Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Intolerance na lepek

Od: cuketa odpovědí: 11 změna:

Zdravím, může se intolerance (ne celiakie ani alergie) na lepek najednou postupně projevit v průběhu života? Po té, co sním lepek, se do cca 6 hodin nebo déle dostaví zažívací problémy, pálení žáhy, dlouhdobě jsem měla bolesti hlavy, modřiny jen tak všude po nohách, v kuse obrovské afty, bolesti kloubů a dokonce kašel a rýma. Po měsíci po vysazení rozdíl neskutečný, ale okolí si ze mě dělá nesutále srandu, že jsem si to vsugerovala a intoleranci má člověk celý život, ne takto najednou. Doktoři nic nenašli, na intoleranci mi ale testy nedělali a ani nevím, jestli se tohle dá nějak zjistit. Někdo podobná zkušenost?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

staryk
hodnocení

2x

i alergie se počas života může měnit, v mládí může být člověk alergický na neco uplně jiného jak ve stáří+

hodnocení

1x

Intolerance nebo alergie se v průběhu života může projevit kdykoliv. Potíže, které se vám projevůjí rozhodně s lepkem nemohou souviset. Afty, bolesti kloubů, modřiny, bolesti hlavy, to rozhodně není, jsou příliš závažné na intoleranci lepku. ;) Myslím si, ale jen myslím, že kampaň proti lepku, cukru, laktoze je přehnaná a lidé zbytečně panikaří. Totéž platí o vnitřních cizopasnících.

ali
hodnocení

0x

Dobrý den, může se jednat o nemoc zvanou neceliakální glutenová senzitivita. Ta se z žádných testů zjistit nedá. Zjednodušeně se jedná o vysokou citlivost na lepek který se projevuje stejně jako u nemocných s celiakií. Nicméně celiakie a alergie na lepek jsou dvě rozdílné věci. Celiakie je intolerance na lepek.

Na druhou stranu, pokud se ze stravy vyřadí lepek a předtím jste měli v jídelníčku zastoupenou velkou převahu "jednoduchých" sacharidů jako monosacharidů a oligosacharidů tak je hodně pravděpodbné že se váš stav zlepší bez ohledu na nemoc. I u zdravých lidí totiž může přemíra těchto dvou složek vyvolat trávicí potíže. S tím souvisí i onemocnění IBS- syndorm dráždivého tračníku (nespecifické poruchy zažívání, opět není žádný test, dg se stanovuje ze symptomů po vyloučení jiných chorob)

Nepíšete jaké testy máte za sebou a co Vám bylo sděleno u lékaře. Takže takto lze těžko poradit. Pokud máte pochybnosti o Vaší diagnoze a zdravotním stavu bude nejlepší navštívit opět lékaře (praktického)

Tady na internetu svou odpověď nejspíše nenajdete. Přeji hodně zdraví.

hodnocení

0x

Může se projevit kdykoliv. Zkuste si udělat domácí test na nesnášenlivost lepku:

diagnosticke-testy.heurek/...

Intolerance na lepek

hodnocení

0x

Intolerance lepku JE celiakie. Je to doslova totéž.
A ano, může se objevit v průběhu života a dokonce zase zmizet. Příznaky bývají velmi různé, ale v zásadě mohou zahrnovat i to co říkáte. Test se dělá poměrně složitě, test z krve si můžete udělat i sama doma, ale je jen orientační, definitivní potvrzení je odebrání kousíčku tkáně z tenkého střeva pomocí gastroskopu a následná prohlídka pod mikroskopem, kde se hledají znaky zánětu. A nebo se na testování můžete vykašlat, najet na bezlepkovou dietu a udělat si tzv. terapeutický pokus - nasadit terapii (zde tedy dietu) a "diagnozu" stanovit podle toho, jestli to pomůže nebo ne.

hodnocení

0x

Může se to objevit v průběhu života. Hlavní je, že se Váš stav zlepšil - i kdyby jste si to vsugerovala, na okolí se vykašlete. Jestli chcete mít jasno, tak o testy na intoleranci požádejte. I kdyby vyšly, že Vám nic není a je Vám lépe s bezlepkovou dietou, tak v ní pokračujte.

smode2
hodnocení

0x
Samozřejmě že může. Věřte taky trochu svému tělu. Dle toho co píšete je to přece jasné. Doktoři vědí v mnoha ohledech dodnes velké kulaté. Namátkou ještě nedávno byla používána k léčbě mnoha nemocí lobotomie. Jeden >PÍP< za ni dokonce dostal Nobelovu cenu*alene*

hodnocení

0x
Bracha ji dostal v 40. Nez to zjistili, zhubnul snad 10 kilo. Ted ma klid, ale nesmi ani stopy lepku. Docela komedie s jidlem.

x1bc
hodnocení

0x

No a nebo se na celiakii vybodnout jako já. Mám ji a nějak dlabu na to držet dietu. Vím, že mi je blbě (průjmy), ale neřeším.

ali
Cituji z webu: Nedodržování bezlepkové diety či pozdní diagnostika onemocnění může přinést různé komplikace. K nejnebezpečnějším patří zhoubné nádory, jež se objevují asi u deseti procent neléčených celiaků. K dalším komplikacím patří poruchy kostního metabolismu, neuropsychické komplikace aj.
canadian.cz/...
Tak jen pro info :)
x1bc

hmm jak ti na to odpovědět abych neporušil pravidla ať už ta psaná nebo nepsaná.

Život mi je u ... kdyby byla povolená eutanazie v čr tak jsem tam. Jediné co bych si přál je skonat v klidu bez bolesti. Jo jo léčím se u psychiatra neboj. Já to beru navíc jen jako další formu mého sebepoškozování

Nedržím dietu ani na cukrovku takže celiakie to samé a další nemoci se jen můžou přidat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]