Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má morální pravo bratr na peníze?

Od: rak12 odpovědí: 16 změna:
Dobrý den ,bratr se ohání tím že má morální právo na kompenzaci že nic od rodičů nedostal.
Otec zemřel a s maminkou budeme prodávat dům, kde jsme žili..
S tatínkem jsem cca 15 let stavěli dům, pomáhal mi..Pracoval jsem mezitím i v Německu..místo dovolených stavba...rodinu jsem si také nenašel..znám jen práci...a teď ten dům také budu prodávat ..je na mě moc veliký..
Bratr si celý život užíval v rodine kam se oženil .Dovolené ..večeře...pohodička..automaty ..i peníze od našich dostával. je to dva roky co se rozvedl...má holý zadek ..
Teď tlačí na maminku, že má morální právo na to, že ma dostat peníze místo toho že mu tatínek nepomáhal jako me. Mám se vzdát podílu na domě, který maminka bude prodávat. I ona by se pro
měla vzdát svého podílu .
Nevím.. zda se mě to trošku utahnuty za vlasy. Tak já se celý život dru abych něco měl a pak bych se měl vzdávat něčeho..Že budu mít dost ze svého prodeje domu .
S bratrem bohužel nemám dobrý vztahy . Co se rozvedl velice se změnil.
Co mi prosím radite? Všechno jsem sem nepsal . To by bylo na hodně.. Pavel.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

11x
Neexistuje žádný morální právo
Je jen dědické pravo a právo majitele nemovitosti
Takže se ničeho nevzdávejte a pokud mu nic davat nechcete ma bratr smúlu
km

nemáte právdu, v českém právním systému se morální právo označuje jako "dobré mravy"

cs.wikipedia.org/...

cs.wikipedia.org/...

" pokud mu nic davat nechcete ma bratr smúlu"v totmo pravdu máte, nicméně neznamená to, že je to bude morálně správně

hodnocení

6x

Já si myslím, že pracovitý člověk, který ví, jak těžko se peníze získávají a udrží, by tohle nikdy neřekl. Mslím si, že byste o tom vůbec neměl přemýšlet a neměl z toho mít nějaký divný pocit. Váš bratr dělá jen to, co dělal vždycky. Snaží se dostat majetek s co nejmenší námahou. A za pár výstupů a scének mu to stojí. *hej* Už jen z principu, abyste neměl pocit, že jste za vola, se braňte, ale neprožívejte to příliš. Byl jste bez dědictví, budete i po něm. Jen tiše jemu i mamince připomeňte, že mamka bude potřebovat pomoc. Ne jen několik dní, ale i let a zeptejte se, kdepak bude on, až to nastane.

rak12

Přesně jste vystihl moc děkuji :)

hodnocení

1x

Morálka a peníze nejdou spolu. To se často stává. Znám to osboně od moji matky a její sestry, dokonce i od manželky a její sestry. Skončilo to rozhádáním, neshody a nenavštěvování rodiny.

jano123
hodnocení

1x

Presne ako povedal pan Milan "morálka a peniaze"...

Ak by sa brat postavil "na zadné" a trval na podiele, na základe dedičského konania,

tak pokial ho otec "nevydedil", tak mu zo zákona patrí polovica z otcovej čiastky.

Nakoľko Ste do domu investovali čas, peniaze a prácu, dom ma teraz inú hodnotu,

ako keď otec umrel, čiže ma nárok v hodnote v čase umretia otca...

Obráťte sa na právnika, ten upresní postup.

pou
hodnocení

1x

Neznáme intenzitu pomocí vašeho otce při stavbě vašeho domu. Každopádně bez znalosti celého složitého stavu věci se nelze vyjádřit ani k morálce neboli dobrým mravům :)

Pokud jste si jistí, že váš bratr morálně nemá žádné právo, no tak mu nic nedáte. Ovšem je to váš bratr tedy rodina je na zvážení, jestli dobré mravy říkají, že rodina by měla držet spolu, tedy jaká materiální asymetrie typu vy máte všechno a bratr nemá nic, je také na zvážení. Jak říkám, nevidíme do toho, je to vaše věc!

