Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otec psychicky ničí rodinu, hlavně mámu

Od: id odpovědí: 17 změna:
Dobrý den,
Netušila jsem, že někde někdy něco takového budu muset psát, vždycky jsem si totiž říkala, jak super rodinu mám a jak jsem vděčná, že jsme všichni pohromadě... Nebo tedy toto jsem si myslela aspoň v dětství, kdy vztah s mým otcem byl vlastně perfektní - obdivovala jsem ho, byl to můj nej kámoš.
Ale jak už to tak bývá, člověk roste a jde do puberty a docházejí mu věci, které by mu jindy nedošly. Když jsem byla více a více v pubertě, táta se vlastně celkem distancoval,mluvili jsme spolu, ale nebylo to jako v dětství, jako takoví známí bych to spíše popsala, v té době jsem se více zblizila s mámou, se kterou mám důvěřivý vztah do teď.
Teď k těm problémům - vlastně až nedávno (je mi 19) mi došlo, že je táta poměrně sebestředný manipulant a cholerik. Většinou věci hází na druhé, a když je něco jeho vina,tak je naštvaný. Když jsem ve svých 16 chtěla skončit se sportem, který mě nebavil, tak se klasicky naštval a nemluvil se mnou týden (ten sport jsem dělala od 8, od 12 spíše kvůli němu a strachu z něj), no co mám říkat...trauma z toho týdne mám dodnes :Ddd. Pak bylo dalších menších věci, třeba ve čtrnácti, že jsem nějak nabrala, že jsem blbá... (Samozřejmě tam byly i dobré věci, to neříkám, že by to byl tyran)
Ale nejhorší je to s mámou. Má spoustu práce, uklízí, vaří, je skvělá jak to zvládá. Táta skoro nepomáhá a ještě na ni bývá někdy hnusný.
Dneska se mi svěřila k pár věcem - třeba i těm z oblasti sexu (tak nejsem dítě, že :D )- on ji totiž, když se jí nechce, psychicky vydírá, prostě manipuluje. Musí být po jeho, jinak je to špatně.
Máma se vlastně zmínila, že je i možnost, že se rozvedou a že by pak žádného chlapa už nikdy nechtěla, což naprosto chápu, mít doma někoho takového...
Popravdě táta je z těch lidí, kteří by potřebovali terapie, ale nechtějí... Asi ztráta času, či co. Jenže je to s ním čím dál horší, jak je starší, tak je víc a víc, jako jeho otec (děda, který nežije), který byl také sebestředný cholerik.
Vlastně mě i zraňuje ten fakt, že táta není ten, za kterého ho ta malá holčička ve mě má, ale někdo úplně jiný a nějak nevím, jak se s tím vyrovnat. Nejradši bych ho už neviděla, ale pak si zase vzpomenu na ty hezké chvíle... Ach, je to složité.
Blbé také je, že když máma s ním zkouší něco řešit, tak se rozbrečí - a on má navrh. Já už tátu párkrát seřvala nazpátky, nebrecela jsem, ale příjemné mi to nebylo... Bylo to ve chvílích, kdy se choval jako malé děcko, kterému seberte lízátko.
Máma je z toho celá vyčerpaná, myslím, že má depresi, zase začala kouřit (x-let to nedělala), přibrala... Prostě trochu i syndrom vyhoření... Mně to taky nedělá dobře, ale toto není o mně, chci jen poskytnout můj pohled na něj.
A co mě zajímá? Nejenom vaše rady jak se vypořádat s touto situací, případně i vaše zkušenosti, či názor na věc jako takovou.
Děkuji moc za odpovědi a prosím, buďte milí ke svému okolí <3.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Zdravím. Chápu, že jste zklamaná, rozčarovaná a že Vás tato situace trápí. Jaké manželství mají Vaši rodiče, asi neovlivníte. Záleží jen na nich dvou zda spolu budou nebo nebudou. V tomto si musí udělat jasno mezi sebou jen táta s mámou. Třeba mamka najde dost sil na to, aby se rozhodla, zda chce s tátou dále žít nebo ne a podnikla v tom patřičné kroky. Vy máte oba rodiče a hodně záleží i na Vás jaký vztah s nimi máte a budete mít. Někdy si děti s rodiči přestanou rozumět a třeba se i přestanou vídat a stýkat.To už je na každém člověku jak je schopen se s takovouto věcí vypořádat. Vy si hlavně zařiďte svůj život tak, abyste byla šťastná a spokojená.

