Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po jaké době dojde k promlčení?

Od: smolar* odpovědí: 10 změna:
Dobrý den.Obracím se na Vás s dotazem.Pokud člověk nepřevezme doporučený dopis v občanskoprávním sporu z vyzváním na dokončení díla,další na odstoupení od smlouvy o dílo a uplatnění na náhradu škody.Na nic nereaguje. Jaká je nutná doba na podání žaloby? Může poškozený podat žalobu i např. za rok? Nebo po nějaké době dojde k promlčení a už nelze žalobu podat?Za odpověď děkuji.doplněno 21.10.10 11:08:Co je rozhodčí položka? Sjednávat jsem nic nesjednával. Zákazník je občan a dílo prováděl druhý občan.Děkuji.doplněno 22.10.10 14:47:Ty 4% např. ze 100000 Kč, to mi můj právník také říkal, to by bylo 4000 Kč za každé stání. A 500 Kč pro mého právníka. Jestli to dobře chápu. A kdy a kde se to platí? Těch 500 Kč nepovažuji za velkou částku,což mě zarazilo. Jak si vypočtu, co platím právníkovi protistraně, pokud spor prohraju a bude ho mít? Už jsem zkoušel podobné dotazy na jinde na internetu a dostal jsem odpověď: Nemáte smlouvu! Což mne odradilo. Když to přirovnám ke zboží mám rád jasno kolik platím, ať s tím mohu počítat.Vysoká šance, to bývá v ČŘ někdy hodně málo. Stačí se dívat na televizi. Ale přesto děkuji za rady. Je dobré ledacos vědět. Moji rodiče jsou už v důchodu a do sporu by se nepustili. Spíš něco takového hodí za hlavu a snaží se prací škodu odstranit, nesoudili by se. Majetný asi není, ale příjem asi bude mít. doplněno 25.10.10 21:50:Na kolik % mám šanci vyhrát, dle zkušenosti a podobných případů? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radi*
hodnocení

2x

Na to není jednoznačná odpověď. Záleží, jaká pravidla pro doručování, popř. pro promlčení byla sjednána. Je-li sjednána rozhodčí doložka a kdo je zákazník, zda-li forma či občan a naopak... obecně platí, že promlčecí doba v občanskoprávních záležitestech jsou tři roky. Žaloba tedy může být podána klidně i po 35 měsících...

radi*
hodnocení

2x

Rozhodčí doložka je ujednání zúčastněných stran, že jejich případný spor nebude řešit obecný soud, ale jmenovaný rozhodce.

Možná by stačilo vyřešit vše v jednou vlákně a nezakládat další a další... a nebo nepsat tak obecně.

