Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, plánovala jsem si objednat řemeslníky na opravu domku, oslovila jsem několik firem. S jednou jsem se už chtěla dohodnout - přijeli se podívat, udělali návrh smlouvy a rozpočet,. Odepsala jsem jim, že počítám tedy se srpnem, ale nepotvrdila jsem žádný termín ani nepodepsala žádnou smlouvu. Dnes jsem dostala výhodnější nabídku,kterou přijmu. Tito pánové jsou ale vemi nepříjemní, že už se mnou na srpen počítali - žádný konkrétní termín na srpen,který navrhovali, jsem ale nepotvrdila, nepodepsala žádnou smlouvu ani nesložila žádnou zálohu. Stále mi volají, že korespondence se mnou je stála čas,že se jeli na domek podívat, že jsem psala, že je na práci vezmu...Je to krajně nepříjemné. Jsem jim nějak zavázána? Děkuji.
Dobrý den, děkuji seriozním rádcům. Dodávám,co jsem neuvedla v noci v příspěvku:poptávku práce jsem zadala 15.7.,nešlo o nic dlouhodobě dojednaného, ozvaly se desítky firem,tato reagovala rychle, přijeli (jsou z jiného města),nabídli,tlačili mě rychle ke smlouvě a k realizaci práce. Žádnou jinou práci na srpen neměli,šlo jim o to rychle získat zakázku, teď to zpětně vidím,jak jsem byla "měkká". Nabídli mi cenu, honem poslali smlouvu a ať ji obratem podepíši a zaplatím. Naštěstí v té době se mi náhodou ozvala firma, která u nás už v minulosti pracovala, vím,že je seriozní,byli jsme spokojeni - vůbec jsem je neoslovovala, nenapadlo mě totiž,že by vůbec mohli mít v sezoně volno. Dala jsem samozřejmě přednost jim. Připomínám, že první firmě jsem neslíbila žádný termín, nepodepsala smlouvu,nic tu neměřili,jsem se na pár minut podívali, pouze jsem jim potvrdila,že o jejich práci mám zájem někdy na srpen. Jakmile se mi ozvala "prověřená" firma, kterou znám, hned jsem je s omluvou kontaktovala. Snad ještě poznámka: první firma uvedla v návrhu smlouvy IČO, které po nahlédnutí do rejstříku nezahrnuje stavební práce, nenašla jsem také na ně reference a žádné nedodali. Volba byla jasná. Jde o střechu, je není to úplně nízká položka. Nebudu komentovat zlá slova v některých komentářích a přeji pěkné léto.
Reálně vám nic nehrozí, kromě případné žaloby (do které ale na 99% nepůjdou). Nicméně jistě je vám jasné, že jste se zachovala přinejmenším neférově. Jedno je jisté: pokud práci ta druhá firma s výhodnějšími podmínkami nějak zvojtí a nebo se i případně vypaří před dokončením, od té první firmy určitě už žádnou pomoc nečekejte.
Nejste jim nijak právně zavázaná, ikdyž pokud třeba existuje e-mail, ve kterém je vaše komunikace kde jste si "plácli", tak by to tak možná mohlo být před soudem bráno. Ale je to od vás značně nefér. Dokážete si představit, jaké by to bylo vám, že by vás nakonec těsně před termínem odmítli s tím, že vám nic nepodepsali? ... Nedivte se, taky bych byl naštvaný. Tohle se prostě nedělá.
"Odepsala jsem jim, že počítám tedy se srpnem" Tohle je jasné potvrzení toho, že v srpnu akce měla proběhnout. Navíc to nic nemění na to, že to je neférové jednání.
Věřím, že jako dobrý řemeslník jste i gramotný a přečetl jste si co jsem napsal: "Nejste jim nijak právně zavázaná". Už nereagujte, děkuji.
typický amatérský přístup firmy...zkouší to hrát na city a svědomí...jak se psalo...bez podepsané smlouvy nemají žádný právní závazek po vás něco chtít či nárokovat...tomuhle se taky říká podnikatelské riziko...to je něco co 99% těchto řemeslníků nezná...oni by chtěli jen zisky a hloupé zákazníky...v jejich zájmu mělo být s vámi uzavřit smlouvu co nejdřív..
Spíš naivní důveřivý a klidně i poctivý řemeslník který si naivně myslí že dohodnuté platí.. Tady je vychcánek zákazník - domluví si akci včetně termínu (srpen a koncem čce si to řemeslník upřesňuje) a pak z toho vycouvá. Stejná situace jako když by to bylo z druhé strany, zákazník počítá s řemeslníkem, je domluvený půl roku dopředu a těsně před akcí by mu řekl "sorry mám lepší kšeft tak si hledej jinýho, písemnou smlouvu nemáš tak si vyliž"
Platí i ústní smlouva, pokud tuhle dohodu prokáže (maily, svědectví atd.), tak vymůže náhradu škody. Ovšem do toho půjde jen málokdo, takže jen bude nasr., pokud nemá další kšeft (který musí narychlo sehnat - dobrý řemeslník s tím problém nemá, ten má práce nad hlavu), tak si udělá dovolenou apod. V každém případě pokud to není zoufalec, tak tě příště pošle do háje. Např. když se ta výhodnější firma ukáže jako lemplové/ podvodníci a vyjebou oni s tebou. Což ti i přeju, karma je zdarma
Na rozdiel od ostatnych si myslim, ze ste uzatvorili s firmou ustne (aj to je platne) zmluvu o dielo, dohodli ste totiz zakladne nalezitosti ako miesto (u vas doma), termin (august), cenu (tu vam oznamili) a co sa ma urobit.
