Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití postřiku sousedem

Od: gremlin odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, mám nové sousedy, kteří si staví dům. Udělali si plot vedle mého. Tím tam vznikl prostor. Když jsem se ptal, jak to chějí řešit, tak postřikem. Což jsem odmítl s tím, že trávu sekám na krmení králíkům a nechci tam mít žádné jedy.

Samozřejmě trávu celý rok nikdo nesekal a ted jsem zjistil, že to něčím postříkali. Takže mám podél plotu na svém pozemku "spálený" pás. Taky jsem tam našel mrtvého špačku.

Tak by mne zajímalo, zda tohle někdo řešil. Mám soused právo používat postřik, který zasáhne i můj pozemek?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

1x
No to fakt nema. Soused mi tohle udelal taky, stacilo mu slusne rict, ze to bylo naposled a priste bude mit velky problem. Na to jsem ovsem musel delegovat rodinneho prislusnika, protoze sam bych rval. Tak na ne proste nabehni. Pokud tim krmis zvirata nebo tam neco pestujes, pohrozil bych jim, ze jeste jednou a budou platit i vykopani a nahrazeni zeminy.
gremlin
hodnocení

Díky za odpověď.

hodnocení

1x
Noooo a to je právě to proč by se postřiky neměli prodávat široké veřejnosti, protože profi uživatel ví, že nesmí zasáhnout necilove organismy ani přímo ani nepřímo - úlet, odpar postřiku...také dále ví že existují třeba ochranné pásma, a vlastně nelze většinu postřiků stříkat až k hranici pozemku, některé se nedají ani použít pokud je tam ochranné pásmo vod...jo jo ale zemědělec to je ten největší hajlz jen zaprahne postrikovac, za to zahradkar může vše a bohužel na něj skoro nikdo nemůže...nabehnout na něj, že takhle prostě ne a když to nepomůže podat podnět na UKZUZ...za tohle podnikatel hrozí statisicove pokuty. Běžný občan to má povinnost dodržet také ale tím že nemá osvědčení pro nakládání s POR tak to nikdo nevidí co koupil...bohužel.
gremlin
hodnocení

Supr. Díky moc za ten tip na UKZUZ. Snad si dají říct.

Abych to upřesnil, tak oni asi nestříkali jen ten prostor mezi ploty. Ale i část zahrady. Asi se jim to nechtělo sekat.. Tráva co tam zůstala je jako sežehlá.

km

rozumím vám, nejsem zastáncem jakýchkoliv postřiků, jen chci podotknout, že zemědělci tím stříkají kilometry čtvereční, často a zcela nesprávně to nedělejí při bezvětří, takže nejenom že to lítá všede kolem, ale ještě to v tom množství ničí spodní vodu v širokém okolí

dále se glyfosáty používají kolem silnic a tratí, v lesích a dokonce je používá i povodí – byl jsem svědkem, jak zaměstatnanci povodí pravidelně stříkají zeleň na jezech, v podstatě tedy přímo ve vodním toku

hodnocení

0x
Hele, jestli má právo nebo ne,z právního hlediska státu nevím.
V každém případě se ozvi a hodně nepříjemně. Jakmile uvidí, že máš strach se ozvat, budou se k tobě tak chovat nadále.
gremlin
hodnocení

Díky. Jasně. Jenže tam zatím nebydlí. A nevím, kde přesně mají bydliště ted.

asd1
hodnocení

0x
Zničil ti trávník = náhrada škody. Když se bude cukat, tak pro úspěch je třeba jeho zavinění prokázat.
Co svůj plot zbourat?
Máte tam prima vztahy, normálním sousedům stačí plot jeden a ne každý svůj...
gremlin
hodnocení

Tak oni původně chtěli můj plot zbourat. Chtěli k tomu udělat schůzku. Ještě před tím kolem mého plotu vrtali a zjistili, že by s tím bylo moc práce, protože jámy ke sloupkům jsem kopal sám a je to poctivě udělané. Tak řekli, že ho bourat nebudou, ale že si stejně udělají svůj...

Když ten svůj plot dělali, tak mi chodili po zahradě aniž by mi to dopředu řekli. Tak jsem tam za nimi byl a říkal at si to kliděn udělají, ale že mi to ze slušnosti mohli říct.. říkal jsem, že mi je jedno, když tam bude něco prorůstat hlavně, at tam nic nestříkají..

Takže myslím, že jsem se celkem snažil :)

A ten svůj plot jsem dělal někdy před peti lety a vypadá myslím dobře.

gemlin

prostě máš smůlu na sousedy(píčusové)

Jeslti vysází i živý plot, tak to bude prospěšný pro obě strany(soukromí a aspon trošku odhlučnění), ale jestli udělali jen "svůj " plot co nezajistí soukromí, tak je to fakt jen vysírání

koumeles
hodnocení

0x

Ale ale, zrovna kolem plotu sekáš králíkům, nemůžeš sekat metr od plotu? Já nevím co s trávou a musím kupovat ovce aby to stačili sekat

Tak si Plot od delej, tyčky tam buď nech nebo je taky od delej a máš vyřešeno, budeš mít víc trávy a bez komplikací..

Plotové tyčky by se mi hodily, nechceš mi dát za odvoz?

Mám soused právo používat postřik

Na právo zapomeň, leda že chceš nechat vydělat právníkům, chceš se soudit, a máš nějaké důkazy, a konkrétní způsobenou škodu. Jeden postřik není žádná škoda a navíc ani to nedokážeš. U soudu vysoudíš leda tak aby se zdrželi, zaplatíš 20.000 a rozhádáš si sousedy :)

Pravda, na soud to asi není, protože škoda je bagatelní. Nutno zatlačit na souseda, řekl bych mu, že jsem ho slušně požádal, ale se.re na mě, tak jestli se to bude opakovat, budu muset vymyslet nějakou odvetu.

km
hodnocení

0x

"Mám soused právo používat postřik, který zasáhne i můj pozemek?" Jednoznačně ne. Vy se ale musíte starat o to, aby na všem pozemku neroslo nepřiměřené bejlí.

To tam jako máte plot a hned vedle něho zase druhý plot? To je trochu divné, ne?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]