smolar*
hodnocení

Doplnění :
Nechal jsem si udělat podlahu občany, kteří se ozvali na inzerát. Domlouval jsem se jedním z nich emaily. Mluvili rozumě, vypadalo že práci ovládají. Byl jsem rád, že podlaha bude vyrobena v době když budu doma (měl jsem dovolenou) a mohu podat to co by zrovna chybělo atd.
Proto jsem si nechal řemeslníky podlahu z betonu a teracových dlažby udělat.Materiál jsem platil nebo jsem měl zakoupen (faktury mám). Beton objednávali, nechali si ho vozit, já jsem platil faktury za beton a dopravu. Faktury za beton byly vystavené na jedno z nich. Mám je u sebe i s podpisem dopravce, že jsem materiál zaplatil.
Lze považovat jako smlouvu v občanskoprávní sporu tyto dva doklady?
1) email:
TEXT:
Dobrý den,
Po návštěvě u Vás v BXXXXX dne 30.6.2010, jsme se domlouvali na vybetonování garáže s pokládkou dlažby.
Pokud budete souhlasit s našimi podmínkami, tak se v co nejkratším termínu ozvěte, buď emailem nebo telefonicky na
číslo xxxxxxxx . Mohli bychom začít 7.7.2010 ráno.
Celková práce bude stát 22 000.- kč, kterou by jste vyplatil na dvě splátky, vždy po kontrole zhotovené práce.
Materiál, to znamená - 7m3 betonu 20 v celkové částce 18 000.- kč včetně dopravy.
Tento beton bude dovezen postupně na 4x a vždy si osobně zaplatíte dopravu a materiál u řidiče při odběru.
Přeji pěkný zbytek dne
ŽXXXXX
2) dodatek v dokladu o převzetí zálohy :
Dne 9.7.2010 převzal p. ŽXX XXX zálohu 11 000 Kč od p. MXXX XXX
za domluvenou práci,položení teracové podlahy na dílně v obci SXXXXX u čp.XXX.
Doplatek 11 000 Kč bude vyplacen po dokončení smluvených prací s požadovanou kvalitou,po dozráti betonu a pojiv podlahy,dle stavebních norem a po provedených zátěžových zkouškách motorovým vozidlem Ford Transit na vyhotovenou podlahu.
V případě,že podlahu motorové vozidlo poškodí (např. uvolní dlaždice),zajistí p.ŽXXX
do 14 dnů opravu na své náklady tak,aby na podlaze nebyly známky opravy.Po řádné dokončených pracech bude vyplacen doplatek.
Zkoušku vozidlem SPZ - XXX-XXX Ford Tranzit provede zhotovovatel podlahy.
Předal :
p.M XX
bytem SXXX č
č.OP.
podpis :
Převal :
p.ŽXXX
bytem XXX-XXX,
R.Č.
podpis :
Nebo tyto dva doklady nepostačí? A spor u soudu jako objednavatel díla prohraju?
Pokládání dlaždic bylo ukončeno 11.7.2010.Do dvou dnů chtěli pokračovat ve spárování. Ale druhý den jsem informoval emailem zhotovitele, že nelze provádět zaspárování hmotou CERESIT jak navrhovali, jelikož je podlaha i beton mezi spárami mokrý a to u této hmoty nelze. Musí být max .vlhkost betonu 4% a venkovní teplota do 250C. Mokrou podlahu jsem z dálky nafotil (nechodil jsem po ní) a fotografie jsem přiložil k dopisu zaslaným emailem. Souhlasil, že počkáme.Napsal jsem jim,že při použití spárovací hmoty se možná bude muset beton nechat vysušit až 3 měsíce?
Po dozrátí betonu jsem zjistil, že dlaždice nedrží již před zaspárováním a rozhodl se, že v pracích pokračovat nebudeme. Reklamaci a vady mi sepsal promovaný inženýr ve stavebnictví.
A poslal jsem dopis _ cenné psaní (REKLAMACI) osobě, která převzala zálohu a domlouvala práce emaily, viz.příloha 1.
Věc:
Reklamace _ dílny manželů Mxxxxxxxx na parc. č.xxxx/1 v katastru obce Sxxxxx _ pokládka dlažby, zpracovaná na základě odborného posudku autorizovaným inženýrem pro pozemní stavby.
Datum: V Bxxxxxxx dne 29.7.2010
Úvod:
Objednatel :
XXXX XXXXXX BXXXXX část SXXXXXX č.p.XXX
Dodavatel :
ZXXXX ŽXXXXX OXXXX _ XXXXX,OXXXXX xxx/61
Popis stavby :
Stavba dílny
Rozsah prací:
Pokládka teracové dlažby _ TopTeramo
Termín realizace:
7.7.2010 do 10.7.2010
Smluvní vztah:
Smlouva byla uzavřena na základě ZÁKONA Č. 513/1991, OBCHODNÍ ZÁKONÍK
Smlouva o provedení prací byla provedena ústně a na základě ústního ujištění o zkušenosti a odbornosti prováděcí firmy. Předpokladem pro provedení prací a uzavření smluvního výtahu bylo dodržení veškerých zákonu a norem platných pro ČR. Cena za provedené práce byla stanovena na 22 000 Kč včetně DPH. Dodavatel si vyžádal práce před ukončením zálohovat částkou 50% tj.11 000 Kč, která mu byla vyplacena. Na tyto práce byl vystaven zálohový list ze dne 9.7.2010, doklad bez uvedení odvodu DPH a potřebných údajů dle živnostenského zákona.
Ostatní
Na stavbu bude dovolen přístup prováděcí firmě pouze za přítomnosti TDIa investora. V opačném případě bude podáno vůči prováděcí firmě trestní oznámení za nedovolené vniknutí na pozemek.
Jakékoli práce budou zahájeny teprve po písemném předání a schválení TP ( předložení certifikace, atestace pro zabudované materiály, které dodává prováděcí firma, seznam pracovníků a jejich kvalifikace _ oprávnění, výuční list, profesní zkoušky).
A)Vady
a)Patrné nerovnosti _ na lati 2m měřeny odchylky +- 4mm na ploše větší než 80% celkového rozsahu provedených prací, ČSN připustí +-1mm. Měření bylo provedeno na certifikovaném měřidle a dle podmínek příslušné ČSN.
b)Výrobce dlažby požaduje dilataci pro plochu 36m2, neboli 6m x 6m. Nebylo provedeno. Hrozí následné porušení dlažby. Dilataci požaduje i příslušná ČSN.