Většiny ostatních.. Ale i ta většina ví že platí i ústně sjednaná smlouva, jen se těžko prokazuje a tím i těžko vymáhá. Řemeslník potřebuje dělat a ne sypat prachy za advokáta a běhat po soudech, tak se na to na 99% vykašle. Takže ano nic ní nehrozí. To nic nemění na tom že je vychcánek a s řemeslníkem vyjebala.
Ak ste osamela zena, neznala prac na stavbe, tak vas na 99% kazda firma viac ci menej oholi. Bez papiera by som do toho nesiel, prvu firmu ste poskodili vasim neserioznym pristupom (zrusenie uz uzatvorenej zmluvy), dalsia firma bude lacna, lebo bude zanedbavat pracovne postupy a materialy (penetracia, adhezny mostik, miesanie betonu a malty od oka, lepidlo do interieru na vonkajsiu dlazbu ...), po prvej zime vam zacne nieco opadavat a reklamovat to mozete na lamparni.
Na zaver si mozu zapytat vyssiu sumu, lebo sa objavili nepredvidane problemy, co stavbu podla nich predrazilo.
Rady :
- spisat na kus papiera zakladnu zmluvu o dielo, s presnym uvedenim ceny a objemu prac, pouzitych materialov, terminu skoncenia, sposobom platby
- neplatit nic vopred
- vyplacat priebezne podla vykonanej prace
Právně asi nic nevymůžou, protože ústně uzavřená dohoda se těžko prokazuje. Lidsky je to neseriózní. Oni s váma počítali, rezervovali si čas a třeba kvůli vám odmítli jiné zakázky. Pokud byla ta nová nabídka ve všech aspektech výrazně výhodnější, možná bych udělal to samé co vy, ale slušelo by se pánům kompenzovat alespoň čas, který u vás strávili obhlídkou, měřením a přípravou nabídky.
Dobrý den, děkuji seriozním rádcům. Dodávám,co jsem neuvedla v noci v příspěvku:poptávku práce jsem zadala 15.7.,nešlo o nic dlouhodobě dojednaného, ozvaly se desítky firem,tato reagovala rychle, přijeli (jsou z jiného města),nabídli,tlačili mě rychle ke smlouvě a k realizaci práce. Žádnou jinou práci na srpen neměli,šlo jim o to rychle získat zakázku, teď to zpětně vidím,jak jsem byla "měkká". Nabídli mi cenu, honem poslali smlouvu a ať ji obratem podepíši a zaplatím. Naštěstí v té době se mi náhodou ozvala firma, která u nás už v minulosti pracovala, vím,že je seriozní,byli jsme spokojeni - vůbec jsem je neoslovovala, nenapadlo mě totiž,že by vůbec mohli mít v sezoně volno. Dala jsem samozřejmě přednost jim. Připomínám, že první firmě jsem neslíbila žádný termín, nepodepsala smlouvu,nic tu neměřili,jsem se na pár minut podívali, pouze jsem jim potvrdila,že o jejich práci mám zájem někdy na srpen. Jakmile se mi ozvala "prověřená" firma, kterou znám, hned jsem je s omluvou kontaktovala. Snad ještě poznámka: první firma uvedla v návrhu smlouvy IČO, které po nahlédnutí do rejstříku nezahrnuje stavební práce, nenašla jsem také na ně reference a žádné nedodali. Volba byla jasná. Dodávám,že jde o střechu a není to úplně levná položka. Nebudu komentovat zlá slova v některých komentářích a přeji pěkné léto.
Po doplnění - první firma jsou lemplové, asi je už znají proto nemaj kšefty. O nesolidní jednání z tvojí strany nešlo.
PS přečti si svů první příspěvek jak to vyzní. Ten druhý náhled na situaci dost mění..
Občanský zákoník umožňuje ústní formu smlouvy.
U většiny právních jednání zákonný požadavek písemné formy není. To platí pro postoupení pohledávky nebo převzetí dluhu, ale písemná forma dále není stanovena ani pro smlouvu o dílo či pro smlouvu o nájmu prostor sloužícího k podnikání. Většina kupních smluv – a to i na hodnotné věci (například stroje, vybavení domácnosti či kanceláří) se také písemně neuzavírá – často se pak strany domnívají, že dokonce ani žádnou smlouvu neuzavřely.
I když je uzavření ústní smlouvy zcela v souladu se zákonem, přesto se takové rozhodnutí nemusí vyplatit, a to především tehdy, pokud vzniknou mezi stranami ohledně obsahu dohody neshody, týkající se například lhůt, charakteru plnění či platby.
Z tohoto důvodu není vhodné uzavírat ústní smlouvy bez svědků. V případě sporu se tak může hodit i několik základních bodů, jež si strany vzájemně písemně potvrdí – stále to bude lepší, než "být bez (písemné) smlouvy"; e-mail se přitom obvykle považuje za písemnou formu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.