Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mít v občance jméno dítěte?

Od: mrsfinch odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobré mít napsané v občance jméno dítěte? Narodilo se nám před pár dny miminko a tak přemýšlím, jestli je nutné kvůli tomu zase měnit občanku. Děkuji za odpověď.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

já vím jen o jednom důvodu. Cestování do zahraničí.

Ja píšu níže - zápis v OP pro vycestování dítěte nestačí.

hodnocení

0x

Osobně si myslím, že to není nutné. Pro cestování po EU stejně tento zápis v občance nepostačuje - dítě musí prokázat občanství ČR - tedy buď vlastním pasem nebo zápisem v pase rodiče. A všude jinde si vystačíte s rodným listem dítěte.

hodnocení

0x

já na zápisu dětí v občance oceňuji jedinou (ale pro mne důležitou) věc - vždy mám po ruce jejich rodné číslo. ne, že by ho potřebovala nějak extra často, ale přeci jenom občas se hodí. jinak že bych občankou prokazovala existenci dětí - na to si nevzpomínám, a to mám děti a nejstaršímu je deset. když už bylo potřeba je prokázat (např. u zaměstnavatele kvůli slevě na dani), tak stejně chtěli vidět rodný list.

riky99*
hodnocení

0x

Určitě to není třeba. Má to své využití v tom, že později můžete vyzvedávat na poště doporučené dopisy svých dětí , protože dokud děti nemají občanský průkaz, nemohou si vyzvednout doporučený dopis či balíček( např. jim takto chodily různé výhry z časopisů apod. ) . Když nemáte zapsané dítě v OP, tak vám balíček nevydají . Takže to stačí zapsat až vám skončí platnost OP, ale to už budou jiné předpisy.. ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]