c)Není dostatečné odsazení pro pružné uložení mezi podkladem ( dlažbou ) a stávajícím vnějším a vnitřním vyzděním ( max. 15 mm). Stávající zdi nebyli v čase provádění opatřeny omítkou.Podklad dlažby ani dlažba není dilatována od zdi a je provedena na tvrdo. To způsobí jak vizuální tak technické problémy.
d)Dle předložených fotografií investorem lze pozorovat technologickou nekázeň při zpracování zavlhlé betonové směsi. Doba zapracování od návozu cca od 8 do 12 hodin. Betonová směs nebyla ukládána vždy pod ukládanou plochu dlaždic v pásech a celku, ale dvojstupňové celoplošně cca po 2x50mm. Samotná prodleva mezi vrstvou 1 a vrstvou 2 byla více než 2 hodiny, poslední část až 72hodin.Do mezivrstvy byla vkládaná kari síta na přesah menší než kotevní délka s tím, že nebyla plně uložena do betonu s krytím minimálně 10mm v jednom postupu. Tímto byla tato investice investora zcela znehodnocena.
e)Dlaždice nejsou spojeny s podkladem a vykazuji na 75% pokládané plochy volné uložení s patrným kyvem a posunem ,18 dnů po ukončení prací.
f)Investor nezatěžoval dlaždice pro provedení žádným nahodilým zatížením minimálně 18 dnů pro provedení veškerých konečných prací. Práce od předání staveniště po ukončení prací trvaly čtyři pracovní dny (od 7.7.2010 do 10.7.2010). V těchto dnech dosahovaly průměrné teploty více než 32oC, z dokumentace stavby nebyly patrné žádné opatření vyžadované normou a dodavatelem betonové směsi. Objednatel předával betonovou směs prováděcí firmě 30 minut po zamíchání a veškerou technologickou odpovědnost od tohoto času přebírala prováděcí firma. Prováděcí firma si i řídila objednávku množství a čas pro dodávku betonové směsi. V tomto rozporu muže prováděcí firma chtít argumentovat, že investor porušil technologickou pauzu potřebnou pro pochozí zatížení uložené dlažby. Jako protiargument lze uvést, že v případě dlažby, která vykazuje posun a kyv je patrné po odkrytí uložení do volného kameniva obaleného cementovou směsí v tloušťce 15 mm a ne celistvého betonového lože příslušné třídy, kterou převzal dodavatel v potřebném čase a kvalitě, zpracovatelnosti po zamíchání.
g)Výrobce dlažby předepisuje a doporučuje dlažbu ukládat do cementového mléka v poměru 1l vody na 1kg cementu. Ze strany dodavatele nebyly tyto práce provedeny.
h)Dlažba byla chybně uložená a po provedení se chová jako volně ložená nepřenášející jiné síly než tlakové.K jejímu odtržení od podkladu vystačí síla odpovídající tíze dlaždice.Smyková únosnost je pak úměrná vyvolaným vertikálním zatížením případně vlastní tíhy bez použití spárovací hmoty a následné součtové tíhy k smykové ploše.
i)Práce nebyly ze strany investora k dnešnímu datu převzaty.
B)Technické řešení nápravy
a)Demontáž dlažby
b)Odstranění podkladu a betonového lože až na zdravou část.
c)Vybudovaní nových povrchu a podkladních vrstev
C)Škody vyčíslené investorem
Záloha na položení dlažby Mramora ... 11000 Kč
Beton CP 20 6,4 m3 ... 13271 Kč
Doprava betonu ... 4000 Kč
Terasová dlažba Mramora 70 m2... 17844 Kč
Doprava dlažby Mramora ... 1036 Kč
Arm. síta ... 2170 Kč
Izolace podlahy Bitagit 35 Mineral ... 3652 Kč
Penetrační nátěr ... 626 Kč
Položení izolace ... 6000 Kč
Likvidace nekvalitní podlahy,uložení sutě 35000 Kč
Posudek na špatně odvedenou práci ... 5000 Kč
Náklady na naftu do vozidla ... 1000 Kč
Celková vznikla škoda k úhradě ... 100599 Kč
Soudní výlohy ... 0 Kč
Další vzniklé škody do 29.7.2010 ... 0 Kč
D)Závěr
Dlažba byla neodborně a nekvalitně uložena a nelze ji užívat.
Vzniknou situaci je nutné neprodleně řešit ze strany dodavatele staveních prací a sjednat nápravu.
E) Postup ze strany investora nebude-li situace řešena dodavatelem dle ZÁKONA Č. 513/1991, OBCHODNÍ ZÁKONÍK
1) Uhradit vzniklou škodu za beton,dopravu, zálohu a síta do betonu ve výší cca 31000 Kč. A to do
týdne od převzetí doporučeného dopisu.
2) Po úhradě dohodnuté částky (31000 Kč),rozeberou podlahu a odstranění betonu pracovníci Vaší
firmy, na Vaše náklady.
3) Pokud dojde při demontáži podlahy k poškození dlaždic, dodáte za každou poškozenou
dlaždici,dlaždicí novou,nepoužitou,stejné kvality, barvy a od stejného výrobce (Top Teramo 51).
Nebo nahradíte celých 70 m2 (tj.770 kusů) jinou terasovou dlažbou stejné kvality a barvy. Použitou
dlažbu si odvezete po dodání a kontrole nové dlažby.
Pokud dojde při demontáži podlahy k poškození izolace, nahradíte izolaci i práci za položení nové
izolace .
4) 12 kusů sít do betonu,stejné kvality můžete také dodat. Celá demontáž podlahy musí být
provedena do 15.8.2010.
5) Nebo po úhradě stanovené částky 31 000 Kč doplatíte do 15.8.2010 zbytek do částky vzniklé škody
100 599 Kč, tj.69 599 Kč s tím, že další zásahy do podlahy nebudete provádět.
Nebo uhradíte celou částku za vzniklou škodu 100 599 Kč do 15.8.2010. Převzetí částek Vám
stvrdím podpisem smlouvy o vyrovnání za vzniklou škodu.

