Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Digitalizace parcel - nesouhlasí výměra

Od: sportaka* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den

Navazují na otázku digitalizace parcely jestli je možné před digitalizací bylo 400m čtverečním a tet mam 394m čtverečních.Je možné s tím nesohlasit s geodetem?Jak se mám branit tím?geodet mi teprve bude vyměřovat parcelu ale vysvětlil mi že plot jsou hranice s čím ja nesouhlasím a to proto že sousedka mi odkopáva hlinu a mě tím ničí plot.Budu podávat žalobu na stavební úřad ale tam mi řekli at si nechám vyměřat parcelu a oni tam pak pošlou kontrolu.Ja se ale obávám že geodet mě parcelu vyměří podle digitalizace z roku 2004 s čím ja nesouhlasím protože mě tam bylo ubráno z pozemku.a te sosedka si myslí že až k plotu je už její pozemek. a pak mi řeknuu že já si budu muset posunout plot o půl metru dál.To by znamenalo pro mě že bych přišla o dalšího půl metru.Prosím o radu jak postupovat v takovémto případě .V roce 20004 se při digitalizace přidalo sousedkám ze spodní i s horní hranice.mě se zase naopak ubíralo.Bylo mi to vysvětleno tak ž e proto že mam oplocení pozemek a tím se plot počíta za hranici,ale jaky,m spůsobem mam udržovat plot v dobrem stavu když mě sousede nepustí za plot řeknou že už jím to patří a navíc bych jím poničila kvítka.Kam se mam obrátit kdyš nesohlasím s digtalizací hranic a že můj plot rohy (kůly )uznaly bez mého vědomí za hraniční body?

Moc děkují i za první odpověd a s pozdravem Ernestova

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

2x

No já si myslím, že při zaměření pozemku se nevychází z digitalizovaných map, ale ze starších listinných podkladů(mapy, smlouvy apod). Takže moje rada: objednat a zaplatit zaměření.

celp*

Nechte to zaměřit.Nás poslední zaměření vyšlo na nějakých 6.000,-Kč.

sportaka*
hodnocení

ano mě taky 6000kč +DPH.Takže 7200kč

sportaka*
hodnocení

taky jsem si to myslela ale asi to vypadá že ne, proč mi teda ubraly s horní i dolní strany po půl metru?

sportaka*
hodnocení

taky jsem si to myslela ale asi to tak nebude proč mi teda ubraly s horní i s podní strany po půl metru.

lui*

Na katastru určitě mají i starší podklady než ty poslední podle kterýž dělali digitalizaci. Máte doma z dřívějška nějaký starší mapy? Jak je to na nich? Došel bych na katastr a zkusil bych se na to podívat u nich. Ve složce k Vašemu pozemku by se měly dát dohledat zpětně převody, smlouvy, při troše štěstí i s mapami.

doplněno 23.10.10 22:04:

Jo, a nejsou někde na pozemku staré hraniční kameny? Bývají, teda pokud vůbec zůstaly, i dost nenápadné, zapadlé do země, že z nich čouhá často jen ten vršek s křížkem, v létě zarostlé trávou.

ondranoel*
hodnocení

1x

Proti geodetům se můžete bránit na zeměměřickém a katastrálním inspektorátě. Proti nesprávnému postupu jakýchkoliv úředníků (katastrální úřad, stavební úřad) se můžete bránit žalobou u správního soudu.

cyril*
hodnocení

0x

Při nesouhlasu s digitalizací bych se obrátil na televizi nebo na druhý bok.

sportaka*
hodnocení

N a druhý bok to jde ale do TV se nemůže dovolat .