ltz
hodnocení

2x
Těžko posoudit, proč se podle vas táta změnil, když jinak býval skvělý rodič a kamarád. Možná nějaké zklamání, neshody v manželství. Lidi se mění, přestanou si rozumět, to bývá dost častý problém. Možná i máma vás až prilis ovlivňuje svými nazory. Když táta v domácnosti nepomáhá, musíte tedy vy, to je u dcery 19 let normální. Rodiče si to musí vyřešit sami a vy zkuste mít ráda i tátu. Prostě se mezi nimi něco děje a určitě vás oba dva potřebují.

hodnocení

2x
Já tam zase vidím spoustu pozitiv , u otce.
1)byl naštvaný,když jsi sekla.se sportem -takže o tebe má zájem a chce abys něco uměla
2)chce sex s tvou matkou-mnoho mužů to po 20ti letech soužití nebaví a mají svou milenku manželka je už ani vůbec nevzrušuje, co by za to spousta manželek dalo...a jestli ji to nebolí, tak prostě musí vyhovět, to musela vědět když šla do manželství...lepší než aby přitáh syfáč od štětky
3)seřvala jsi tátu jak píšeš a on tě za to nezfackoval, já zažil takovýho, co fackoval dceru(mou přítelkyni) i svou manželku za úplný prkotiny, natož aby ho servaly
4)cholerik a hází věci na druhé -nerikam, že si máš vzít příklad. Ale něco od něj můžeš pochytit, nenechá si asi jen tak něco líbit a to se do života hodí. Lepší než nějakej balík, co si z něj někdo dělá fackovaciho panáka
5)když píšeš, že matka přibrala a on jí za to nějak nebuzeruje, taky je to "kvalita"
Ale chyby má určitě taky to je jasný. Co táta? Chlastá? Hulí jednu za druhou? Hraje automaty? Utrácí za kurvy? Asi ne viď ;)
Spíš mně přijde že dneska každej čeká ideál...takže rozchody, nové vztahy, zase rozchody, zase nové vztahy a tak dál dokola a dokola...

om
hodnocení

1x

"on ji totiž, když se jí nechce, psychicky vydírá, prostě manipuluje. Musí být po jeho, jinak je to špatně.
Máma se vlastně zmínila, že je i možnost, že se rozvedou a že by pak žádného chlapa už nikdy nechtěla"

Holčičky, najděte si výrok Richarda chlada o ženách, který si jeho žena ze srandy chtěla nechat vytetovat.

Tak ono se mamince nechce :) Doprčic, tvoje maminka je ...

Svět jde do PR...

kdosi

Že si miliardář kecá co chce a ženská mu za prachy podrží, protože si jinak koupí povolnější, není pro většinu rodin nijak významné *zed*

Musí se ženě každý den nutně chtít? To je ta správná životní cesta? Být pokaždé po vůli člověku, který se chvíli předtím nechoval úplně vhodně? Není to můj případ, ale dokážu si představit,že žena prostě nemá pokaždé chuť se pomilovat s chlapem, kdykoliv si vzpomene, když se většinu času k ní chová jako de*il...
nadace

By pak Žádného chlapa už nikdy nechtěla = frigida.

To asi není o tom že se jí některý den nechce ale že se jí nechce stále :)

Miliardář? Někde říkal že má sotva dvě to asi není až tak miliardář

runner2
hodnocení

1x

Myslim, ze je normalni ze clovek ktery dospeje najednou vidi chyby svych rodicu, ktere jako dite nevidel. To co pises mi ale neprijde ze je duvodem k tomu aby jsi ty osobne tatu odstrihla. Spise by mozna pomohlo (tobe i jemu) aby jsi se naucila mu v klidu rikat pravdu do oci. Ne za ucelem hadek a vycitek ale aby si uvedomil jak jeho chovani k mame vnimas a treba casem i pochopil a aby znal tvuj nazor. Co se mamky tyce, ta by si to mela vyresit sama. Vyslechni ji, sdel ji svuj nazor ale do niceho bych ji neponoukal at je to jeji rozhodnuti. Jina situace by byla pokud by otec byl alkoholik a tloukl vas ale o tom nic nepises.