6) Vzniknou-li při Vaší práci další škody, bude je hradit Vaše firma.
7) Požaduji,aby jste se nepohybovali bez mé přítomnosti na soukromém pozemku stavby. Nebo bez
přítomnosti mnou pověřeným zástupcem.
8) Pokud máte jiný návrh náhrady škody doručte mi ho písemně.
V Bxxxxxx dne, 29.7.2010 Jxxxx Mxxxxx

Ten dopis převzal. Odpověděl doporučeným dopisem, viz.příloha 2 .
Kontaktoval jsem právníka, poslali jsme potřebné dopisy. Dopis s výzvou k dokončení díla přišel zpět. Další dop.dopis odstoupení od smlouvy o dílo (§ 633, § 642, § 457, § 420),uplatnění nároků na náhradu škody také. Na email neodpověděl. A nijak už nereagoval a nesnažil se mi obklady opravit,ani vrátit zálohu. Také na materiálu mi vznikla škoda.
Ve znaleckém posudku, který jsem si nechal zhotovit soudním znalcem, se píše že příčinou je technologickánekázeň (prostě všechno špatně). V textu znaleckého posudku se píše :Výši škody lze určit dle nabídek firem, které provedou opravu. Při použití stávajících dlaždic lze odhadnou výši nákladů s opravou dlažeb na 80000 Kč. Jednu nabídku mám písemně vypracovanou firmou. Jedna cena je vlastně uvedení do původního stavu (demolice atd.) 53 264 Kč s DPH. (Na současný podklad nikdo nechce riskovat opravu podlahy.) A když k ceně tzv. demolice připočtu poškozený materiál (beton,kari sítě atd.) a vyplacenou zálohu, tj. kolem 31000 Kč ,tak se dostanu na částku (vyčíslení škody) přes 80000 Kč. Také mezi tím i materiál podražil, to bych už neřešil. Avšak práce nemohu provádět, jelikož na to momentálně nemám peníze. Celková cena demolice a nové zhotovení podlahy firmou je vyčíslena kolem 105 000 Kč s DPH. Současnou vzniklou škodu bych vyčíslil já na znovu uvedení do původního stavu 80000 Kč + částka za znalecký posudek a právníka.Tj. do 100000 Kč. Pokud by jsem provedl demolici sám, nemusel by jsem platit firmě a nebudu mít doklad. Mohu částku za demolici požadovat k úhradě, když si práci provedu sám? Pokud by jsem spor vyhrál? Jak určí soud výši škody?
Právník se chystal podat žalobu, zahltil jsem ho dotazy. Zatím se neozval. Mám obavy, že spor nemusím vyhrát a budu platit další finanční náklady, které by mohly být vysoké a také nevím kolik by jsem platil, např. při pěti stáních a prohrál to, když bude mít protistrana právníka? Kdy se to všechno platí? Můj právník mi napsal, že bude požadovat pouze 500 Kč za každé stání. Možná, že protistrana se k soudu vůbec nedostaví?
Mám obavy ve sporu dál pokračovat, abych neprosoudil např. dalších 80 000 Kč.
Proto všechny mé otázky.

