Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou nejake davky pro studenty?

Od: student odpovědí: 17 změna:
Dobry den,
jsem zletila a studuji na nastavbe denni studium, matka me neplati nic, tata se snazi ale take to neni dost. Nestiham tolik brigad skrz praxe a odpoledni, takze stale ziju hodne chude a kolikrat na jidlo neni. Muzu se zeptat zda je nejaka moznost dostat od matky (rozvedení rodice) nejake penize pres soud (nema skoro zadny prijem) popr zda stat nemuze neco prispet napr na bydleni? Nebo si mam zazadat o hmotnou nouzi? (bydlim se spolubydlici) Mesicne mam i s brigadou cca 4 az 5 tisic na jidlo i drogerii a o obleceni se mi muze zdat
Dekuji moc za návrhy

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den,

pokud matka téměř nic nemá, tak papírově sice soud něco nařídí (ona je to v podstatě její povinnost) ale v praxi těžko z nemajetného něco dostanete.

Doporučoval bych zajít na Českou správu sociálního zabezpečení, kde vám poradí a pomůžou. Popřípadě i na úřadu práce - viz mpsv.cz/...

Držím palce ať se vám podaří vše dobře zařídit a dostudovat!

coztebebude
hodnocení

1x
Proč by tě měl živit stát? Dávky přímo pro studenty nejsou a díkybohu, to by to teprve vypadalo. Ono ne nadarmo se říká, že pokud chceš mít opici, musíš mít na banány. Dokud studuješ, mají tě živit rodiče + máš chodit na brigády. Je léto, do školy nechodíš, možná máš max. praxe, nic ti nebrání intenzivně hákovat. Můžeš se soudit, ale pokud rodiče nic nemají, nic z nich nedostaneš. Co z tebe bude, když si zvykneš sosat stát?
Moc bych do ni nekopal. Nikdo si rodiče nevybírá a ne každý má na růžích ustláno. Ona má aspoň snahu dostudovat, zvýšit si kvalifikaci a tím i možnost lepšího budoucího uplatnění. A spolu s tím nejspíše i mnohem lepší finanční zajištění, než které měla doposud a které ji mohli rodiče poskytnout. A pak i ty peníze, které ji stát vyplatil násobně vrátí díky odvodům. Což se nedá říct a početné skupině lidí, kteří si na dávkách založili živobytí a nic jiného neznají.
Byť sám nejsem zastáncem dávek, tak v tomto případě bych je podpořil.
jkjk

coztebebude... No z ní možná bude dobrý člověk, který se ze všech sil snaží, aby dostudoval... Ale koukám z Tebe, že už je buran !

km

coztebebude: uplně vás vidím...

hodnocení

0x
Navštivte sociální odbor na úřadu práce. Poradí vám, na co máte nárok. Mají přikázáno být proklienští, i když samozřejmě je to vždy o lidech.
"mají přikázáno být proklientští" *smich* To možná ano,ale moc jim to nejde mnohde..Na ÚP nechodím,ale na ostatní úřady ano..Příjemná je tak jedna dáma z deseti..Ale v květnu jsem si vyřizoval něco v Karlových Varech na úřadě a tam jsem byl mile překvapen..pán byl v pohodě..ještě teď jsem vyvalený*smich* protože obvykle je to naopak

km
hodnocení

0x

Hledejte "sociální stipendium". Je na VŠ, ale může být i na SŠ. Navštivte výchovnou poradkyni na vaší škole, ta vás určitě nasměruje. Pokud tam nemáte nikoho, kdo zastává tuto pozici, oslovte vedení školy, pokud máte třídního učitele, vše nejdříve řeště ale přes něj.

Můžete navštívit také sociální odbor na příslušných úřadech (bohužel nevím, jaké úřady to jsou).

student
hodnocení

0x

1/ Na jídlo prý stačí i 1000,- na měsíc

Zdroj :

2/ Když něco chceš, tak musíš něco investovat (Výjimku tvoří mladé ženy 18 až 23 let, které si zvykají mít všechno zadarmo)

3/ To by mě zajímalo, čím se živí táta? Při průměrné mzdě by ti mohl něco dát.

4/ A čím se ty živíš na brigádě že si nedokážeš vydělat pár tisícovek?

5/ Kdo ti platí bydlení, kde máš domácnost a tak dále, na to se tě budou ptát na sociálce (Jdi na úřad práce, oddělení hmotná nouze - Budou zkoumat jak to jít bankovní účty tak to kde bydlíš ale můžou přijít i na návštěvu), pravděpodobně dokud studuješ, tak budou posuzovat i příjem tvých rodičů protože stát není sponzor studenta, záleží kde bydlíš a tak dále tady je málo informací...

hodnocení

0x

Pokud studujete nástavbu, je jasné, že předchozí středoškolské vzdělání už máte ukončené. Proč tedy nástavbu nestudovat dálkově, při zaměstnání? Vyděláte si a současně se i vzděláte.

