Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Registrace na UP

Od: alexdt odpovědí: 12 změna:

Ahoj, dostal jsem výpověď z práce. Ale začátkem měsíce nastupuju na operaci a budu dlouho nemmocný.

1) Můžu se registrovat na úřad práce dříve? Kolik dní před?

2) Můžu také žádat o podporu?

Tady je dokument: mpsv.cz/...

Píše se tam v 1) Ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána (den podání této žádosti nebo den zařazení do evidence uchazečů o zaměstní

Pokud to budu podávat dříve, budu muset zašrtnout možnost "Jsem"?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Není mi jasná otázka.

Dostal jste výpověď? Kdy? Běží Vám dvouměsíční výpovědní doba. Pokud během té výpovědní doby půjdete na neschopenku, výpovědní doba se o dobu pracovní neschopnosti prodlužuje. Dokud Vám neskončil pracovní poměr, nemůžete se registrovat na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, tím méně pak dokud Vám neskončí pracovní neschopnost (jako "práce neschopný" se přece nemůžete ucházet o zaměstnání, to dá rozum). Kde byste ve formuláři podle Vás zaškrtl to "Jsem"? Jestli u pracovního poměru, muselo by se jednat o tzv. nekolidující zaměstnání, ne o normální pracovní poměr navíc s neschopenkou. To byste chtěl brát nemocenskou a k tomu i podporu?

Základní otázka z mé strany: Kdy Vám končí pracovní poměr?

alexdt
hodnocení

Tento měsíc mi končí pracovní poměr.

A kdy konkrétně nastupujete na tu operaci? Pokud do 7 kalendářních dnů od ukončení PP, je to nemoc v ochranné lhůtě a náleží Vám od 15. dne nemoci nemocenská dávka od OSSZ, vypočítaná z příjmů z právě ukončeného zaměstnání. Na ÚP se registrujte až po ukončení nemoci. Nezapomeňte nástup na nemocenskou a její ukončení nahlásit své zdravotní pojišťovně.

alexdt
hodnocení

nastupuju hned 1.8

Jak to bude s tou žádostí o příspěvek v nezaměstnatnosti? mám odprácováno více jak 2 roky... kdybych něco dostával až od 15. dne tak toho moc nedostanu, protože budu nemocný zhruba 3 týdny.

Alternativně - pokud vím na up se můžu zaregistrovat do 8 dnů - takže cca 8.8 bych šel na UP a další den bych si zašel za doktorem aby my dal neschopenku - šlo by to také takto udělat?

Když se zaregistruju až po ukončení nemoci - kdo mi bude platit zdravotn ía sociální pojištění? Normálně úřad práce?

Nechápu, co vymýšlíte. Normálně jděte na neschopenku, jako práce neschopný se přece nebudete registrovat a nemůžete ani plnit povinnosti uložené úřadem práce. Neschopenku dostane Váš zaměstnavatel, který bude 1.8. už bývalý, ale jelikož jde o nemoc v ochranné lhůtě, bude se nemocenská počítat z Vašich výdělků. Po skončení neschopenky se přihlaste na ÚP.

Jestli si necháte vystavit neschopenku až 8.8., nedostanete nemocenskou. Prošvihnete 7denní ochrannou lhůtu.

Sociální pojištění za Vás nikdo neplatí. Doba nemoci po skončení pracovního poměru je náhradní dobou pojištění a započte se Vám pro nárok na důchod. To je všechno, co můžete čekat z hlediska soc.pojištění. Zdravotní pojištění za Vás platí stát, když nahlásíte na ZP svoji nemoc - stáváte se státním pojištěncem.

Když se zaregistrujete po skončení nemoci, bude dál plátcem zdravotního pojištění stát - i jako uchazeč o zaměstnání jste státním pojištěncem. Registrace na ÚP je pro sociální pojištění také náhradní dobou pojištění, v určité míře se započítává jako doba pro vznik nároku na důchod.

alexdt
hodnocení

Nechápu, opravdu? 1.8 už nebudu zaměstnán, ale mám neschopenku poslat na firmu? Jste si tím jistá? Takže nemoc nemusím hlásit na pojišťovnu?

Mám obavy jak to bude s těma 3 odstupnými platy - počítá se to jako průměrná mza vydělaná za poslední 3 měsíce nebo jako průměrná mzda celkově?

Vy neposíláte neschopenku nikam, ta jde elektronicky. Vy dostanete do ruky jen Průkaz práce neschopného a ten je pro Vás. Lékař Vám do něj zaznamenává termíny kontrol a prokazujete se jím případné kontrole léčebného režimu z OSSZ.

Na zdravotní pojišťovnu nahlaste svoji pracovní neschopnost - poslední úkon zaměstnavatele u ZP vůči Vám bude Vaše odhlášení k 31.7.2024.

Pro výpočet odstupného se používá vzorec, s tím si nemusíte dělat starosti.

alexdt
hodnocení

Takže jestli to chápu dobře, neschopenku pošlu ke svému bývalému zaměstnavateli, u kterého 1.8 už nepracuji.

A jakou formou to mám zdravotní pojištovn ohlásit? Telefonicky nebo dopisem?

Ne nic posílat nebudete, Vy totiž ŽÁDNOU neschopenku nedostanete! Vy dostanete "průkaz" práceneschopného! Neschopenku odesílá lékař na ČSSZ a zaměstnavateli !

alexdt
hodnocení

OK, myslel jsem to tak že se mě budou ptát kam mají poslat neschopenku - takže ta tedy pujde k mejemu bývalému zaměstnavateli? Jen je mi divný co s tím budou dělat když u nich v srpnu už nepracuju.

Zaměstnavatel musí vědět, že jste onemocněl v ochranné lhůtě, tedy do 7 kalendářních dní od ukonční pracovního poměru, protože je povinen po uplynutí 14 kal.dní Vaší nemoci poslat na OSSZ tiskopis Příloha k žádosti o dávku, kde uvede Vaše příjmy za předchozích 12 měsíců. OSSZ z nich spočítá Vaši nemocenskou dávku. Už jsem Vám psala (Neschopenku dostane Váš zaměstnavatel, který bude 1.8. už bývalý, ale jelikož jde o nemoc v ochranné lhůtě, bude se nemocenská počítat z Vašich výdělků), že budete mít nárok na nemocenskou, pokud omarodíte do 7 kal.dnů od ukončení PP. Kdybyste šel k lékaři 8.8., jak jste měl vtipně v úmyslu, neměl byste už jako nezaměstnaný na nemocenskou dávku nárok.

aexdt
hodnocení

Ok, a na zdravotní pojištovnu to mám tedy také nahlásit? Na infolinku?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]