Na kolik procent mám šanci spor vyhrát?
Po jaké době dojde k promlčení?

smolar*
hodnocení

Příloha č.2 závěr.

Po jaké době dojde k promlčení? #2
radi*

No, je fajn, že tím jak to neuznává to vlastně uznal :) To, že se jim nedoručuje pošta nevadí... dohodněte se s advokátem (jedině ten může chtít pak náhradu nákladů za svoji práci po druhé straně v případě jejich prohry) na žalobě. Soud vydá platební rozkaz, ten se nedoručí (možná), zruší se a soud nařídí jednání... zde lze již použít fikci doručení. Zásilka se nedoručí, ale bude považována za doručenou. Je na každém, aby se o tuto svojí povinost řádně postaral. Pak bude nařízeno jednání. Pokud se nedostaví... to jsme již probírali. Mohou anstat samozřejmě komplikace, ale ne vše lze uvést, to by bylo na skripta... prostě podejte žalobu. Stát vás to bude 4% ze žalované částky jakožto soudního poplatku. Šanci máte podle mě vysokou. Na druhou stranu zvažte vykonatelnost - mají-li nějaký majetek, atd.

smolar*
hodnocení

Ty 4% např. ze 100000 Kč, to mi můj právník také říkal, to by bylo 4000 Kč za každé stání? A 500 Kč pro mého právníka. Jestli to dobře chápu. A kdy a kde se to platí? Těch 500 Kč nepovažuji za velkou částku,což mě zarazilo. Jak si vypočtu, co platím právníkovi protistraně, pokud spor prohraju a bude ho mít? Už jsem zkoušel podobné dotazy jinde na internetu a dostal jsem odpověď: Nemáte smlouvu! Což mne odradilo. Když to přirovnám ke zboží mám rád jasno kolik platím, ať s tím mohu počítat.Vysoká šance to bývá v ČŘ někdy hodně málo. Stačí se dívat na televizi. Ale přesto děkuji za rady. Je dobré ledacos vědět. Moji rodiče jsou už v důchodu a do sporu by se nepustili. Spíš něco takového hodí za hlavu a snaží se prací škodu odstranit, nesoudili by se. Majetný asi není, ale příjem asi bude mít.
radi*

4% se zaplatí tak, že se koupí kolky a nalepí se na žalobu... To vám ale advokát poví. Právníkovi dáte, kolik si řekne. Pokud chce 500 Kč, uvítal bych ejho fotografii :) Ano, nemáte smlouvu. Není to podmínka. Sám se tam ten beton neudělal, jistě existuje nějaký svědet a i jejich korespondence se tím netají.

smolar*
hodnocení

Kdyby jsem soud vyhrál a on neplatil, kdo bude platit mému právníkovi za práci, mimo těch 500 Kč? Pokud soud vyhraju, bude platit mému právníkovi i druhá strana? A kolik? Pokud to nezaplatí, kdo to platí? Já? Jako důkaz,že to dělali jsou i fotografie. Ale co kdyby argumentoval, jako v dopise, že jsem práce mohl zastavit nebo jsem měl počítat s tím, že když nemají ŽL, tak to bude mít vady? A že to bylo levnější? A že jsem to tak chtěl? Nic písemného nemá, ale mohou nepravdivé svědectví podat jeho kumpánové?
smolar*
hodnocení

Stavební dozor výrobu podlahy zastavil před zaspárováním, nebyl na stavbě pořád. Vadí to? Kdyby to před zaspárováním dlažby nezastavil, škoda by byla ještě větší. Odměna 500 Kč pro právník je za každé stání. Žalobu sepíše, to bych měl již zaplacené. Jen vědět kolik by mne vše stálo např. při pěti stáních, když prohraju a mohu se dát do toho?
buss

Joo, dnes z někoho něco dostat, to je umění,. i když se soud vyhraje, a obyčejně žalovaný má majetek, finance 0. Těch 500 Kč bude tak za napsání žaloby a i to je terno. No asi moc práce právníci nemají, stěžují si na dostupné vzory smluv.
Komu dnes věřit? Podniká kdekdo, co o věci ani nemá ponětí, o nějakých normách. To aby si člověk nastudoval sám předem, nebo měl řádného (asi ne levného) dozorce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]