlášť neumím a bez problémů cestujeme i mimo Evropu. Chce to trošku odvahy, ale vždycky to nějak dopadne. Navíc můžete využívat třeba online překladač. V EU bez problému, mimo EU si koupit simku na data.

asd1
Mimo EU je i Schweiz, na to bacha data se můžou dost prodrazit, i v příhraniční...

asd1
hodnocení

1x
Da se, ale je dobrý naučit se aspoň pár základních frází...
Vyraz jako Nick Carter s příručkou "XY snadno a rychle" a během cesty se naučíš:-D

ggekko
hodnocení

0x

Ty už nechceš být hercem v Hollywoodu?

el
hodnocení

0x
Hele dá se, ale záleží kde. Někde nebudou mít lidí žádnou motivaci se s tebou nějako dorozumět
když uvidí že ty jsi neměl motivaci se naučit pár jejich slov či neumíš základní angličtinu.
Já jsem se třeba taky nikdy nebavil s Rusem jeho řeči i když částečně rozumím.
Je dobré se naučit nějaké minimum.
Potřeboval jsem jednou španělštinu, naučil jsem se cca 200 slov a číslovky, úplně základní fráze a koupil si malý kapesní slovník na cestu (dnes asi není potřeba - mobil s datovým připojením)
Na netu určitě najdete základní výpis nějakých slovíček pro cestování.
200 slov bylo málo, lepší 500-1000 (za týden se to naučíš)

ota
hodnocení

0x

Vyhledej si: turista sváťa

Mluví na Afghánce česky :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]