buss
hodnocení

0x

"Digitalizací" se rozumí zdigitalizování původních map. Na místě přece žádný geodet nebyl, že? Dovedete si představit vyměřování nudliček polí? Kdo by to hradil? Plot přece sám o sobě nemusí stát přímo na hranici, ne? Je-li plot váš, tak vás má pustit na jeho údržbu, když tak to řešit jinak. Ostatně mít plot není povinností. A jak lze jen tak změnit plochu (bude nižší daň, hi)? Když tady přifařovali pozemek (prý sjednocení) tak to oznámili, jenže jsem je musel upozornit, že tak zrušili cestu (jo to komunistické scelování, kdy jedno pč mělo několi polí, tak jsem si "koupil" 6 ha, jen početní chyba...). Jenže, jak přesné jsou výměry pozemků, když jde o staré mapy z RU?

sportaka*
hodnocení

Dobry den

Mě ani tak o kousek země nejde jde tu o plot který stojí peníze.a který tu už stal než jsem ho kupovala .Plot mam uznaní za plot i pojištení .Jenže pojištovna se braní tím že plot je odkopávaním umyslně požkozovan a na to se pojistka nevztahuje.Geodeta pozvaného mam a žalobu na sousedku podávat budu.Jen jsem chtěla vědět jak se bránit v tom jak mě stavební urad řekne že já mám plot na hranici a musím si ho posunout já o pul metru víš.Přesto že dřív jsem ten plot měla od hrabice půl metru.Chtěla bych se někde dovědět pravidla hranic kolik metru se sadí od hranice pozemku staví kůlny atd.

lui*

Plot se většinou staví na hranici pozemku, si myslím. Ale není od věci ho klidně posunout ten metr na svůj pozemek. Pak holt může občas dojít ke sporům se sousedem, který mylně považuje plot za hranici pozemku, jako u Vás. Proto jsem radil to zaměření, potom bude naprosto jasné, kudy vede hranice pozemku. A vy se tak můžete bránit proti poškozování pozemku sousedkou. Je potom na zvážení jestli soudní cestou, nebo jinak. Asi existuje víc možností, někdo tady určitě poradí.

sportaka*
hodnocení

Ano plot se může stavět na hranici pozemku pokud se oba dva sousedé domluvily a společně se podílejí i finančně.Co v měm případě není.Předešlý majitel plot postavil půl metru od hranice ješte v roce 1972.Sousede do roku2007.dodržoval odstup od hranice půl mertu,pak to zdedila jeho dcera a od té doby staví kolnu na hranici kope a sadí si kvítka až u plotu.Písemní ani ustní domluva pro ní neplatí,kope dál.Ve starých spisech jsem našla geometrické plany na chatu kke jsou i metry parcely a zastavenéj plochy ale udajně to nestačí..Geodet mě říkal že taky na katastru nic není ,co mi je divné ja myslím že tam by se mělo něco dohledat,tet už musím věřit jenom geodetovi,doufám že bude konat podle norem a předpisu.Držte mi palce

buss

Plány, kolaudace .. něco by snad mělo být na stavebním úřadu, ne? A kolik se platí na FU za nemovitost, za 400 či 364 m? Když byl plot postaven mimo hranici, tak asi už tehdy něco mezi nimi bylo, nechali si půl metru na přístup k plotu. A žádný kámen tam není?

sportaka*
hodnocení

kamen tam už není to sousedka už dávno odkopala pravděpodobně.FU se platí daň z nemovitosti.Ve stařích papírech se našlo jenom co se tíýká stavby a vtom je zastavená plocha 16 parcela384.dohromady 400m.čtverečních .Bylo mi ale řečeno že po digitalizaci mi ubraly a s tím nic nenadělá.Ale říkam ten kousek země mi nevadí spiš to že mi sousedka ničí plot co mi způsobuje škodu.Chtěla bych to dát do občanského juda.ale ani to mi nevychází je tam obsazeno anebo nemam správné číslo 267076707.Ja ale dubu skoušet pořad volat třeba se to jedno chytne

buss

"Chtěla bych se někde dovědět ... " najdeme to vše ve stavebním řádu, stavební zákon.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]