Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bolestivá kyčel

Od: miro9 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. Mám bostivou kyčel na noze. Poslali mne na RTG snímek ukázal 2.stupeně artrozy. Na bolest mi napsali Nimesil prášek rozpustný ve vodě. V lékárně mi řekli že si mám kyčel nahřívát použít infračervené paprsky.Máme horské slunce kde si zapnu infračervené nahřívání. Jaké máte zkušenosti kolik minut si nahřívat kyčel a jak často? Při 4.stupni mne již čeká výměna kyčle.Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já mám na Fakultce skvěllého ortopeda. Chodila jsem k němu se zápěstím a když jsem si začala stěžovat s kýčlí, zrentgenoval mi ji a pravil, že je to artritida a kloub se musí vyměnit, že mi v kloubu chybí chrupavka a ta nahradit ničím nejde. V krevním centru mi 2x obebrali krev pro autotransfuzi, kdyby bylo třeba. Operace bez celkové narkozy, vpich do páteře. Po operaci byly 3 dny dost kruté, ale pak to šlo, vyhnali mě na berlích z postele. 8. den mě odvezli do lázní Klimkovice, kde mi vytáhli stehy a kloub rozpohybovali a naučili třeba, jak se dostanu do vany nebo do auta, chodit po schodech. *palec*Než jsem všechno absolvovala, moje mladá fyzioterpautka a snacha rehabilitační mě přiměly posilovat, aby se co nejvíce usnadnil pohyb kloubu. Posilovala jsem stehna zadek a břicho. Prý mi má být vzorem Klaus, který byl natolik fit, že mohl v poměrně krátké době, na lyže. ;) Teď a vlastně už napořád se musíte naučit spát s polštářem mezi stehny. To proto, aby celá končetina byla vodorovně a nepřeadávala dovnitř a kloub se nedeformoval. *mir*Musím vám říci, že za celičkou dobu nikdo nikdy nezmínil nějaké nahřívání, slunění nebo podobné podivné věci. Pozor na prášky na bolest. Dost ničí trávení a ledviny a dělají podivné věci s tlakem. Smiřujte se s výměnou kloubu!

hodnocení

3x

Když to tak vidím kolem sebe, stejně vše směřuje k nevyhnutelnému a proč se zbytečně trápit a oddalovat operaci, bez které to stejně nepůjde. Poslední dobou jsem potkal hodně lidí s umělou kyčlí či kolenem a všichni tvrdí, že na kudlu měli jít už dávno, že je do sebe zbytečně cpali prášky, injekce, dělali tohle či támhle a všechno na draka. Pomohla až kudla.

hodnocení

3x

Bolavá kyčel mě trápí už asi 8 - 10 let. Podle prvních příznaků mě vůbec nenapadlo, že by se mohlo jednat o kloub - kost. Bolest se šířila stehnem do lýtka, na řeči známých, že to bude kyčel, jsem odpovídala, že žádná kost, ale "maso". Svaly nebo šlachy... Nakonec jsem se k oborníkům dostala. Stupeň poškození tehdy 2 - 3. Absolvovala jsem několik sérií rehabilitačních cvičení. To vřele doporučuji. Dopoučení k rehabilitaci píše praktik. Sestává to z několika lekcí nácviků speciálních cviků na zpevnění svalstva kolem kyčle a několika kolektivních cvičení v bazénu. Plus už individuální návštěvy bazénu a jízda na kole nebo doma na rotopedu. Věřte, že to všechno hodně pomáhá! Nějaké nahřívání mi za celou tu dobu nedoporučil vůbec nikdo.

Jsou měsíce, kdy chodím normálně, kdy mě nic nebolí. Ale jednou za asi čtvrt až půl roku se znovu objeví staré známé bolesti. Hlavně v noci. To si někdy i ten prášek na bolest musím vzít.

O výměně kloubu jsem nechtěla slyšet, i když se kloub zhoršil na stupeň 3. To už se operuje. Jedna známá má po výměně každou nohu jinak dlouhou a chůze je pro ni utrpení. Ale před nedávnem jsem se přece jen nechala zapsat do pořadníku. 26 měsíců čekání! Lékař mi tehdy sdělil, že všechno zlé je na něco dobré. Doporučuje s výměnou kloubu vyčkat, protože umělý kloub nevydrží "na věky". A padesátníky i šedesátníky prý časem čeká reoperace.

Doporučuji, abyste si z těcho mých rozvláčných poznámek vzal k srdci tu rehabilitaci v příslušném nemocničním nebo soukromém zařízení a kolo nebo rotoped.

Bimbam, materiály jsou o úplně něčem jiném než před několika lety. Víte že jsem ještě neslyšela o nikom, komu by se kloub opotřeboval? O reoperaci, když ten člověk se zapomněl a dřepnul si a kýčel si vymknul. To ano, ale nějakou náhradu? To vůbec. Čím později, tím se hůře všechno hojí, tím hůře svalstvo spolupracuje, tím hůře se snáší bolest. Jen schody a postel zůstávají stejné. Já o kýčli naprosto nevím, musím sama sebe hlídat, ať si nesednu na malouu židličku nebo měkký, nízký gauč. Musím se podívat, kdy mi ji dělali. Víc jak 7 let určitě.

Babi z OV, lékař mi to takto opravdu řekl. Možná to z jeho strany byla snaha mě utěšit, když viděl, že jsem z těch více než dvou roků čekání velmi překvapená.

Já se sice rozepsala o všem, co kyčlích vím, ale i tak je pro tazatele nejdůležitější, aby přestal nahřívat, aby oprášil kolo a na rehabilitaci se naučil pár jednoduchých, ale velmi účinných cviků.

Je to tak. Přeji vám z OV krásný den *slunce*

hodnocení

2x
Nimesil je jen oblbovák proti bolesti. Potřebujete zesílit svalstvo okolo - v rámci možností cvičit cviky zaměřené na protahování a posilování.

liska5
hodnocení

2x

Doporučuji speciální cvičení, kde jde o odtažení kloubních ploch a lepší uvolnění a prokrvení celé oblasti kyčle. I srovnání páteře a chůze má na kyčle vliv. Objednat se proto na rehabilitaci a zkušený fyzioterapeut Vás naučí vhodné cviky. Pak mohou pomoci el. magnety, taky předepíše rehabilitační lékař. Asi měli na mysli biolampu. Něco jako Biostimul, ale na kyčel ten ruční bude málo. Opět se ptát na rehabilitaci. V rehab. ústavech ji mívají. Dobré je znát tlakové body, kde mačkat, tlakem masírovat pro zmírnění bolesti kyčle.A jak radí přede mnou kolo, rotoped, plavání! Věk? Nadváha?

riva
hodnocení

0x

Horské slunce? To byl snad zdroj UV záření a ne tepla. Pokud nejde o omyl, tak něco takového snad není rozumné používat.

miro6
hodnocení

Zapínám pouze infračervené paprsky časovač je do 15minut, Je to pouze na nahřívání ruzných bolestí ne těle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]