Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysoký tlak - jak lékař zjistí co to způsobuje

Od: dotaz* odpovědí: 24 změna:

Mám vysoký tlak a půjdu k obvodními lékaři. Jak zjistí co to způsobuje? Z rozboru krve?

Nemám příznaky, kromě toho že někdy cítím silně tlukot srdce.

Mám 37, štíhlá postava, zdravý, nesportuji.

Děkuji

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

4x

Nijak. Nebude to zjišťovat, je to civilizační nemoc, nic divného, řeší se když je potřeba.

Dostaneš prášky a každej den ráno polkneš prášek a je vyřízeno.

hodnocení

4x

O něco se pokusit může, některé stavy jiných orgánů můžou mít vliv - například problémy s ledvinama. Cholesterol a podobně.

hodnocení

1x

Zpusobuje to právě to, že nesportujete. Začněte dělat nějaký vytrvalostní sport, třeba běhání nebo ježdění na kole. Ale vytrvalostně, ne 20 minut a dost.

fram
hodnocení

0x

Lékař to ví. A je to hlavně civilizační choroba. A - světe div se - jde to mj. i přes ledviny... Omezení konzumace soli je za prvé.

hodnocení

0x

No dobře, a co to je ten vysoký tlak? Musíš to změřit, jako já. :-D

Vysoký tlak - jak lékař zjistí co to způsobuje
Tady někdo machruje, jak má nízkej. :-D

Tak v sedmapadesáti letech to celkem jde, ne?

Když mám na dialýze tak nízký tlak, tak všichni běhají a hlídají mě. Je zajímavé, že nízký tlak se mi udělá po jídle.

jiofa

Tak nízký tlak s vámi může seknout. To není taky dobrý.

Jenže problém je v tom, že zvýšit nijak, vůbec nijak, nejde. Ani léky, ani kafe, ani víno, ani nohy nahoru ani nic. *zed*

Babko, jde. Cvičením. Po třiceti dřepech a dvaceti klicích:

Vysoký tlak - jak lékař zjistí co to způsobuje #2
zaseja

Nejde, když mám tlak už jenom 112/63, tak se z toho dřepu ani nemůžu zvednout, jedině si sednout na bobek a chvilku počkat, a to mám skoro každý den, někdy dopoledne a někdy odpoledne, na nízký tlak mi zase doporučují doktoři víc solit a to se zase nelíbí na kardiologii

Ernie, není to až tak jednoduché. Mnozí z nás nějaká těžká cvičeni prostě nemohou. Dřep? Leh? A jak se z něho vstává? Navíc, když naběhnu na sál, ustelu si a učiním všechno, co je potřeba, dýchám jak sentinel a už je tady sestra s manžetou na měření tlaku, napojí mě na přístroj, který řídí dialýzu. A? A nic! Tlak je stále nízký. Pak mě dvěma silnými jehlami do tepny a do žíly, napojí na umělou ledvinu . A? A nic. Stále je nízký. Pak, za cca hoďku, dostanu velkou bagetu a velký hrnek siného, horkého kafe. A? A tlak jde dolů. *nevi* Je to jednoduché. Jak jsou roky, tak je to nahovno. To není sprosté slovo, to je přesné vyjádření stavu věci. *mir*Buďte ještě hodně dlouho v kondici a užívejte si to. Z celého srdce přeji. *srdce*

No jo. Můj tchán taky chodí na dialyzu a vobcas ho berou mrakoty. Mě zatím mírně potrápí malatnost když je tlaková níže. Ale zase nejsem tak starej.

hodnocení

0x
Pokud si budete stěžovat i na jiné problémy a stavy, které mohou souviset se srdcem, tak vás možná pošle ke kardiologovi. Také závisí, kolik vám je a jestli jste tlustý.
Pravděpodobně vám ale napíše prášky odhadem a pozve si vás na kontrolu, aby viděl, jak se "trefil" a prášky případně doladí. Je lepší si pak tlak sám měřit průběžně, protože to jedno měření u něj může být dost nahodilý výsledek.
doplněno 02.08.24 18:52: Mně naopak obvoďák léta ignoroval vysoký tlak přes 170/100 a vždy nad tím mávl rukou s tím, že je to asi tím, mám asi strach z doktorů. Marně jsem mu říkal, že tim to nebude, že jsem v pohodě. Teď mám díky tomu jakési následky na chlopních a zvětšenou komoru.
oo

Kolik ti je?

To je normální, když to víc pumpuje, tak se to hypertrofuje...

Pokud nejsi tlustý s přicpanymi cévami, tak by to mohlo být i od nervu, ženská ti dělá drama a tak podobně :) Zrovna včera jsem u buď co. poslouchal jeden podcast, co to jmenuje Vlado Rošco. A tam to ten host vysvětloval, proč to mají chlapi víc než ženské, nevyrovnané emoce a tak dále

hodnocení

0x

Zjištění přičiny je na Vás. Můžete zkusit sportovat. Nesolíte hodně? Jíte zdravě? Nejste moc pod stresem? Nemáte to v genech?

hodnocení

0x

Ahoj kolik máš krevní tlak pokud jsi si doma měřil? Lekář ti může dát monitor krevního tlaku na 24h který ti bude měřit tlak každou půlhodinu. Na druhý den si lekář prohlídne monitor kdy si měl tlak v pohodě a kdy zvyšený. Předepíše ti nejspíš prášky na tlak, ja to mám taky tak.

hol

Myslíš Holter, od pana Holtera?

jo, mně to dával taky aby zjistil v jakou dobu si měl tlak zvyšený

tm
hodnocení

0x
U mě zjištěno ještě o pár let dříve. Doktor se jakoby snažil zjišťovat... byl jsem na kardiologii, nefrologii, rozbory krve na 5 stran... výsledek? Tady máš granule. Po 8 letech granulí tlak opět jde nahoru, tzn. očekávám další granuli. Takhle to má 2/3 národa

ml1
hodnocení

0x

Nijak to nezjišťuje, jen prostě předepíše léky na tlak. A ještě záleží jak který doktor, některý nad tím jen mávne rukou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]