Vy se nedokážete vyjádřit ani v tom smyslu, čí je nemovitost, v jakém poměru, jenom si stěžujete že jste si nenašel rodinu, no to určitě bylo kvůli tomu že jste se musel starat o barák a o matku že jo. Samý výmluvy. Jak je možný, že za komanče si každej 5. postavil za 3 roky barák o víkendech a normálně při zaměstnání? Jednoduše protože začal včas a makal, ne aby někdy v pozdním věku něco lepil a zhuntoval se na tom

Je to smutné, že rodina se nedokáže dohodnout, Kdy chcete prostě slyšet, že bratr na nic nemá nárok, ale to vám těžko někdo na základě Vašeho jednostranného popisu je schopen objektivně sdělit

Ps: Co se týká morálky tak samozřejmě každý si dělá nárok na všechno když de o peníze :)

km
hodnocení

0x

pokud by vám rodiče dali nějakou finanční částku nebo nemovitost či jiný majetek a bratrovi ne, bez ohledu kam se přiženil a jak si žil a žije, měl by morální právo na to, abyste jako sourozenci dostali stejné "dědictví", tedy v případě, že se také nějak o rodiče staral, byl s nima v kontaktu atp.

pokud vám otec pomáhal pracovat na domě, myslím si, že to do "morálního dědictví " nespadá

kdosi

Dědictví dejme tomu, ale rozhodně nemá nárok na věci věnované za života dárce komukoli.

Tady bratr od rodiny odešel a žil si svým vlastním životem a i tak ho rodiče nějak navíc podporovali. Zatímco tazatel s rodinou zůstal a spolupracoval.

Stejně jako tazatel nemá morální právo po bratrovi vyžadovat podíl na jeho zábavě před mnoha lety, tak bratr nemá morální právo po něm vyžadovat podíl na otcově spolupráci před mnoha lety.

kdosi
hodnocení

0x

Rodiče se musí o děti starat, dokud se nepostaví na vlastní nohy, pak už mají potomci jít po vlastních dál.

Otec měl morální právo se svým časem, penězi a prací nakládat dle svého uvážení ať už by se věnoval sobě, nebo ať pomáhal jen vám, nebo ať by pomáhal oběma a bratr nemá morální právo zpochybňovat jeho volbu. Natož zákonné právo.

Dokud žijete, můžete si se svým majetkem nakládat po svém. Jak vy, tak matka.

Maximálně, pokud by bratr na tom byl extra zoufale a nebyl schopen to změnit, tak můžete mít vyživovací povinnost, ale to stejně neznamená, že by měl mít nárok na majetek.

mate59
hodnocení

0x

Jestli je dům pouze ve vlastnictví rodičů,proběhne dědičské řízení.Půlka domu je matky,z druhé půlky /otce/ dědí rovným dílem matka,vy,bratr,případně další sourozenci.Musel byste následně soudu dokázat /faktury,účtenky / podíl zhodnocení na domě při prodeji domu,bratr by se svou nižší částkou k vyplacení asi nesouhlasil a k soudu by došlo.Bratr nárok jako neopominutelný dědic na částku z prodeje má,nejlepší by bylo se před prodejem rozumně dohodnout než to řešit pak soudně.

km

tazatel se ptá na morální právo :)

rak12
hodnocení

0x

Děkuji všem za podporu:)

smode2
hodnocení

0x
Pokud jde o peníze, bohužel naprostou většinu lidí morálka vůbec nezajímá. Ve společnosti prakticky na všech úrovních platí právo silnějšího. Takže je shrábne ten nejsilnější. Bez ohledu na pravidla, domluvu, morálku a často i na smlouvy. Mnoha lidem se to určitě nebude líbit, jenže tak to prostě je.

jen
hodnocení

0x
Nebylo lepší se postavit na vlastní nohy než se držet máminého cecku? Zda má nebo nemá na peníze nějaký nárok bez informací, které nemáme, nelze uvést

bramburka
hodnocení

0x

Nepisete, na koho je dum napsany?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]