Nejste přihlášen/a.
V příloze je důchodový výměr, ale nerozumím tomu dostatečně.
Prosím, požádal jsem o předčasný důchod bez výplaty a pracuji dál, je mi 55 let. Jsem horník, 40 let práce v podzemí. Byl mi vypočítán hornický důchod. Ale při vypočítání základu mi to bylo sníženo o 6805 kč, 19,5%. Za to, že půjdu do důchodu o 3 roky dříve. Jako horník, je můj starobní důchod, až v 58 letech. Prám se, na to, jestli, když budu dále pracovat, celé ty 3 roky a o výplatu důchodu požádám, až ve svých 58 letech, tak jestli mi bude k těm 25 654 kč(hornického důchodu), připočteno těch 6805 kč. že bych dostal 33 459 kč. Je to tak?
Já se domnívám, že by to tak mohlo být. Je to proto, že jste požádal o důchod předčasně, proto Vám vyčíslili krácení. Ale protože pracujete dál, s každou "devadesátkou" (90 kalendářních dnů, neplést s 3 měsíci, nevycházelo by to), kterou odpracujete, se Vám to krácení snižuje, protože důchod Vám není vyplácen. Pokud budete pracovat až do data nároku na řádný důchod, mělo by se veškeré krácení ztratit a důcho by Vám měl být vyplácen ve výši, kterou Vám spočítali bez krácení, samozřejmě navýšen o proběhlé valorizace, pokud nějaké budou.
Důchod nebude přepočítaný tak, že by Vám byly zahrnuté Vaše výdělky, kterých jste dosáhl po žádosti o důchod, protože Vám byl spočítaný v čase, kdy jste požádal, za podmínek, které platí v době žádosti.
Upřímně, nevím, proč jste žádal o předčasný, když jste odhodlaný pracovat až do nároku na řádný důchod.
Děkuji za vysvětlení. Žádal jsem o předčasný, protože mi to tak poradili na OSSZ, když jsem se tam byl na to nejlepší řešení zeptat. Úřednice mne ujistila, že je pro mne nejlepší požádat si teď o předčasný a pracovat dál, dokud to půjde (vzhledem k uzavíraní dolu-konec těžby uhlí). Konec těžby je plánovaný na začátek roku 2026, to mi bude ještě chybět 18 měsíců do starobního důchodu. Nevím, zda se budu moci paqk přihlásit na ÚP a rok být v evidenci. nikdy jsem na ÚP nebyl, slyšel jsem, že mohu pobírat podporu rok (bude mi 56 a půl roku). To by mi pak chybělo do st.důchodu jen 6 měsíců.
Na OSSZ mi bylo řečeno, že mi potom důchod zpětně přepočítají a o nic nepříjdu. Nechápu tedy, že říkáte, že Do důchodu nebudou zahrnuty výdělky, které budu do budoucna mít? A ty odpracované roky, které tedy budu mít, ty se do důchodu pak započtou?
Ano, roky se započtou, to je právě to, že se Vám nebude důchod krátit. Byl Vám pokrácený právě o neodpracované roky. Ale tak, jak Vám ho spočítali z těch příjmů, které byly při výpočtu známé, tak zůstane. Ono se to těžko vysvětluje. Prostě byl Vám spočítaný nějaký výpočtový základ, který byl pokrácen o neodpracovanou dobu předčasnosti, a toto krácení pak zmizí, protože ty roky odpracujete. Ale ty výdělky po výpočtu už se nepočítají. Důchod už máte spočítaný.
Moc děkuji za vysvětlení. Takže úřednice na OSSZ, mi nepodala správnou informaci. Bohužel, s tím, už teď nic nenadělám. Mě jen zajímá, zda dle osobního výpočtového základu, budu mít pak ten důchod větší a o kolik?
Teď mi přiznali těch 25 654 kč - to je hornický důchod, který dostávají horníci všichni stejný, ikdyž třeba vydělávali měně peněz. Více dostávají pouze ti, kteří měli větší výdělky a je pro ně hornický důchod nevýhodný, lepší je pro ně vypočítaný jejich důchod, podle Osobního Výpočtového základu. Já mám vypočítaný OVZ 79162 kč, tj. VZ 34899 kč.
Kdyby mi tedy nebudou nekrátili ty peníze za odchod do předčasného důchodu, tak budu mít pak důchod zvýšený o to krácení + ještě něco málo by mohlo udělat to procentuální přepočítání. Je to tak?
Na to už odpovědět neumím, omlouvám se. Mohu Vám ale doporučit pana Maříka z bezplatné důchodové poradny, tam je to jistota.
Na těch stránkách najdete i otázky k hornickým důchodům a odpovědi na ně. Není to tak, že Vám nechci odpovědět, ale s hornickým důchodem jsem se za dobu svého působení na důchodovém oddělení v našem okrese nesetkala, nemám v tom potřebnou praxi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.