Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brigáda -mohu po zkušební době odejít?

Od: isa odpovědí: 5 změna:
Dobrý den,
mám v plánu jít na první brigádu a mám kolem toho hodně nejasností. Četla jsem že je 14 denní zkušební doba. Chtěla bych se tedy zeptat když tam budu pracovat těch 14 dní a poté odejdu (když např.zjistím že to není práce pro mě) a dám výpověď tak pak mi normálně pošlou peníze? I když tam nebudu pracovat měsíc?
Možná vám tohle přijde jako hloupá otázka ale opravdu mě to zajímá. Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdosi
hodnocení

2x

Pokud odejít, tak naopak v průběhu těch 14 dnů (nebo kolik tam bude ta zkušení lhůta, taky nemusí být žádná, zvlášť pro brigádu).

Zaplatit ti musí co odpracuješ.

---

Zkušební lhůta je právě proto, aby se ten pracovní poměr dal snadno zrušit, pokud si pracovník a firma nesednou - pro odpovědné, dobře placené pozice ho firma chce, aby mohla snadno vyfiltrovat lemply, neznalce a předstírače, pro jednoduché, špatně placené práce ho spíš nechce, aby jí nezdrhali vykořisťovanci tak snadno.

Zkušební lhůta není povinná a zákonem je omezená pouze zhora, pokud zaměstnavatel chce, tak nemusí být žádná, nebo třeba jen dva dny (to stačí, aby se ukázalo, zda dotyčný není katastrofální netáhlo a umí házet lopatou, nebo strkat zboží do regálů podle příkazů).

hodnocení

0x

Když tam budete pracovat byť jen do dne, kdy končí zkušební doba (ve Vašem případě 14 dní), stáváte se zaměstnancem (brigádníkem) se vším všudy, tedy i s 2 měsíční výpovědní lhůtou. Pokud odejdete včas, žádnou výpověď nedáváte, jen to (raději písemně) včas ozámíte zaměstnavateli. Mzdu dostanete (měla byste dostat) za skutečně odpracovanou dobu.

U brigád na dohody (DPČ / DPP) není možné sjednat zkušební dobu. Také není výpovědní doba 2 měsíce, ale 15 dní.

hodnocení

0x

U brigád na DPČ / DPP není něco jako zkušební doba. Tam je naopak výpovědní doba, která činí 15 dní. To znamená, že můžeš skončit na brigádě kdykoliv bez uvedení důvodu nebo s uvedením důvodu, ale musíš po tom oznámeném konci pracovat ještě těch 15 dní, než opravdu skončíš a na tu brigádu už nepůjdeš. Pokud výpovědní dobu nedodržíš, tak tě může ten, kdo si tě na brigádu najal, od požadovat například vrácení ušlého zisku, tím, že jsi nepracovala.

Zákoník práce říká:
§ 77a
Informování o obsahu právního vztahu založeného dohodami o pracích konaných mimo pracovní poměr
(1) Neobsahuje-li tyto údaje dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti, je zaměstnavatel povinen zaměstnance písemně informovat o
d) době trvání a podmínkách zkušební doby, je-li sjednána,
.
Podle mého názoru zkušebku u dohod sjednat lze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]