plavest
hodnocení

0x

Víš,proč se máma nechce rozvést? Kvůli dětem, nebo kvůli tobě,pokud jseš sama. Tak pokud mammu podpoříš, tak se rozvede. Rozvodem život nekončí, ale otevřou se jiné dveře. Máma je ještě mladá, aby zbytek života trávila s cholerikem a obětovala se mu. Poslední dobou přibývá právě těchto šedých rozvodů. Žijeme déle a můžeme i staří žít pěkný život.

om

Anebo protože je na něm ekonomicky závislá? 19 let nejsou děti, ani formálně ani prakticky

hodnocení

0x

Najdi si na to nějaká pozitiva:

1) Měla jsi s otcem hezký vztah alespoň v dětství.

2) Maminka uvažuje o rozvodu a chce dělat něco s tím, jak ji ničí - to každá nezvládne.

Jak by ses mohla vypořádat se situací? Dodej mamince odvahu na ten rozvod. Dej jí najevo, že Ti to vadit nebude, naopak. Pak se jí snaž dát dohromady - pomalu ukazovat nějaké koníčky, odpočinek, jestli má depresi, tak to těžko vyřešíš, ale to je až další krok.

Trauma z týdne poté, co jsi skončila se sportem znamená co? Zamysli se, jak jsi tím zůstala poznamenaná ty a na to si dej bacha. Budeš schopná si najít partnera? Zůstala jsi nijak poznamenaná?

pohanka

Dodej mamince odvahu na ten rozvod.

V žádném případě! Moje mami se mi od 12 let svěřovala, jak se otec špatně chová. Tudíž když na něj neustále posazovala a že se rozvede, stála jsem při ní. (Pohled na otce byl u mě prostě kritický, co se zaseje do dětské duše.)

Když onemocněla rakovinou, tak mi řekla, že rozvodu lituje. Kdybych při ní tenkrát nestála (jejich věk při rozvodu 50+53), tak by se nikdy nerozváděla.

Hodila to na mě, svoje rozhodnutí. A nebylo mi to vůbec příjemné.

Rodiče musí hledat sami řešení, přiklánět se k jedné straně je špatně.

Tak záleží na konkrétní situaci, každého je jiná. Souhlasím s názorem @plavest , něktré ženy se snaží zachovat rodinu kvůli dětem a pak mohou skončit naprosto zničené včetně dětí (má zkušenost), což si asi myslí tazatelka. Vypadá to, že si tazatelka udělala názor sama, nikdo jí ho od dětství nevštěpoval. Může potom litovat, ale zase člověk neví, jak by to bylo kdyby... I když se matka dítěte zeptá na rozvod a dítě souhlasí, rozvod je pořád rozhodnutí té ženy, ne dítěte. Sice chápu Vaše pocity, že si myslíte, že na Vás hodila rozhodnutí, ale objektivně - ve Vás jen ujistila, zda by Vám to nevadilo, bylo to její rozhodnutí.

smode2
hodnocení

0x
Vy s tím naděláte. Taky jsem odstřihl rodiče a bylo to to nejlepší co jsem mohl udělat. Tak jej odstřihněte taky a máte klid. O paní mamince ani nemluvím - pokud se nechá dobrovolně týrat - její chyba. Buď to dořešte, nebo si pořád nestěžujte když to vlastně vyřešit nechcete.

ilok
hodnocení

0x

Nejspíše se jedná u otce o narcisní poruchu osobnosti, nebo jen narcisní rysy. Máme to v rodině, tak vím o čem píšu. Časem se to jen zhoršuje a je to tzv. čisté zlo. Doporučuji youtube kanál např. Poznej svého psychopata. Převážně o narcismu. Myslíš že tam otce nejspíše poznáte...

gekko

Ten kanál se nejmenuje poznej psychopata ale Jan Dvořák :)

No, pan doktor koukolik kdysi řekl, že neúspěšný psychopati jsou ve vězení a úspěšný psychopati jsou na vysokých postech. On jim tuším říká deprivanti. Slovo psychopat má negativní konotace.

Ve skutečnosti ten šedý průměr jsou ti nepsychopati = Průměrňákovi, slaboši, strašpytlové etc.:) Pokud si to tedy dobře pamatuji

ilok

Jj, se vším souhlas, pana Dvořáka pravidelně poslouchám. S těma nepsychopatama si nejsem jist, ale možné to je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]