Studovala jsem dálkově nástavbu, /bylo mi 20 let/ obor pro práci, kterou jsem dělala jako nekvalifikovaná. Proto mi zaměstnavatel vyšel vstříc. Měla jsem trochu snížený týdenní pracovní úvazek a určitý počet volných dní na vykonání zkoušek. Na konzultace jsem jezdila vždy jednou za 14 dní na pátek a sobotu. Většinu materiálů jsem si sháněla sama, vedlo to k určité samostatnosti. Bavilo mě to a zdárně jsem nástavbu ukončila. Dálkové studium trvalo 3 roky.

Není problém pracovat a současně dálkově studovat. V opačném případě, pokud budete trvat na denním studiu, nezbývá, než aby se zapojili oba Vaši rodiče. V řádných rodinách je to běžné, že rodiče své potomky při studiu podporují. Vrátí se jim to ve stáří, kdy by se zase měli ti potomci postarat o ně. Jaga.

s

Protože dnešní doba vychovává slabé jedince, kteří jsou líní...

Přitom život se odvíjí od toho, co uděláš, když se ti nechce.

Drtivá většina se válí a natahuje ruce - proč? Protože to prostě jde :) Dokdy jste neuměla nebo nemohla nebo doba ne umožňovala a proto ...

reyyyy

@babajaga

Protože by jsi neužila, studentský život a status ne?

Já taky chodím se každý rok zapisovat na vysokou, abych měl zajištěné přídavky a slevy už 3. Rok. A pracovat se mi nechce xDDDDDDDDDD

student
hodnocení

Dobrý den, děkuji moc za odpovědi.
Hlavně lidem kteří cení moji snahu studovat.
A lidem co tu vypisujou jak jsem líná protože nezvládnu studovat a pritom pracovat- Sami si beztak valite sunky doma a koukate cely den komu byste se na internetu vysmáli, takže hezky den a snad nemate proleženiny <3
sss

Snahu studovat mají dnes i ti, kteří by dávno měli rukama makat, to se jim nechce, a proto co nejdéle studují, aby za ně stát platil zdravotní pojištění a oni nemuseli makat!

Pokud jsi tak výjimečná, tak řekni co ta nástavba představuje to bude nějaký sociální kulturní antropolog nebo něco podobnýho? No a hlavně nedokážeš odpovědět pod příspěvek tomu, komu děkuješ, zakládáš na to nový...

Tak doufám že budeš mít aspoň bakaláře a budeš moci dělat ve státní správě A budeš se mile chovat k lidem, kteří tě budou živit.

Slečno, proč hned řádíte jak nadmutej kočkodan? Lidé Vám napsali, co si myslí. Proto se radí, že každý může mít jiný názor, z těch si pak tazatel vybere.

Psala jsem Vám /bez nějakého osočování, že jste líná/, že se nechá studovat dálkově, já jsem to tak dělala. Na to jste se asi nezaměřila, protože jste mou radu nechala bez reakce. Zamyslete se nad tím, není to špatné řešení. Proč hned kopat kolem sebe a běsnit, když neodpoví všichni podle Vaší představy?

Manžel byl vyučený automechanik, pustil se do studia SŠ automobilní. Víte jak? Večerně. Ve dne chodil do práce, továrna na opravu náklaďáků, od 6 do 14. Od 15 do 20 měl 3 x týdně večerní školu. Dostával i úkoly. A do toho jsme přestavovali domek. Studium trvalo 5 let, zakončené maturitou. Pomáhala jsem mu - psala slohy z češtiny a tehdy i z ruštiny. Pomáhala jsem mu dělat rysy. Když byl rys hotový, dal mi z radosti pusu a převrátil na rys lahvičku s tuší. Rýsovalo se znovu od začátku. Má na školu pěkné vzpomínky, občas to prý ve třídě vypadalo jako v komedii Marečku, podejte mi pero.*smich*

Tak jsem zvědavá, co si myslíte o mém návrhu - chodit do práce a studovat dálkově či večerně. Zajímá mě Váš názor. A ještě jednou - nic nepíšu o Vaší lenosti. Jaga.

km

Tazatelka se ptala jestli existuje nějaká finanční podpora pro studenty a jaké jsou podmínky, neptala se na vaše názory. To že jste staří a zamindrákovaní, případně jak důchodci pouze uvažujete, což je ještě horší, není její problém. Pokud máte tento problém, založte si vlastní dotaz a neútočte na tazatelku.

Tazatelka nepíše, o jaké studium se jedná, ale vetšinou se termínem nástavbové studium označuje dodělání maturity k výučnímu listu a předpokládám, že to tak také je zde. Dálkové a večerní studium (většinou) není ani zdaleka plnohodnotné, lidově řečeno se jedná o rychlokvašky, kteří pak nejsou skutečními odborníky ve svých oborech.

Všeobecně se dlouhodobě ví, že vyšší vzdělání přináší státu i jednotlivci větší zisky (nejen finanční), než opak.

Pěkný den.

jkjk

km. Přesně tak... Navíc se peníze v našem státě vydávají na daleko větší blbiny a zbytečnosti. Tak proč nepomoci někomu, kde ty peníze jdou alespoň do něčeho normálního. Jo a pro tazatelku - zkuste i různé nadace, mohly by Vám pomoci. Držte se. Jo a blbců si nevšímejte . ti snad padají z nebe ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]